Presa occidentală scrie despre debutul "supersonic" al Laurei Kovesi în funcția de procuror-șef al Europei. Suma colosală confiscată într-un an

Marti, 21 Iunie 2022, ora 15:43
8614 citiri
Presa occidentală scrie despre debutul "supersonic" al Laurei Kovesi în funcția de procuror-șef al Europei. Suma colosală confiscată într-un an
Fondurile înghețate în urma anchetelor sunt de patru ori mai mari decât bugetul Parchetului European FOTO Hepta

Presa occidentală laudă activitatea fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi la Parchetul European, la un an de la preluarea mandatului de procuror-șef.

La 1 iunie, Kovesi a sărbătorit primul an la conducerea Parchetului European. În această perioadă, a deschis 929 de cercetări, a primit peste 4.000 de sesizări de infracțiuni care implică fonduri europene, a emis 28 de rechizitorii și a obținut patru condamnări.

Astăzi, cel puțin doi foști premieri sunt în vizorul său - bulgarul Boiko Borisov și cehul Andrej Babis, potrivit unui bilanț publicat de cotidianul economic flamand De Tijd.

„Toată lumea credea că vom începe încet, dar am început cu o viteză supersonică”, a declarat Kovesi râzând într-un interviu prin videoconferință din Luxemburg, unde locuiește și lucrează astăzi. „Statisticile arată că avem un istoric dovedit în investigațiile transfrontaliere și în lupta împotriva crimei organizate.”

Într-un an, justiția a reușit să înghețe 259 de milioane de euro în urma anchetelor penale. Suma este de peste patru ori mai mare decât bugetul Parchetului European.

Parchetul European este primul parchet împuternicit să investigheze infracțiunile care vizează bugetul UE.

În România, Kovesi este un personaj controversat, fiind admirată de unii și urâtă de alții, în contextul în care a trimis în fața justiției înalți lideri politici, mai notează presa străină.

„Este un adevărat procuror. Nu un politician, nu un diplomat. Nu îi este frică să spună lucruri și să facă ceea ce trebuie făcut. Acest lucru a permis Parchetului European să ajungă atât de departe”, a mărturisit unul dintre colaboratorii lui Kovesi.

#Laura Codruta Kovesi procuror european, #Parchetul European Kovesi, #fraude fonduri europene , #stiri Laura Codruta Kovesi