Tokes: E rusinos cum UDMR uita ca initial a respins proiectul Rosia Montana

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 20:28
1614 citiri
Tokes: E rusinos cum UDMR uita ca initial a respins proiectul Rosia Montana

Vicepresedintele PE Laszlo Tokes critica faptul ca Guvernul roman, format in principal din formatiuni membre PPE, sustine exploatarea de la Rosia Montana, cu sprijinul "rusinos" al UDMR, desi popularii europenii sunt impotriva exploatarilor cu cianuri.

Potrivit unui comunicat de presa, cu ocazia primei sesiuni plenare al PE din aceasta toamna de la Strasbourg, Tokes a luat cuvantul in afara ordinei de zi, referindu-se la interzicerea exploatarii miniere bazate pe cianura in Europa, in contextul in care dupa rezolutia adoptata de PE la propunerea sa Consiliul Europei nu s-a reunit pentru punerea in practica a interzicerii totale a folosirii cianurii in exploatarile miniere din tarile membre UE.

Liderul grupului socialist Catalin Sorin Ivan atrasese de asemenea atentia Consililui European si Guvernului Romaniei asupra necesitatii respectarii rezolitiei PE privind interzicerea acestei tehnologii, mentioneaza comunicatul de presa.

"Merita remarcat faptul ca cei mai inversunati opozanti ai initiativei Partidului Popular European (PPE) au fost chiar membrii delegatiei romane in PPE, mai putin doamna Monica Macovei, fost ministru al justitiei.

Elocvent este totodata ca tocmai guvernul roman de orientare populara aflat la putere este cea care - manat fiind de beneficiile sperate si de interesele legate de alegerile de anul viitor -, folosindu-se de argumentele fara temei ale demagogiei politicii sociale, a celei de ocupare a fortei de munca precum si a celei nationaliste, incearca sa forteze punerea in practica a proiectului minier al dubioasei firme Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)", remarca Tokes.

"Consideram de-a dreptul dureros si rusinos felul in care UDMR, acolitul acestui guvern roman, pare sa faca uitata pozitia sa initiala de respingre a proiectului Rosia Montana, si prin cei doi ministri din guvern incearca sa netezeasca calea acestui proiect minier bazat pe cianurare, care contravine atat intereselor nationale romane cat si a celor maghiare, asa cum si a celor europene generale", se mai arata in comunicatul de presa, prin care Tokes saluta demisia consilierului prezidential Eckstein-Kovacs Peter inaintata din cauza proiectului Rosia Montana.

In cadrul unei interventii in PE privind interzicerea exploatarilor miniere pe baza de cianura din Europa, Tokes a amintit, luni, ca in sedinta sa din 5 mai 2010, Parlamentul European - printr-o majoritate covarsitoare de voturi ( 488 pentru - 48 contra) - a adoptat o rezolutie prin care se cere pana sfarsitul anului 2011 interzicerea totala a folosirii cianurii in exploatarile miniere din tarile membre UE.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Laszlo Tokes, #laszlo tokes rosia montana, #Laszlo Tokes UDMR , #stiri Laszlo Tokes