Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, contestat de avocatul lui Tokes

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:23
874 citiri
Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, contestat de avocatul lui Tokes

Avocatul Kincses Elod, care il reprezinta pe Laszlo Tokes in fata Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", a declarat luni, la Targu Mures, ca Adunarea Generala pentru alegerea Consiliului de Onoare - forul care trebuie sa ia decizia cu privire la oportunitatea retragerii distinctiei europarlamentarului - a fost nestatutara, atat prin numarul celor prezenti, cat si din motive de incompatibilitate.

"Am solicitat sa se ia act de existenta mea ca aparator al domnului eurodeputat si am solicitat sa mi se comunice denuntul doamnei Cretu, o persoana cu inalta tinuta morala, precum si anexele acestui denunt prin care se propune retragerea Ordinului Steaua Romaniei.

Corina Cretu, despre Tokes: A atacat Romania de 134 de ori. Am fi complici sa nu-i retragem decoratia

Deocamdata nu am primit niciun raspuns, dar nici nu au avut la dispozitie prea mult timp, fiindca vineri dupa-masa am expediat solicitarea. In cazul in care voi primi cererea formulata de doamna Cretu si anexele, atunci voi completa proiectul de intampinare pe care deja l-am redactat si in care, inainte de toate, am aratat ca ridic exceptia de nelegalitate a hotararii Adunarii Generale din 19 septembrie 2013, privitoare la desemnarea componentei Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei", a subliniat avocatul.

Acesta a spus ca Adunarea Generala nu a fost statutara, deoarece din 630 de decorati, s-au prezentat 112 persoane, ceea ce reprezinta 17,7 % si ca, intrucat era prima convocare, s-ar fi impus o majoritate de 50 la suta plus unu dintre posesorii acestui ordin.

Trebuie retrasa decoratia lui Laszlo Tokes? Sondaj Ziare.com

Un alt motiv de nelegalitate este, in viziunea aparatorului lui Laszlo Tokes, faptul ca autorul propunerii de retragere a distinctiei, europarlamentarul Corina Cretu, a facut parte din comisia de numarare a voturilor, "chiar a fost presedintele acestei comisii si a anuntat rezultatul, in ciuda faptului ca este vorba de o incompatibillitate vadita".

Kincses Elod a mai sustinut ca ar exista si un al treilea motiv, de data aceasta politic, in sensul ca "din Consiliul de Onoare fac parte exclusiv politicieni de stanga, membri ai PSD, care deja s-au antepronuntat in legatura cu aceasta problema si care trebuie sa sustina propunerea de retragere, formulata initial de catre presedintele acestui partid".

Tokes, tradus gresit

In viziunea aparatorului, europarlamentarul Laszlo Tokes ar fi o victima a traducerii gresite a unor notiuni, efectuate in cadrul dezbaterilor de la Universitatea de Vara de la Tusnad, ocazie cu care i s-a imputat faptul ca a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sa creeze un sistem de cooperare nationala astfel incat sa ofere protectorat Transilvaniei.

Kincses sustine ca Laszlo Tokes nu ar fi facut referire la "protectorat, adica o notiune colonialista", ci la un "statut de putere protectoare", dupa modelul in care Italia si Austria sunt puteri garante asupra regiunii Tirolul de Sud.

"In cazul in care s-ar fi tradus corect ceea ce a spus, la Tusnad, Laszlo Tokes, acest scandal politic si mediatic poate ca nu ar fi fost declansat. Fiindca dansul nu a solicitat colonizarea Transilvaniei, crearea unui protectorat maghiar asupra acesteia, ci a solicitat ca de comun acord cele doua guverne (roman si ungar, n.r.) sa aiba acest statut de puteri protectoare asupra Transilvaniei. Cred ca aceasta diferenta este suficient de clara si cred ca nu e cazul sa lungesc vorba in legatura cu aceasta argumentare", a afirmat avocatul.

Cine face parte din Consiliul Steaua Romaniei, care ii poate retrage decoratia lui Tokes

In plus, el a prezentat o lista de 11 persoane decorate de Administratia Prezidentiala, condamnate penal, carora nu le-au fost retrase distinctiile, cu exceptia lui Corneliu Vadim Tudor si lui Catalin Voicu, pentru fapte dezonorante.

Membrii Ordinului National "Steaua Romaniei" s-au intrunit joia trecuta, la Palatul Cotroceni, in cadrul Adunarii Generale, pentru alegerea Consiliului de Onoare, forul care va decide daca trebuie sa-i fie retrasa inalta distinctie europarlamentarului Laszlo Tokes.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....