Sa ne amintim: Laszlo Tokes si decaderea unui erou al Revolutiei (II)

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 15:55
4512 citiri
Sa ne amintim: Laszlo Tokes si decaderea unui erou al Revolutiei (II)

Situatia din 1989 era atat de tensionata incat era nevoie doar de o scanteie pentru a porni revolta populara. Conflictul lui Laszlo Tokes cu autoritatile comuniste si decizia de a il evacua din casa parohiala in urma criticilor sale a fost declansatorul pentru intreaga serie de evenimente din decembrie.

Timisorenii s-au unit in jurul lui Tokes. Protestul lor s-a transformat din lupta impotriva unui abuz, destul de repede, intr-o lupta impotriva regimului.

Sa ne amintim: Laszlo Tokes si decaderea unui erou al Revolutiei (I)

In ultimii ani, Laszlo Tokes a reusit sa antagonizeze opinia publica romaneasca prin declaratiile sale legate de autonomia Tinutului Secuiesc. A fost presedinte de onoare al UDMR pana in 2004, dar s-a indepartat de aceasta formatiune politica odata cu exacerbarea acestor tendinte nationaliste. Fusese criticat chiar din interiorul UDMR pentru opiniile sale.

Controversele legate de autonomie

Odata cu recunoasterea independentei regiunii Kosovo, Laszlo Tokes devine din ce in ce mai radical. Este de parere ca secuimea trebuie sa iasa in strada pentru autonomie, existand foarte multe similaritati intre Kosovo si Tinutul Secuiesc.

Mai mult, a declarat ca autonomia ar trebui sa se rasfranga si asupra judetelor Bihor si Satu Mare deoarece "suntem in relativa majoritate intr-o oarecare regiune restransa".

Procurorii DIICOT au inceput cercetarea penala, Tokes fiind acuzat de subminarea puterii in stat si incalcarea Constitutiei. Referitor la aceasta, el precizeaza ca legea fundamentala a statului roman poate fi modificata pentru a acomoda notiunea juridica de autonomie a Tinutului Secuiesc.

In iunie 2010, a fost ales vicepresedinte al Parlamentul European. In aceasta calitate, a iesit la rampa cu declaratii inflamatorii chiar in cadrul acestei institutii: "Doresc sa atrag atentia Parlamentului ca, in Romania, prin metode subtile, chiar si acum, continua omogenizarea, romanizarea Transilvaniei prin metoda schimbarii artificiale a proportiilor etnice". Tot in acea luna declara ca "in regiunile unde traiesc maghiari in mare numar si romanii ar fi demn sa invete limba maghiara".

In septembrie, placutele cu numele strazilor din Oradea au fost schimbate din romana in maghiara in timpul unei actiuni conduse de Laszlo Tokes. Primaria le-a inlocuit, dar Tokes le-a schimbat din nou si a amenintat cu proteste daca vor fi date jos.

De Ziua Nationala a Romaniei, a transmis urari de bine poporului roman, dar a subliniat ca aceasta zi este una de doliu pentru unguri deorece Romania a luat nastere prin dezmembrarea Regatului Ungariei.

Tokes si Partidul Popular al Maghiarilor

Tot in aceasta luna, Laszlo Tokes, alaturi de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a decis crearea Partidului Popular al Maghiarilor din Ardeal, prin care se vor cauta solutii politice pentru a obtine autonomia Tinutului Secuiesc.

Trecutul acuza

Trebuie sa amintim cititorilor ca, dupa ce voievodatele din Transilvania au fost cucerite de unguri, timp de cateva sute de ani romanii au trait fara niciun drept in afara aceluia de a lucra pe pamantul nobilului maghiar.

Sa ne amintim de faptul ca ungurii au impus religia catolica populatiei majoritar ortodoxe. Sa ne amintim de rascoala de la Bobalna, de sacrificiul lui Horia, Closca si Crisan, de politica agresiva de maghiarizare inceputa in 1867 si care a continuat pana in 1918, de miscarea memorandista din 1892, de masacrele de la Ip, Moisei, Treznea si Sarmasu, ca sa numai vorbim de falsificarea istoriei si deturnarea ei pentru interesele nationale unguresti.

Se poate intelege intr-o oarecare masura de ce destramarea de la Trianon a Regatului Ungariei inca mai provoaca rani adanci. Pentru un popor care a reusit sa domine alte natiuni pentru atat de mult timp este normal sa apara dorinta reintoarcerii la vechea ordine.

Dar de ce sa se acorde autonomie ungurilor cand acestia nu au acordat-o, nu doar romanilor care erau majoritari in Ardeal, dar si ucrainienilor, croatilor, slovenilor si slovacilor? Toate aceste nationalitati au avut de suferit in timpul conducerii maghiare, orice tendinta, chiar si moderata de obtinere a unei oarecare libertati fiind oprita dur de unguri.

Luand in calcul cele mentionate mai sus, ungurii ar trebui sa inteleaga si ei, la randul lor, ca problema autonomiei este ca o palma data peste obrazul acestui popor, care a suferit mult prea mult timp doar pentru a avea drepturi egale pe pamanatul stramosesc.

Cu totul paradoxal este faptul ca tocmai persoana care sustine cel mai mult autonomia ungurilor in tara noastra, este aceeasi care a pornit Revolutia din 1989, prin care poporul roman si-a redobandit libertatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Laszlo Tokes Revolutie, #Laszlo Tokes autonomie , #stiri Laszlo Tokes
Comentarii