Laszlo Tokes: Raman cetatean fidel al Romaniei

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 16:58
2983 citiri
Laszlo Tokes: Raman cetatean fidel al Romaniei
Foto: Antena 3

Eurodeputatul Laszlo Tokes a declarat marti, la Oradea, ca desi candideaza din Ungaria pentru un nou mandat in Parlamentul European, va ramane fidel Romaniei si comunitatii maghiare din tara, deoarece interesele maghiarilor din Transilvania coincid cu interesele intregii tari.

Tokes a declarat, in conferinta de presa, ca a ales, in cele din urma, varianta candidaturii pe lista FIDESZ din Ungaria, pentru a nu periclita reprezentarea maghiarilor din tara in PE, dar si pentru ca premierul Viktor Orban a reusit sa uneasca comunitatile maghiare din Bazinul Carpatin, in comparatie cu UDMR care nu a reusit sa adune fortele maghiarilor din Transilvania.

"Noi ne-am straduit pentru unitatea maghiarilor din Transilvania, din pacate, fara efect. Nu ma mut din Oradea, nici nu se pune problema pentru ca in Europa Unita suntem cetateni ai Europei si poti trai in tara ta. Deci raman cetatean fidel al Romaniei si membru fidel al comunitatii maghiare din Transilvania. (...)

Deci si in continuitate doresc sa reprezint interesele genuine ale comunitatii maghiare, totodata interesele nationale maghiare, dar pe de alta parte, in mod sanatos, si interesele romanesti deoarece interesele maghiarilor din Transilvania coincid cu interesele intregii tari", a spus Tokes.

Tokes candideaza la europarlamentare din partea Ungariei

Eurodeputatul a precizat nu vede nicio contradictie intre candidatura sa din Ungaria si reprezentarea maghiarilor din Transilvania, asa cum nu vede nicio contradictie intre faptul ca reprezinta interesele maghiare sau cele romanesti. El s-a referit la afirmatia unui contracandidat liberal, Eduard Hellvig, care a spus ca Tokes reprezinta interesele maghiare si nu cele romanesti.

"Asta este o gandire mostenita din trecut. Intr-o Europa Unita a popoarelor, nu este nicio contradictie intre interesele diferitelor natiuni si nicidecum intre interesele tarilor membre ale Europei Unite. In cadrul unitatii Uniunii Europene luptam pentru aceleasi scopuri legitime ale diferitelor natiuni si comunitati", a spus Tokes.

El s-a aratat increzator in sansele sale de a accede din nou in PE, de pe pozitia a treia a listei FIDESZ, partidul care a castigat, pe 6 aprilie, 44% din sufragiile alegatorilor, Ungaria avand dreptul la 21 de locuri in PE. Tokes a dorit sa adreseze un mesaj catre maghiarii transilvaneni cu domiciliul stabil in Ungaria, "vreo 80.000" a spus el, afirmand ca ar trebui sa il sustina si sa participe la alegeri.

Tokes isi va face campanie in saptamanile urmatoare nu numai in Ungaria si Romania, ci si in alte tari UE ale Bazinului Carpatin, unde a fost invitat de mai multe comunitati locale.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Laszlo Tokes cetatean fidel Romania, #Tokes europarlamentar interese maghiari , #stiri Laszlo Tokes