Tokes afla pe 19 septembrie daca i se retrage decoratia "Steaua Romaniei"

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 19:44
1855 citiri
Tokes afla pe 19 septembrie daca i se retrage decoratia "Steaua Romaniei"

Europarlamentarul Laszlo Tokes ar putea ramane fara decoratia "Steaua Romaniei", pe 19 septembrie, data la care va avea loc Adunarea Generala a acestui Ordin National.

Adunarea este convocata pe 19 septembrie, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, pentru alegerea Consiliului de onoare al ordinului, informeaza Realitatea Tv, care citeaza Mediafax.

"Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale invita membrii Ordinului National 'Steaua Romaniei' la Adunarea Generala pentru alegerea Consiliului de Onoare al ordinului", se arata intr-un comunicat al Cancelariei Ordinelor.

Presedintele Traian Basescu, a reamintit marti seara, ca presedintele Romaniei nu poate fi cel care emite astfel de solicitari si nici nu poate emite decretul.

"In momentul de fata, sunt sapte cavaleri decorati cu ordinul 'Steaua Romaniei' care au solicitat ridicarea decoratiei domnului Tokes. Pentru data de 19 septembrie, Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii ordinului 'Steaua Romaniei' pentru Adunarea Generala care sa stabileasca Consiliul de Onoare.

Odata cu stabilirea consiliului de onoare care vor stabili cei sapte membri, imediat va fi sesizat consiliul de onoare pentru ridicarea decoratiei 'Steaua Romaniei'", a declarat Traian Basescu.

Tokes isi poate pierde decoratia: Corina Cretu, membru al Ordinului, a sesizat Consiliul de Onoare

Europarlamentarul Corina Cretu, membru al Ordinului Steaua Romaniei, a cerut oficial, joi, retragerea decoratiei acordate lui Laszlo Tokes in anul 2009, cu prilejul aniversarii a douazeci de ani de la Revolutie.

Vicepresedintele PSD catalogheaza ca "inadmisibil" ca un detinator al Ordinului din care face parte sa faca ce a facut Laszlo Tokes, adica "sa conteste public, printr-o serie de aprecieri si actiuni, caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei".

"Solicitarea recenta a europarlamentarului roman Laszlo Tokes catre premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezinta escaladarea unei serii intregi de actiuni si declaratii anti-nationale din partea sa, care au promovat in mai multe medii teza periculoasa a autonomiei pe criterii etnice", mai sustine Corina Cretu.

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri, dupa sedinta CExN a PSD, ca toti membrii conducerii PSD decorati cu "Steaua Romaniei" s-au asociat demersului europarlamentarului Corina Cretu privind solicitarea de retragere a distinctiei lui Laszlo Tokes.

Ponta: Membrii PSD decorati cu "Steaua Romaniei" cer si ei retragerea distinctiei lui Tokes

Prim-ministrul a fost cel care i-a solicitat insistent presedintelui Traian Basescu sa ii retraga decoratia lui Laszlo Tokes, dar Administratia Prezidentiala a explicat intr-un comunicat de presa ca legea nu ii permite presedintelui sa ia o asemenea decizie decat la solicitarea Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei".

Conform legii, acesta nu poate fi sesizat decat de un membru al acestui Ordin, ceea ce Victor Ponta nu este, dar Corina Cretu da.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Laszlo Tokes retragere decoratie, #Tokes Steaua Romaniei, #Ponta Tokes retragere decoratie , #stiri Laszlo Tokes