Tokes acuza statul roman de colonizare (Opinii)

Luni, 18 Iunie 2012, ora 07:43
12292 citiri
Tokes acuza statul roman de colonizare (Opinii)

Inca neimpacat cu evenimentul din 4 iunie 1920, ca mai toata maghiarimea de pretutindeni, reformatul nationalist, Laszlo Tokes, se arata un fervent si neobosit contestatar. Cel putin prin declaratiile emise.

Tratatul de la Trianon, ce consfintea sfarsitul regatului Sfantului Stefan, regat care, de facto, disparuse in secolul al XVI-lea prin infrangerea de la Mohacs, a fost semnat intre puterile aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial si Ungaria, in calitate de succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat invins.

Mediafax anunta ca sambata, cu ocazia unei conferinte organizate la Sovata de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, presedintele formatiunii s-a lansat in aprecieri privitoare la modul in care abordeaza Bucurestiul relatiile cu etnia sa.

Sexagenarul cu loc de bastina in orasul de pe Somes a afirmat ca: "Politica de asimilare a maghiarilor din Romania continua, de 92 de ani incoace." Adica, din acea vara, de la Versailles, despre care aminteam la inceput.

Printre metodele nedrepte decelate de catre europarlamentarul cu sutana numarandu-se "o politica ortodoxa de colonizare", dar si legislatia din domeniul invatamantului.

Termenul "colonizare" este unul tendentios, neavenit si inacceptabil, fie si ca simpla figura de stil. Oare conform carui mecanism consemnat in istorie si limbaj se poate alipi sub dominatie propriul teritoriu?

Rezulta ca pribegii conchistadori si, mai tarziu, trimisii coroanelor Angliei, Frantei, Portugaliei sau Tarilor de Jos se aflau doar in recreative excursii de studiu pe intinderile planetei, nicidecum sa preia sub inventar national bucati geografice cu locuitorii aferenti. Despre Mama Rusie, ce s-ar mai putea adauga?

Tokes a cugetat pretentios ca din 1920 si pana astazi s-a perpetuat in Romania un "mutatis mutandis", deoarece metodele difera, scopul fiind acelasi: "privarea noastra de drepturi colective; prin diferite legi. De exemplu, in invatamant, prin sustinerea acelor imprejurari anormale, inca nu putem redobandi cele peste 1.000 de scoli foste confesionale sau sustinerea in continuare a scolilor mixte. Noi am avut scolile noastre, nu avem nevoie de tutoratul invatamantului romanesc."

"Suntem subordonati politicii de invatamant, de multe ori sovine, a invatamantului romanesc. Depinde de culoarea partidului de guvernamant si de persoanele care dirijeaza", si-a continuat tirada trimisul divinitatii la Bruxelles, via Ardealul natal.

Fiindca veni vorba de cele sfinte, sunt de mentionat doua titluri din opera ganditorului-presedinte al Consiliului Maghiarilor: "Unde-i numele Domnului, e si libertatea" (1990) si "With God, for the People", acelasi an.

Una dintre poruncile lui Dumnezeu spune sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti. Atunci, slujitorul Tokes, in paterna-i dragoste, n-ar trebui sa faca distinctie intre enoriasii sai reformati si cei ortodocsi.

Iar daca merge cu Tatal suprem pentru popor, este nevoie sa-si reverse devotamentul in mod egal fata de cel in mijlocul caruia s-a nascut la Cluj si cel caruia ii dedica afinitati budapestane. Pastorul cu pricina se arata vexat de faptul ca s-au ridicat, in opinia lui, prea multe biserici ortodoxe, mai ales in zonele unde maghiarii sunt majoritari, deci numarul enoriasilor nu ar justifica acest lucru.

"Este ceva nefast ca in numele Domnului Iisus Hristos se construiesc, se duce aceasta miscare de cladire a bisericilor ortodoxe peste nivelul necesar", a plusat in consideratii Laszlo Tokes din amvonul ad-hoc de la Sovata.

Apropo, cam cate moschei, geamii si sinagogi or mai fi existand in tara? Pastrand proportiile de populatie minoritara, cu siguranta sunt mai putine decat cele dorite prin Transilvania.

Pai, omul propune, Dumnezeu dispune, nu-i asa? S-a facut voia Lui. Or, a lega numele Mantuitorului de "ceva nefast" se numeste blasfemie clara. Negarea vointei lui Iisus. Cam multa laica patima la acest "echitabil" propovaduitor cu patalama.

Firea reactionara i-a adus absolventului de studii teologice reform(ul)ate necazuri in fostul regim comunist romanesc, dar si beneficii ulterioare.

Securitatea l-a vanat pana la Revolutie. Pe de alta parte, a fost presedinte de onoare al UDMR (1990-2004), lista pe al carei partid a ajuns europarlamentar. Formatiunea l-a sanctionat cu mustrare scrisa pentru atitudini ne-"catolice", astfel ca dl Tokes a devenit sustinator al Uniunii Civice Maghiare.

A fost distins printre multe altele cu Marea Cruce a Ordinului Republicii Ungare, precum si cu Ordinul National Steaua Romaniei, in decembrie 2009, de catre presedintele Basescu: "In semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste."

Fie si macar pentru acest simbolic fapt, daca nu e incercat de o minima afectiune fata de tara-i natala, Laszlo Tokes ar trebui sa-si reconsidere pozitiile. Astfel, ar da sens unor elementare notiuni numite recunostinta si respect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Tokes colonizare Transilvania, #Tokes acuzatii Romania, #Tokes maghiari Transilvania , #stiri Laszlo Tokes