Tokes candideaza la europarlamentare din partea Ungariei

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 21:40
5135 citiri
Tokes candideaza la europarlamentare din partea Ungariei

Europarlamentarul Laszlo Tokes va candida la alegerile europene din 25 mai din partea partidului FIDESZ, din Ungaria. De asemenea, el a spus ca Europa nu va rezolva problemele romanilor, ci ii va ajuta sa le rezolve, "daca are pe cine sa ajute".

"La Bruxelles nu se intelege nici macar diferenta dintre imigranti si comunitatile nationale autohtone.

Tocmai de aceea tind spre a lucra pentru autodeterminarea natiunii noastre maghiare, candidand pe lista partidului FIDESZ din Ungaria, iar in cadrul acestei activitati voi lupta in continuare pentru autonomia maghiarimii din Transilvania", a spus Laszlo Tokes, intr-un interviu pentru Agerpres.

Laszlo Tokes candideaza sigur la europarlamentare, dar nu s-a hotarat din partea cui

Alegerile europarlamentare din 2014 - cum si cand se desfasoara in celelalte tari

Acesta a explicat si de ce Partidul Popular Maghiar din Transilvania nu va candida la alegerile europarlamentare, motivand printr-o "autocumpatare inteleapta".

"PPMT nu porneste in competitia electorala europeana din 2014, nedorind sa riste reprezentarea in Parlamentul European a maghiarimii din Transilvania; aproape ca e imposibil sa se realizeze de doua ori pragul electoral de 5 la suta", a spus eurodeputatul, facand referire si la cealalta formatiune care reprezinta maghiarii din Romania, UDMR.

Avertismentul lui Tokes: Nu stiu daca vor mai fi doi europarlamentari maghiari transilvaneni

De asemenea, Laszlo Tokes a atras atentia ca este posibil ca UDMR sa nu mai aiba trei europarlamentari in noua legislatura europeana, ca pana acum.

"In 2007 si in 2009, maghiarimea din Ardeal a reusit un scor de aproape 9 la suta, procent care a intrecut ponderea noastra pe tara. Mai intai competitia, iar apoi solidaritatea a mobilizat alegatorii nostri.

Fata de acele momente, acum, UDMR face un joc de forta si priveste totul strict prin prisma unei liste de partid. Iar astfel Uniunea risca sa nici nu atinga pragul electoral de minimum 5 la suta, obligatoriu pentru accederea in Parlamentul European. Pana acum am avut trei europarlamentari maghiari transilvaneni, insa acum nu se stie daca vor mai fi doi", spune eurodeputatul.

Strategia maghiarilor din Transilvania ca Tokes sa nu rateze Parlamentul European

Nu in ultimul rand, Laszlo Tokes critica faptul ca bancherii "care trag la jugul FMI" iau decizii care vizeaza Romania, dar si ca "pestele de la cap se impute", in ce priveste politica interna din tara noastra.

"Degeaba lucreaza autoritatile statului, daca liderii tarii nu sunt capabili sa gandeasca la modul european, daca guvernul Ponta isi subordoneaza fortat institutiile democratice, daca principala grija a legiuitorului de la Bucuresti este 'superimunitatea' - adica propria-i intarire -, daca cuvantul-cheie din rapoartele de tara aferente Romaniei este "coruptia".

Europa nu ne va rezolva problemele. Eventual ne va ajuta sa le rezolvam, daca are pe cine sa ajute. Dar avand in vedere ca pentru noi 'e bine' ca bancheri care trag la jugul FMI sa ia decizii care vizeaza tara si pe cetatenii romani, acest lucru nu duce la ceva bun. Cel mult, vom fi pusi din nou la coltul rusinii, iar pe langa cele 3 milioane de cetateni apti de munca plecati in strainatate, alte milioane isi vor schimba tara si patria. Urmarind toate acestea, rezolvarea problemelor isi are cheia in politica interna", a mai afirmat europarlamentarul.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...