Iertare - nem tudom hungarian (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 23:57
10739 citiri
Iertare - nem tudom hungarian (Opinii)
Foto: razbointrucuvant.ro

S-au aprins din nou spiritele la Tusnad. Se dovedeste ca unde glasuieste Laszlo Tokes e prilej de scandal.

Pe de o parte, ii inteleg foarte bine pe maghiari. Si pe Laszlo Tokes, si pe Viktor Orban. Laszlo Tokes isi continua seria declaratiilor cu iz iredentist. De la celebra afirmatie ca Ziua Natioanala a Romaniei este zi de doliu pentru maghiari si ideea ca Romania Mare a fost faurita "prin fragmentarea tragica a tarii noastre maghiare stramosesti", pana la constatarea recenta ca "Patria Mama, Ungaria, este ciopartita" de la Trianon incoace - Laszlo Tokes isi aroga de la sine putere mandatul unui purtator de cuvant al maghiarilor din intreaga lume.

Desi inteleg dorinta sa de a intra in istorie ca primul guvernator sau presedinte al Regiunii Maghiare din inima Transilvaniei, care in fond exprima frust setea de puterea, nu pricep de ce liderul tuturor maghiarilor din lumea larga nu se intoarce el in Patria Mama, Ungaria, unde si-ar gasi cu siguranta esenta si adevaratele radacini.

Pe de alta parte, imi este imposibil sa inteleg in numele cui vorbeste, mai exact, Laszlo Tokes. Toate declaratiile sale iredentiste, care aluneca usor spre sovinism, nu au alt scop decat cel de a repune in discutie granitele si vechile tratate de pace.

Doua lucruri chiar si mai ciudate decat cele prezentate pana acum s-au intamplat la Tusnad in aceste zile. Dincolo de declaratiile obisnuite ale lui Tokes, a intervenit in discutie si premierul Ungariei, care a insistat sa isi expuna opinia in privinta reorganizarii Romaniei. "In privinta reorganizarii Romaniei, nu a venit momentul in care Guvernul de la Budapesta sa se manifeste. Poate va veni acel moment" - Viktor Orban, premierul Ungariei.

Dupa aceasta declaratie sa ne mai mire ca Laszlo Tokes prinde aripi si vrea de la romani sa isi ceara iertare pentru "pacatele" pe care le-au suferit maghiarii sai "in epocile post-Trianon si post-comunism"? Fara sa cunoasca niciun pic de istorie, fara sa aiba habar despre cine si unde s-a asezat primul, despre cat de respectate au fost drepturile comunitatii MAJORITARE romanesti din provincia Transilvania, cat timp aceasta s-a aflat sub stapanirea imperiului Austro-Ungar, Laszlo Tokes vorbeste pur si simplu ca un lider de tara fara tara si ca un conducator fara popor.

Laszlo Tokes vrea acum de la romani, in schimbul teritoriilor pierdute, drepturi. Daca se poate, toate drepturile din lume, posibile si imposibile. El vrea totul, fara sa se intrebe daca in spatele sau se afla cel putin o persoana care sa aiba nevoie si sa isi doreasca nazbatiile la care el viseaza.

"Daca am pierdut teren, atunci cerem in schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitata si orice forma de autonomie la nivelul Transilvaniei, in Partium si in Tinutul Secuiesc" - Laszlo Tokes. Practic, fostul pastor reformat, actual europarlamentar!, ar considera ca s-ar face dreptate daca i-am da domniei sale intreaga Transilvanie sa o pastoreasca in numele durerii indurate inainte de-a se naste.

Personal nu am niciun fel de emotie in privinta oricarei regiuni din Transilvania. Ba chiar nu m-ar deranja nici daca as pasi dincolo de Carpati cu pasaport sau nu as mai trece niciodata. Ca sa fiu si mai limpede, cred ca nu m-ar afecta deloc daca Transilvania ar deveni tara personala a lui Tokes. Aceasta este insa opinia si credinta mea, ele exprima ideile unui singur om, la fel cum aberatiile lui Tokes nu exprima, sper!, decat elucubratiile unei singure persoane care se imagineaza mesia unei intregi natiuni.

Ca afirmatiile lui Tokes si-au gasit ecoul in premierul Ungariei ar trebui sa ne surprinda cu adevarat. Nu stiu ce si-ar putea imagina domniile lor ca ar avea de castigat efectiv din aceasta escaladare a unui conflict inventat tot de ei, insa premierul Ungariei are de dat cel putin o explicatie referitoare la afirmatia ca "dubla cetatenie este primul pas catre UNIFICARE". Care unificare? Cine cu cine si impotriva cui?

Daca asculti intregul discurs al premierului ungar de la Tusnad, te ingrozesti. Daca apoi mai ai rabdare si pentru Tokes, te deprimi total. Declaratiile lor sunt cel mai bun exemplu pentru a intelege cum iau nastere conflictele din viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Laszlo Tokes declaratii Tusnad, #Viktor Orban declaratii Tusnad, #reorganizare teritoriala Romania, #cetatenie ungara unificare , #stiri Laszlo Tokes