Tokes: Ziua nationala a Romaniei, zi de doliu pentru maghiari

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 21:36
10402 citiri
Tokes: Ziua nationala a Romaniei, zi de doliu pentru maghiari

Europarlamentarul roman de origine maghiara Laszlo Tokes a declarat ca Ziua Nationala a Romaniei e zi de doliu pentru maghiari, iar urmarile Tratatului de pace de la Trianon, prin care Ungaria ceda Romaniei Transilvania, se fac inca simtite si trebuie remediate.

"Acum 90 de ani, Romania Mare a fost faurita prin fragmentarea tragica a tarii noastre maghiare stramosesti. Tocmai de aceea consideram ca este regretabil ca Romania libera, conceputa in focul Revolutiei de la Timisoara (1989), in numele nationalismului statal traditional, a ales o zi pentru sarbatoarea nationala la a carei sarbatorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alaturi de fratii nostri romani, majoritari", se arata intr-un comunicat remis presei de Laszlo Tokes.

El a mai amintit si ca Adunarea Nationala de la Alba Iulia a promis autoguvernare si autonomie natiunilor care traiesc in Transilvania, dar ca aceste promisiuni au fost uitate.

Singura sa referire concreta la urmarile Trianonului a fost cea referitoare la scaderea accentuata a numarului maghiarilor din Transilvania, din cauza "asimilarii artificiale" a etnicilor maghiari, colonizarii unui mare numar de romani in orasele etnicilor ungari, precum si a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a parasi tara lor natala, pretinde Tokes, conform Mediafax .

Vicepresedintele Parlamentului European nu a uitat sa aminteasca faptul ca 1 Decembrie e o zi de doliu pentru Ungaria, din cauza faptului ca alipirea Transilvaniei la Romania a insemnat ruperea unei parti a teritoriului ungar.

Desi a transmis cele mai bune urari Romaniei cu ocazia Zilei Nationale, Tokes a spus si ca "bunavointa neconditionata si loialitatea nu ne pot face sa uitam ca este si o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala "Romanie a fost nascuta prin divizarea Ungariei".

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com