Tokes compara Tinutul Secuiesc cu Crimeea: Secuii devin o minoritate pe propriul teritoriu (Video)

Marti, 11 Martie 2014, ora 16:32
7330 citiri
Tokes compara Tinutul Secuiesc cu Crimeea: Secuii devin o minoritate pe propriul teritoriu (Video)
Foto: Antena 3

Eurodeputatii romani de etnie maghiara Laszlo Tokes si Csaba Sogor au vorbit luni, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marsul neautorizat de luni, de la Targu Mures, la care au participat cateva mii de persoane.

Ei au solicitat sustinerea institutiilor europene si a comunitatii internationale in general pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Eurodeputatul Laszlo Tokes, din grupul PPE, a declarat ca, in urma cu doar cateva ore, a avut loc "o demonstratie impotriva politicii de asimilare duse de guvernul din Romania".

"Aceasta populatie, secuii din Romania, incepe sa devina o minoritate pe propriul teritoriu, ca si cei care traiesc in Crimeea acum", a afirmat Tokes intr-o interventie din cadrul procedurii discursurilor de un minut. Eurodeputatul a cerut Romaniei, PE si celorlalte institutiilor europene sa ajute aceasta minoritate sa obtina autonomia.

Autonomia sa fie sustinuta de comunitatea internationala

Eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a abordat si el subiectul in cadrul aceleiasi proceduri, mentionand ca participantii de la marsul din Targu Mures au cerut statut de regiune autonoma speciala pentru Tinutul Secuiesc, cu respectarea integritatii teritoriale a Romaniei.

"Practica internationala arata ca exista diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare pasnica intre diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstratiei de azi (luni - n.red.) este ca exista in continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiara isi exprima nemultumirea si solicita guvernului roman sa inceapa un dialog. Sper ca acest lucru va fi sustinut de comunitatea internationala", a afirmat Csaba Sogor.

Miting cu scandal la Targu Mures - imbranceli intre jandarmi si secui (Video)

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri, pornind, luni seara, intr-un mars neautorizat pe strazile din Targu Mures. Organizatorul manifestarii, liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a cerut participantilor la comemorarea din cartierul 22 Decembrie sa se indrepte pe trotuare catre Prefectura Mures, pentru a depune o petitie prin care se solicita autonomia Tinutului Secuiesc.

In timpul marsului, o serie de membri ai Organizatiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar in zona pietei din cartierul 22 decembrie s-au imbrancit cu jandarmii. Marsul s-a incheiat dupa circa doua ore, fara incidente majore.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Laszlo Tokes autonomie, #Laszlo Tokes Tinut Secuiesc, #Laszlo Tokes Tinut Secuiesc Crimeea, #Laszlo Tokes Crimeea secui , #stiri Laszlo Tokes
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza Constant
Constant
rank 5
Imi calc pe principii: Tökes este un ***! Ceilalti sint maghiari.