Trebuie retrasa decoratia lui Laszlo Tokes? Sondaj Ziare.com

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:06
4281 citiri
Trebuie retrasa decoratia lui Laszlo Tokes? Sondaj Ziare.com

Consiliul de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" va fi ales joi, urmand sa decida daca ii retrage sau nu decoratia europarlamentarului Laszlo Tokes. Ar trebui sa i se retraga lui Laszlo Tokes o decoratie primita pentru meritele la Revolutie din cauza declaratiilor facute cu privire la autonomia Tinutului Secuiesc?

Presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes in 2009 cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Conform decretului semnat de seful statului, pastorul maghiar a fost decorat "cu prilejul implinirii a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie, in semn de inalta apreciere a curajului si a demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".

Lazslo Tokes a facut insa, in ultimii ani, in calitatea sa de europarlamentar maghiar, numeroase declaratii legate de drepturile etnice si autonomia Tinutului Secuiesc care au starnit reactii aprinse, dar cea care a declansat scandalul public care s-ar putea solda cu retragerea decoratiei sale a fost facuta in aceasta vara, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad.

Intrebat despre unitatea si solidaritatea maghiarilor de pretutindeni, Tokes a raspuns: "Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate. Il rugam pe Viktor Orban si Guvernul sau sa construiasca acest sistem de cooperare nationala in asa fel incat sa oferiti protectie, sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", potrivit traducerii oficiale, in aplauzele celor aproximativ 3.000 de participanti.

De asemenea, Tokes a comparat regionalizarea Romaniei cu un "genocid anemic" si a sustinut ca Baile Tusnad este o localitate autonoma, situata in Tinutul Secuiesc autonom.

Reactiile politice au fost vehemente, insusi presedintele Traian Basescu declarand ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

"M-a marcat pentru ca l-am considerat un simbol al revolutiei romane. Din pacate, oameni care gandesc in felul acesta, ca Transilvania este un obiect de negociere, nu fac decat sa dezamageasca, indiferent de ce au facut in trecutul lor. Nu incetez sa evoc aceasta intamplare pentru ca, pentru mine ca sef de stat, a fost un soc", a mai declarat ulterior presedintele.

Premierul Victor Ponta a fost cel care a lansat public ideea retragerii decoratiei europarlamentarului maghiar, insistand pe aceasta tema si acuzandu-l pe presedinte ca nu ia aceasta masura.

Ponta, dezamagit de reactia lui Basescu in cazul Tokes. Motivul invocat este un subterfugiu (Video)

In replica, seful statului i-a reamintit ca potrivit legii nu poate sa emita decretul de retragere a decoratiei in lipsa unei decizii a Consiliului de Onoare a Ordinului "Steaua Romaniei".

Bogdan Oprea: Ponta e dezamagit cand cineva nu intra in cardasie cu dumnealui pentru incalcarea legii

Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?

Corina Cretu, decorata si ea cu Steaua Romaniei, a fost cea care a facut sesizarea oficiala, iar joi, membrii Ordinului se intrunesc, la ora 16:00, pentru a alege noul Consiliu de Onoare, acest for urmand sa decida intr-un interval de 60 de zile daca decoratia lui Laszlo Tokes va fi sau nu retrasa. In cazul in care decizia va fi nefavorabila lui Tokes, presedintele a anuntat deja ca va emite decretul de retragere a decoratiei.

Cine sunt cei care vor decide retragerea decoratiei

Membrii Consiliului de Onoare vor trebui sa puna in balanta meritele incontestabile avute de Laszlo Tokes in timpul primelor zile ale Revolutiei din 1989, merite pentru care a fost decorat de presedintele Romaniei, cu numeroasele declaratii politice antinationale facute in ultimii ani.

"Inalta distinctie care mi-a fost acordata dupa douazeci de ani a reprezentat recunoasterea meritelor tuturor eroilor si disidentilor de la Timisoara. De vreme ce Timisoarei 'i-a fost furata revolutia', Ordinul national 'Steaua Romaniei', ce mi-a fost conferit in anul 2009, i-a facut dreptate intr-o anumita masura si 'orasului-martir'. In cazul in care mi se va retrage aceasta distinctie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetata a trecutului revolutionar al Timisoarei. Mai mult, ar constitui o noua dovada a restaurarii relatiilor si organizarii de tip comunist ce are loc in prezent", a declarat Laszlo Tokes.

Conform art.52 din Legea 29/2000, "Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii: a)condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului".

Exista si un precedent. In anul 2007, presedintele Traian Basescu i-a retras lui Corneliu Vadim Tudor Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, distinctie primita in 2004 din partea fostului presedinte Ion Iliescu. Decizia a fost luata la propunerea Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, condus pe atunci de Doina Cornea, iar motivul invocat a fost scandalul facut de Vadim Tudor in parlament la sedinta in care a fost condamnat comunismul.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de parere ca Laszlo Tokes a comis "fapte dezonorante care au adus prejudicii morale membrilor Ordinului Steaua Romaniei" si trebuie sa i se retraga decoratia, in conformitate cu prevederile legii?

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...