Tokes il da in judecata pe Ponta: Sunt jignit in demnitatea fundamentala de afirmatiile lui

Marti, 05 Martie 2013, ora 00:04
3632 citiri
Tokes il da in judecata pe Ponta: Sunt jignit in demnitatea fundamentala de afirmatiile lui

Presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, eurodeputatul Laszlo Tokes, afirma ca este "jignit in demnitatea fundamentala, de cetatean roman si european" de afirmatiile premierului Ponta la adresa sa si ca este nevoit, astfel, sa isi apere "onoarea in justitie".

Tokes precizeaza, intr-un comunicat, ca in Articolul 1 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se precizeaza: "Demnitatea umana este inviolabila. Aceasta trebuie respectata si protejata".

"Sunt jignit in demnitatea mea fundamentala, de cetatean roman si european, de afirmatiile stigmatizante ale premierului Victor Ponta, conform carora atat eu, cat si fostul ministru al Justitiei, doamna Monica Macovei, am fi 'reprezentantii intereselor straine indreptate impotriva Romaniei', finantati de cei care vor ca Romania sa fie o tara instabila, atacata din toate partile". Ma simt ofensat in loialitatea mea fata de Romania si in identitatea mea de etnic maghiar de afirmatia ca as folosi un 'limbaj horthyst'. Acuzatiile nefondate ale prim-ministrului socialist roman sunt atat de grave, incat ma simt nevoit sa-mi apar onoarea in justitie", sustine Tokes.

Potrivit acestuia, afrimatiile facute de premier sunt "cu atat mai grave cu cat ele constituie fundalul cursului politic antimaghiar general declansat odata cu instalarea actualei guvernari".

"Protestez fata de politica de instigare postcomunista venita dinspre actualul Guvern roman"

"In ceea ce priveste atacurile desantate indreptate impotriva mea, amintesc doar de afirmatiile politicianului liberal Puiu Hasotti, si de campania de ura a televiziunii Antena 3, finantata de Dan Voiculescu, fost colaborator al Securitatii, prin care s-a propus retragerea Ordinului Steaua Romaniei ce mi s-a acordat, ba chiar a cetateniei romane.

Protestez in mod special impotriva manjirii numelui doamnei Monica Macovei, precum si impotriva incercarii de a ne discredita prin compromitere reciproca de sorginte national-comunista. Protestez fata de politica de instigare postcomunista venita dinspre actualul Guvern roman, indreptata de fapt impotriva intregii comunitati maghiare din Romania, dupa modelul politicii antimaghiare a premierului slovac Robert Fico", afirma Tokes.

El adauga ca declaratia liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European, Joseph Daul, privind abuzurile premierului slovac sunt valabile pentru ambii premieri: "Europa trebuie sa intervina imediat de fiecare data cand drepturile omului si cele minoritare ale cetatenilor Uniunii sunt afectate".

Tokes considera ca Monica Macovei afirma pe buna dreptate ca "ultimul premier al Romaniei care vorbea despre 'agenturile straine' se numea Constantin Dascalescu, premierul lui Ceausescu.

El se refera si la "prietenia - mai veche - dintre UDMR si MSZP (Partidul Socialist Ungar)", care "se intruchipeaza in mod spectaculos prin intalnirile 'academice' dintre Marko Bela - Bajnai Gordon - Mesterhazy Attila - Bokros Lajos" si la "prietenia de arme" dintre MSZP si PSD, "care va culmina probabil in mod exemplar cu intalnirea Mesterhazy-Ponta din 9 martie, la Budapesta".

"Iata cum se contureaza, apropriindu-se alegerile din Ungaria, noua politica nationala socialista, in spiritul 'internationalei socialiste' din Bazinul Carpatic, politica ce a fost lansata nu demult de MSZP la Cluj, in compania tovaraseasca a fostului presedinte al UDMR", sustine europarlamentarul.

El afirma ca "unele publicatii au relatat despre comunicatul de saptamana trecuta, ca si cum Tokes Laszlo ar avea o parere mai buna despre Ceausescu, decat despre Victor Ponta".

"Nici pomeneala despre asa ceva! La conferinta sa de presa din 25 februarie 2013 presedintele CNMT a spus textual, ca, chiar si pe vremea vechiului regim comunist a existat un fel de autonomie, prin Regiunea Mures Autonoma Maghiara, iar prin infiintarea judetelor Harghita si Covasna "pana si Nicolae Ceausescu a fost mai darnic decat Victor Ponta, primul acordand maghiarilor un fel de autonomie, pe cand Victor Ponta refuza infiintarea regiunii pentru secuime", se mai arata in comunicat.

"Victor Ponta contrapune UDMR-lui, - 'unicului partid legitim' - 'partidul Domnului Tokes', partid 'pe care nu l-a votat nimeni, cel mult Budapesta'. In timp ce seful Guvernului incearca sa contrapuna maghiarii din Transilvania cu cei din cealalta parte a granitei, uita ca la alegerile europarlamentare din 2007 legitimitatea 'domnului Tokes' a fost asigurata de 170.000 voturi (!), iar in 2009 aceasta legitimitate a fost dovedita de voturile obtinute de UDMR si CNMT pe lista lor comuna la alegerile europarlamentare. Tot in aceasta ordine de idei, mentionam ca la alegerile parlamentare din toamna anului 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) cu cele 58.765 voturi obtinute pe listele de senatori, s-a clasat pe locul sase dintre partidele din Romania, care au depus candidaturi pentru Senat", se mai arata in comunicatul lui Tokes Laszlo.

Tokes afirma, recent, ca Nicolae Ceausescu a fost "mai generos" decat Victor Ponta, deoarece a permis "o oarecare autonomie a maghiarilor", in timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care sa corespunda cu Tinutul Secuiesc.

Premierul Victor Ponta i-a raspuns, pe 25 februarie, lui Laszlo Tokes, el acuzandu-l pe acesta de limbaj horthyst si de faptul ca, impreuna cu Monica Macovei, reprezinta de 20 de ani interese antiromanesti.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii