Laszlo Tokes: Situatia de la UMF aminteste fantomatic de Martie Negru din '90

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 10:06
1540 citiri
Laszlo Tokes: Situatia de la UMF aminteste fantomatic de Martie Negru din '90

Europarlamentarul Laszlo Tokes afirma, referitor la conflictul din martie '90 de la Targu Mures, ca situatia actuala de la UMF aminteste "fantomatic de trecut", adaugand: "Sa ne straduim ca Martie Negru pe care l-am suferit la Targu Mures (...) sa devina cunoscut drept Martie al Iubirii in Ardeal".

Potrivit unui comunicat de presa transmis marti, europarlamentarul considera ca, dupa mai bine de doua decenii, elita politica din Romania nu este interesata sa creeze un stat de drept, democratic si liber, referindu-se la evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures.

"Pentru mine Martie Negru este una din cele mai importante teme ale istoriei noastre transilvanene, ale istoriei romanesti contemporane, deoarece atunci ne-au distrus cu desavarsire visele de la finalul lui decembrie 1989.

Cu toate ca au existat si inainte de acel moment semne ca un stat de drept democratic si liber nu poate fi creat, asa, de pe o zi pe alta, si s-a putut observa ca elita economico-politica a tarii nici nu este interesata de asa ceva - dupa mai bine de doua decenii ma cuprinde si acum amaraciunea cand ma gandesc cu cat 'profesionalism' diavolicesc au semanat discordie intre comunitatea maghiara si cea romaneasca postcomunistii si nationalistii infiltrati sau pastrati in randurile puterii", afirma europarlamentarul Tokes Laszlo.

El reaminteste declaratiile din 1990 ale "proaspatului presedinte" Ion Iliescu, in care acesta a atentionat asupra unor "tendinte separatiste", urmate de "o calomnioasa campanie antimaghiara stimulata artificial", aparuta ulterior in presa romaneasca, dar mentioneaza si prima demonstratie pasnica din Targu Mures, in cadrul careia maghiarii si-au cerut drepturile si posibilitatea de a avea invatamant in limba materna, precum si de demonstratiile de la Sfantu Gheorghe, cand 40.000 de maghiari au cerut invatamant in limba maghiara, la toate nivelurile, de la gradinita pana la universitatile de la Cluj si Targu Mures.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...