Laszlo Tokes, atacat de vicepresedintele PC

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 13:34
1922 citiri
Laszlo Tokes, atacat de vicepresedintele PC

Vicepresedintele PC Bogdan Diaconu a prezentat joi o serie de documente ce ar dovedi ca vicepresedintele PE Laszlo Tokes a colaborat cu Securitatea si i-a cerut acestuia sa demisioneze, iar Parlamentului roman sa ancheteze modul in care CNSAS l-a absolvit pe Tokes de suspiciunile de colaborare.

In sprijinul acuzelor sale, vicepresedintele PC a prezentat trei documente despre care a spus ca unul reprezinta o declaratie data Securitatii la 11 septembrie 1975 prin care actualul episcop reformat isi facea mea culpa pentru comportamentul sau din timpul studentiei. Cel de-al doilea ar fi un angajament al lui Tokes semnat de catre acest pe 19 noiembrie 1982. Al treilea este o nota informativa.

Prin declaratia din 1975, Tokes se angaja fata de Securitate sa nu mai intreprinda actiuni ostile regimului. "Prin prezenta declaratie recunosc in mod sincer ca in perioada anilor 1971-75, timp in care am urmat Institutul Teologic Protestant de Grad Universitar din Cluj-Napoca, nu intotdeauna am avut o comportare corecta care de catre unii a fost interpretata ca fiind nationalist-sovina si ostila regimului. (...) Ma angajez ca pe viitor sa fiu un cetatean loial regimului din RSR, sa ma abtin de la fapte si actiuni ostile si sa previn si pe altii sa comita asemenea actiuni sau fapte", se arata in respectivul document.

Bogdan Diaconu sustine ca Tokes a semnat un angajament explicit fata de Securitate la Dej, in 1982, cand politia politica a regimului comunist a aflat ca pastorul a publicat un articol in strainatate, in revista "Ellenpontok", articol pe care autoritatile romane l-au interpretat ca ostil regimului. Dupa o noua mea culpa, Tokes s-ar fi angajat sa aduca la cunostinta organelor de securitate toate datele si informatiile ce le vaobtine si" care pot ajuta la clarificarea aspectelor legate de redactarea, editarea si difuzarea revistei Ellenpontok sau a altor probleme ce intereseaza securitatea statului roman".

Nota informativa prezentata de catre Diaconu este relatarea despre o serie de intalniri a studentilor la teologie reformata din Cluj, organizate de catre doi bursieri din Olanda, sotii Klaus si Ida Eldesing, in perioada 1972-1974. "De circa trei ani am fost si eu invitat respectiv prezent, ocazie cu care se citea cate un text din Biblie si in continuare se medita, se ruga si se purtau discutii teologice pe marginea textului de catre cei prezenti.

Subsemnatul constatand ca pretinsa coeziune in Dumnezeu pe care urmarea Ida prin aceste intruniri nu constituie altceva decat o activitate de indoctrinare mistico-religioasa a studentilor participanti, m-am abtinut de la a mai lua parte, indepartandu-ma de conceotiile lor", se arata in textul prezentat de Diaconu. Documentul contine si o lista cu cei care au fost prezenti la aceste intalniri si o mentiune a unor alte intruniri religioase organizate de catre un profesor, la care erau invitati studentii sai

Pentru a sustine veridicitatea documentelor prezentat, Diaconu a distribuit copii ale documentelor olografe insotite de o scrisoare recenta a lui Tokes catre Asociatia Judeteana de Fotbal Bihor pentru a putea fi comparat scrisul lui Tokes cu cel de pe documentele de la Securitate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Laszlo Tokes Securitate, #Laszlo Tokes europarlamentar , #stiri Laszlo Tokes