Dalai Lama se intalneste cu Laszlo Tokes la Budapesta

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 09:19
1564 citiri
Dalai Lama se intalneste cu Laszlo Tokes la Budapesta

Dalai Lama, liderul spiritual tibetan exilat de autoritatile comuniste chineze, a devenit sambata cetatean de onoare al capitalei Ungariei - tara pe care o viziteaza pentru a saptea oara -, avand programata la Budapesta si o intalnire cu europarlamentarul roman Laszlo Tokes, vicepresedinte al PE.

Dalai Lama a sosit vineri la Budapesta, pentru o vizita de trei zile in cursul careia va tine prelegeri despre budism, pe stadionul Laszlo Papp, transmise in direct pe internet.

Cele 22.400 de bilete oferite de organizatori cu aceasta ocazie s-au vandut in 32 de tari, cu mult inainte de sosirea liderului tibetan, multi vizitatori fiind asteptati din Rusia, dar mai ales din Romania, relateaza presa de limba maghiara.

Marea majoritate a celor care au cumparat bilete nu sunt budisti, dar au dorit sa-l vada in persoana pe liderul religios tibetan, laureat al premiului Nobel pentru pace.

Dalai Lama va merge luni in Parlamentul ungar, unde va tine un discurs si se va intalni cu mai multi politicieni importanti, inclusiv cu premierul Viktor Orban, precum si cu vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes.

De ce nu vine Dalai Lama in Romania

Eurodeputatul roman il invitase pe Dalai Lama si in Romania, la inceputul lunii decembrie 2008, cand liderul spiritual tibetan, impreuna cu primul-ministru al guvernului tibetan din exil, profesorul Samdong Rinpoche, s-a aflat in Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis in aprilie anul acesta de biroul de presa al europarlamentarului roman, Tokes Laszlo a primit initial o confirmare din partea liderului tibetan privind disponibilitatea acestuia de a face in septembrie anul acesta o vizita de doua zile in Transilvania. Vizita a fost insa amanata, dupa ce Ministerul Afacerilor Externe a comunicat ca autoritatile romane nu au trimis invitatii catre Dalai Lama sau reprezentanti ai sai pentru a vizita tara noastra, iar Romania "recunoaste principiul existentei unei singure Chine, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Populare Chineze si apartenenta Tibetului la aceasta".

Dalai Lama a tinut sambata prima sa prelegere publica la Budapesta, in fata catorva mii de oameni. Dupa aceea, liderul spiritual al Tibetului a mers la primaria capitalei ungare, unde edilul-sef, Gabor Demszky, l-a numit pe liderul religios tibetan cetatean de onoare al Budapestei.

In varsta de 75 de ani, Tenzin Gyatso - acesta este numele primit la nastere - este al 14-lea Dalai Lama. El revine la Budapesta dupa zece ani, dar se afla la a saptea vizita in Ungaria. Prima a fost in 1982, au urmat apoi alte vizite in 1990, 1992, 1993, 1996 si 2000. Din Ungaria, laureatul premiului Nobel pentru pace din 1989 va merge, marti, in Germania. Este ultima sa vizita programata anul acesta in Europa.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dalai Lama Laszlo Tokes, #Dalai Lama Ungaria , #stiri Laszlo Tokes
Comentarii
Poza karoly
karoly
rank 5
Romania "recunoaste principiul existentei unei singure Chine, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Populare Chineze si apartenenta Tibetului la aceasta".