Tokes, ranit in "demnitatea umana": Romania prezinta unele semne ale unui regim dictatorial (Video)

Vineri, 16 August 2013, ora 20:41
4480 citiri
Tokes, ranit in "demnitatea umana": Romania prezinta unele semne ale unui regim dictatorial (Video)
Foto: Realitatea Tv

Eurodeputatul roman Laszlo Tokes a exprimat nemultumire in legatura cu propunerea de retragere a distinctiei "Steaua Romaniei", denuntand actiuni de "instigare" si afirmand ca Romania prezinta "unele semne ale unui regim dictatorial".

Laszlo Tokes a catalogat propunerea de retragere a distinctiei "Steaua Romaniei" drept o tentativa de a fi lipsit de libertatea de exprimare.

"Actiunile de instigare au inceput sa isi faca efectul, Romania prezinta unele semne ale unui regim dictatorial. Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timisoara. Aceasta propunere mi-a ranit demnitatea umana", a declarat Tokes pentru presa ungara, conform MTI.

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut, vineri, retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu "Steaua Romaniei".

Intr-o rezolutie adoptata vineri, la finalul lucrarilor celei de a XI-a editii a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului si data publicitatii de presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Popescu, participantii din tara si reprezentantii comunitatilor romanesti care traiesc in afara frontierelor Romaniei au solicitat, printre altele, ca "extremistilor" maghiari care "lupta prin toate mijloacele" impotriva tarii si a romanilor sa le fie retrase distrinctiile care le-au fost acordate de statul roman.

"Cerem ca extremistilor maghiari din Romania, carora li s-au acordat distinctii ale statului roman, sa le fie retrase aceste distinctii. Si aici facem o referire directa la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care lupta prin toate mijloacele impotriva Romaniei si romanilor, sa fie decorat cu Steaua Romaniei. Aceasta distinctie trebuie sa-i fie retrasa si facem apel la Administratia Prezidentiala, in numele tuturor participantilor la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, sa-i fie retrasa aceasta distinctie lui Laszlo Tokes", se arata in rezolutia citata.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea ca Baile Tusnad, unde s-a desfasurat Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita) ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

"Am inceput din pacate de putina vreme politica de redobandire a romanismului in afara frontierelor. Nu avem in intentiile noastre nimic de genul celor nefericit sustinute din pacate de un cetatean roman care nu-si merita calitatea de cetatean roman. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania sa fie pusa sub protectorat", spunea Basescu.

El adauga ca "probabil" va trebui analizat daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Laszlo Tokes deminitate umana, #Tokes retragere steaua romaniei, #Tokes protectorat Ungaria , #stiri Laszlo Tokes