Ziare.com

CSM nu are competenta sa se pronunte asupra accesului la dosarul Revolutiei

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 14:40

   

CSM nu are competenta sa se pronunte asupra accesului la dosarul Revolutiei
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis ca nu intra in competenta lor sa interpreteze o dispozitie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, la cererea procurorului general Laura Codruta Kovesi privind accesul deplin la dosarul Revolutiei.

"CSM nu are competenta interpretarii notiunii de 'acces efectiv la dosar' folosit in corespondenta CEDO", a hotarat plenul Consiliului. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a exclamat, dupa aflarea deciziei: "Corect, asa trebuie!".

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au sustinut, in cadrul dezbaterilor pe cererea procurorului general, ca "CSM nu are competenta sa se pronunte in acesta speta", sustinand ca Laura Codruta Kovesi a cerut interpretarea unei dispozitii din corespondenta purtata cu CEDO, si nu dintr-o hotarare a Curtii Europene.

Membrii CSM au spus ca solicitarea lui Kovesi este o "chestiune administrativa", asupra careia Consiliul nu poate face o interpretare.

In replica, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ca "se pune la indoiala independenta actului de justitie" si ca CSM se poate pronunta in acest caz, in conditiile in care regulamentul nu prevede, dar nici nu interzice "expres".

Plenul CSM a discutat, joi, adresa prin care procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut Consiliului sa precizeze ce inseamna "acces la dosar", in speta privind Revolutia '89, dupa ce Asociatia 21 Decembrie i-a solicitat, din nou, o copie dupa dosarul Revolutiei.

Procurorul general a explicat pe 30 septembrie, pentru NewsIn, ca a facut aceasta solicitare catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in conditiile in care dosarul Revolutiei este un dosar de urmarire penala, iar "accesul la dosar", recomandat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, este interpretat diferit de revolutionari si de procurori.

Astfel, in timp ce revolutionarii sustin ca CEDO a hotarat sa li se permita accesul la dosarul Revolutiei, in sensul ca pot sa-l copieze integral, procurorii considera ca "accesul la dosar" presupune doar studierea dosarului si ca CEDO nu a aratat explicit ca documentele pot fi copiate de partile din dosar, a explicat Laura Codruta Kovesi, pentru NewsIn.

Noi nu vrem bani pentru revolutie (...), ne dorim actele acasa

Problema accesului la dosarul Revolutiei a ajuns in atentia Consiliul Superior al Magistraturii pe 10 septembrie, cand plenul CSM a decis sa isi insuseasca decizia Comisiei Juridice a Consiliului, prin care se cere Parchetului General sa respecte hotararea Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si sa ofere acces la dosarul Revolutiei, declara, la acel moment Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

"Noi nu vrem bani pentru revolutie (...), ne dorim actele acasa", a sustinut Maries, precizand ca si Curtea Europeana a Drepturilor Omului a spus "dati-le actele".

Pe de alta parte, procurorul general a declarat, pe 10 septembrie, la CSM, ca reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie au fost invitati de sase ori sa studieze, la Parchetul General, dosarul Revolutiei, dar ca nu s-au prezentat.

Kovesi a mai spus ca a dat curs tuturor solicitarilor venite de la CEDO si ca, in cazul in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului va cere Ministerului Public sa puna la dispozitia Asociatiei intreg dosarul pentru a fi copiat, o va face. Prin urmare, Kovesi a dispus copierea tuturor actelor din dosarul Revolutiei pentru a fi trimise la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in urma discutiilor avute.

Numai ca CEDO a comunicat din iulie ca documentele deja transmise privind dosarul Revolutiei sunt suficiente, a declarat, pentru NewsIn, Agentul Romaniei la CEDO, pe 16 septembrie, in contextul in care grefierii de la parchet se apucasera sa copieze cele 1.000 de volume ale dosarului.

Totodata, Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO, Razvan-Horatiu Radu, a mai precizat ca nu pot fi transmise documente in afara cadrului procesual, acesta putand fi stabilit numai de CEDO.

In data de 24 septembrie, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a organizat o conferinta de presa in cadrul careia a declarat ca solicita din nou o copie a dosarului Revolutiei, fiind nemultumit ca autoritatile din Romania au trimis actele direct la CEDO.

Sursa: rNews

Articol citit de 674 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai ce competenta are CSM

Doar sa ceara bani. Nimic altceva. Justitie fara valoare!

 

nu mai pierdeti timpul

dati dosarul revolutiei lu' marele general plesita, ca el are timp destul acum sa-l studieze si cand va fi gata va anunta el.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor