Tinerii social-democrati fac petitie pentru retragerea decoratiei lui Tokes

Sambata, 24 August 2013, ora 19:22
1632 citiri
Tinerii social-democrati fac petitie pentru retragerea decoratiei lui Tokes

Tinerii social-democrati vor lansa o petitie online prin care se va solicita presedintelui Traian Basescu retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" europarlamentarului Laszlo Tokes, ca urmare a declaratiilor "antinationale" facute de acesta la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos" din data de 27 iulie.

"La initiativa presedintelui TSD, Nicolae Banicioiu, tinerii social-democrati vor lansa o petitie online prin care se va solicita presedintelui Traian Basescu retragerea Ordinului National 'Steaua Romaniei' europarlamentarului Laszlo Tokes, ca urmare a declaratiilor antinationale facute de acesta la lucrarile Universitatii de Vara 'Balvanyos' din data de 27 iulie.

TSD considera ca Steaua Romaniei este cea mai veche decoratie nationala si un simbol al curajului poporului roman, iar declaratiile extremiste ale domnului Tokes arata ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale necesare ca acesta sa-si pastreze distinctia", se arata intr-un comunicat de presa al TSD.

Potrivit tinerilor social-democrati, raspunsul oferit de Administratia Prezidentiala la mesajul transmis de Guvern "demonstreaza faptul ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, incearca sa fuga de responsabilitate".

"Remarcam faptul ca presedintele, acum, cand are ocazia sa actioneze pentru a proteja demnitatea nationala, se ascunde. In realitate domnul Basescu nu refuza doar sa retraga decoratia pe care i-a oferit-o lui Laszlo Tokes, ci nu doreste sa-si asume faptul ca a gresit atunci cand l-a rasplatit pe acesta pentru sprijinul oferit in campania electorala din 2009", sustine TSD.

Premierul Victor Ponta nu este membru al Ordinului National "Steaua Romaniei" si, conform prevederilor legale, nu poate solicita declansarea procedurii de retragere a decoratiei acordate lui Laszlo Tokes, se arata intr-o precizare a purtatorului de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

Oprea a subliniat faptul ca presedintele Traian Basescu "ia nota" de initiativa premierului Victor Ponta, "dar constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii".

"Singura solutie de retragere a Ordinului National 'Steaua Romaniei' - in grad de Cavaler acordat domnului Tokes Laszlo este cea prevazuta in HG 1511/2005, si anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin sa sesizeze in acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' ", a mai aratat Oprea.

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara ca i-a transmis o scrisoare presedintelui Traian Basescu prin care i-a solicitat, la cererea unor ONG-uri, retragerea ordinului Steaua Romaniei pentru europarlamentarul Lazslo Tokes.

In decembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler pe Laszlo Tokes. Potrivit decretului semnat de seful statului la acea data, conferirea decoratiei s-a facut "cu prilejul implinirii a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie, in semn de inalta apreciere a curajului si a demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".

Eveniment Quarterly Report

”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), a declarat luni, despre flagrantul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, că imaginile apărute în spaţiul public sunt ireale şi că nu...
#TSD decoratie Tokes, #tineri social democrati Tokes , #stiri Laszlo Tokes