Fostul adjunct al Securitatii din Timis: Filajul lui Tokes a fost o lucrare de "Master Chef"

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 16:35
5187 citiri
Fostul adjunct al Securitatii din Timis: Filajul lui Tokes a fost o lucrare de "Master Chef"
Foto: Adevarul

Radu Tinu, fostul adjunct al Securitatii din Timis in 1989, a povestit cum l-a ascultat zi si noapte pe pastorul Laszlo Tokes, de la care a pornit Revolutia romana.

Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, fostul securist sustine ca Tokes era tradator si iredentist, si ca era "impotriva Romaniei, nu a lui Ceausescu", motiv pentru care a fost atentionat ca incalca legea.

Securitatea a intrat in alerta in vara anului 1989, dupa ce televiziunea maghiara a difuzat un interviu cu Tokes si cu regele Mihai.

"Din momentul ala am luat masuri mai complexe, inclusiv am pus la poarta un militian. Cei care intrau in afara de locatari, erau intrebati unde merg", a declarat Tinu, care a mai sustinut ca Tokes ar fi primit 20.000 de lei de la unguri in schimbul unor informatii.

"S-a propus arestarea lui Tokes pentru tradare. Ceausescu a zis ca si asa este in scandal cu Ungaria, RDG-ul fierbea. A zis sa nu il arestam, sa il urmarim cu atentie in continuare", a mai spus Tinu, adaugand ca s-a decis sa se ia "niste masuri mai neortodoxe", intrerupandu-i-se frecvent telefoanele.

Mai mult, dupa ce a fost mutat intr-un alt apartament, lui Tokes i s-a umplut casa cu microfoane.

"Am facut o lucrare de Master Chef. A fost invitat la o masa pregatita, unde stiam ca va merge. Nu era tehnica, la fel ca acum. Am adus niste buldozere, galagie si i-am bagat microfoane in toate camerele. A fost o lucrare deosebita. De atunci stiam tot ce face. Aveam in trei schimburi ofiteri care stateau sa asculte si daca la ora unu noaptea se auzea ceva, telefonul la mine zbarnaia", a mai dezvaluit Tinu.

Radu Tinu a fost arestat doi ani si jumatate in dosarul Revolutiei, dupa care a fost achitat. El este de parere ca "daca Ceausescu, la Congres, s-ar fi retras, pentru a-l pune prim-ministru sau secretar general pe Stefan Andrei, iar apoi sa umple piata de alimente, schimbarea s-ar fi produs fara varsare de sange".

In varsta de 65 de ani, fostul securist e foarte activ pe Facebook. El sustine ca, dupa Revolutie, cei care s-au catarat la putere au fost "tradatorii Romaniei".

"Au venit doua echipe, una cu cravata si una cu pulovere. Aia cu cravata veneau dinspre Moscova si aia cu pulovere dinspre CIA sau Mossad. Astia au adus tara unde au adus-o. Iliescu ca sa isi mentina scaunul, ca a vrut foarte mult sa fie numarul unu, i-a lasat sa faca ce vor", a mai sustinut el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Radu Tinu filaj Tokes, #Radu Tinu Revolutia 1989 , #stiri Laszlo Tokes