CSM i-a respins cererea lui Kovesi de recunoastere a gradului de procuror de Inalta Curte

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 13:04
9863 citiri
CSM i-a respins cererea lui Kovesi de recunoastere a gradului de procuror de Inalta Curte
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectia pentru procurori a CSM a respins, marti, cererea fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, de recunoastere a gradului profesional corespunzator Parchetului General.

"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea cererii formulate de doamna LAURA CODRUTA KOVESI, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul teritorial Sibiu, in prezent delegata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Serviciul indrumare si control, de recunoastere a gradului profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", este minuta CSM.

Procurorul Laura Codruta Kovesi are grad de procuror de tribunal. Pe de alta parte, fosta sefa a DNA are postul la DIICOT Sibiu, iar procurorii DIICOT au grad de Parchet General. Efectele deciziei CSM ar fi ca Laura Kovesi s-ar putea intoarce la DIICOT Sibiu.

OUG pentru indepartarea lui Kovesi?

Aceasta in conditiile in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma ca, urmare a OUG care modifica Legile Justitiei, Laura Codruta Kovesi, daca are gradul de procuror la Parchetul de pe langa tribunal, nu poate ramane la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a fost numita de procurorul general Augustin Lazar in luna iulie.

"Spuneti ca acest fapt (numirea Codrutei Kovesi la Parchetul ICCJ - n.red.) este o sfidare, eu nu va contrazic, dar domnul Lazar poate spune ca e normal, ca valorifica bogatele experiente dobandite in managementul parchetelor de rang inalt. Pentru procurorii de la DNA, DIICOT sunt niste conditii, de vechime in profesie, sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna conduita, sa aiba o pregatire buna samd, la procurorii PICCJ nu era prevazut decat criteriul vechimii in munca, niciun alt criteriu care sa completeze vechimea.

Prin OUG, am introdus un alineat nou in care spunem ca, pentru a fi numiti in cadrul PICCJ, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o pregatire buna profesionala, o conduita morala ireprosabila si gradul profesional egal cu cel corespunzator Parchetului de pe langa Curtea de Apel", a mai declarat ministrul Justitiei.

Lazar a numit-o in PG

Procurorul general, Augustin Lazar, a decis delegarea lui Kovesi in functia de procuror la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand de 11 iulie 2018.

"Urmare a deciziei Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la continuarea activitatii doamnei Laura Codruta Kovesi dupa revocarea din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, prin Ordinul nr. 1412 din data de 11 iulie 2018, a dispus delegarea acesteia in functia procuror la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand cu data de 11 iulie 2018", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) de la acea data.

#Kovesi CSM, #Kovesi grad, #Kovesi tribunal, #Kovesi parchetul general , #CSM