CSM a respins nominalizarea Monicai Serbanescu la sefia DNA, in ciuda laudelor ministrului Justitiei, titreaza Ziua in editia de vineri.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, joi, cu patru voturi "impotriva" si trei "pentru", propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de numire in functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a procurorului Monica Serbanescu.
La anuntul respingerii candidaturii protejatei sale, Predoiu s-a limitat sa declare ca "solutia adoptata de CSM nu este potrivita si nu este in interesul DNA pe termen lung" si ca nu isi explica respingerea candidaturii Monicai Serbanescu.
Ministrul Justitiei anunta, pe 11 august, ca-i propune lui Daniel Morar postul de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau cel de adjunct al DNA. Morar l-a refuzat. Monica Serbanescu a fost audiata de Sectia pentru procurori a CSM, in fata careia si-a prezentat un plan de management si a raspuns intrebarilor membrilor. Avizul CSM este consultativ.
Serbanescu s-a caracterizat a fi un "procuror incomod de corect", curat, sustinand ca probitatea si bunele intentii pe care le are, vor ajuta DNA sa satisfaca cerintele societatii civile si ale comunitatii internationale. Catalin Predoiu afirma ca sub aspect profesional nu are ce sa comenteze in ceea ce o priveste pe Monica Serbanescu.
"Mi-as dori sa aiba un astfel de CV majoritatea magistratilor", a spus Predoiu. El a adaugat ca spera ca prin desemnarea Monicai Serbanescu sa nu mai existe suspiciuni cu privire la impartialitatea anchetelor procurorilor.
Inlocuitoarea lui Morar la sefia DNA, respinsa de CSM, scrie si Romania libera. Candidatul ministrului Justitiei la functia de procuror-sef al DNA, Monica Serbanescu, a fost respins de CSM. Votul este consultativ, decizia finala apartinand presedintelui Traian Basescu.
Sectia de procurori a CSM a analizat joi propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de sef al DNA, respectiv consiliera sa, Monica Serbanescu.
Dupa discutii ce au durat pret de cateva ore, procurorii s-au pronuntat: patru voturi impotriva si trei pentru.
Drept de vot au avut, pe langa membrii CSM, si ministrul Justitiei, care s-a pronuntat pentru, si procurorul general, care a respins propunerea venita din partea lui Predoiu. Ministrul Justitei a declarat ca nu intelege votul dat in cadrul CSM in conditiile in care prestatia candidatei sale "a fost impecabila".
"A fost doar o diferenta de viziune. Eu in continuare imi sustin parerea referitoare la DNA", a mai spus ministrul. In schimb, procurorul general Codruta Kovesi a sustinut ca a votat impotriva candidatei ministrului, pentru ca "nu m-a convins ca poate sa conduca aceasta structura specializata a procurorilor".
Din Gandul aflam ca Pretendenta la sefia DNA a fost desfiintata pe motive medicale Principalele argumente ale procurorului general Codruta Kovesi: actele medicale potrivit carora viitorul sef al DNA are o sanatate precara si trebuie sa evite efortul fizic si emotional.
Sectia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a audiat-o joi pe Monica Serbanescu, propusa de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror-sef al DNA. CSM a acordat insa aviz negativ acestei propuneri, patru voturi fiind "impotriva" si trei voturi - "pentru".
Membrii CSM i-au adresat Monicai Serbanescu - in prezent consilier personal al ministrului Catalin Predoiu - diverse intrebari, dar cele mai incomode au fost cele puse de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi.
De departe insa lovitura in barbie a venit in momentul in care s-a abordat conditia rezistentei la stres, absolut necesara pentru un viitor sef al DNA. "In luna mai 2007, ati transmis un memoriu procurorului general prin care, desi intrati in sedinta de judecata de doua ori pe luna, ati solicitat sa se revina asupra deciziei prin care ati fost mutata la Biroul reprezentare pe motiv ca sanatatea va este precara si nu va permite sa sustineti acest efort.
Actele medicale atestau ca trebuie sa evitati efortul fizic si emotional", a precizat Codruta Kovesi, intreband-o pe Serbanescu cum va putea, in aceste conditii, sa conduca DNA.
Intrebarea a iritat-o pe Monica serbanescu, care a precizat doar ca nu a avut nici o zi de concediu medical si ca oricarui procuror cu volum mare de munca i se poate intampla sa ia un Distonocalm. Pe de alta parte, ea a mai aratat ca incepand din anul 2003 a avut anumite probleme cardiace.
Kovesi, adevarata castigatoare a bataliei pentru sefia DNA, consemneaza Gardianul. Dupa trei ore de audieri si doua ore de dezbateri, Sectia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ Monicai Serbanescu, magistratul propus de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, pentru sefia DNA. Scorul a fost strans, Monica Serbanescu primind patru voturi "impotriva" si trei "pentru".
Conform unor surse citate de Gardianul, balanta acestei decizii a fost inclinata in defavoarea candidatei propuse de Predoiu de catre procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, singurul participant la sedinta care a recunoscut ca a votat impotriva avizarii.
Decizia finala referitoare la numirea Monicai Serbanescu apartine presedintelui Traian Basescu, acesta putand, sau nu, sa tina cont de avizul CSM. Deocamdata, Daniel Morar ramane delegat pe functia de sef al DNA.
Dupa aflarea deciziei, Kovesi a declarat ca "am facut o evaluare a activitatii doamnei procuror, am discutat cu sefii ierarhici care i-au supravegheat activitatea in ultimii 2 ani. Toate aceste elemente, inclusiv prestatia de astazi, nu m-au convins ca este omul potrivit sa conduca aceasta structura specializata, mai ales intr-un moment atat de important cand suntem monitorizati de catre Comisia Europeana exact pe aspecte care tin de competenta DNA".
Cotidianul informeaza ca Kovesi a zburat-o pe Monica Serbanescu fluturand o scutire medicala. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat joi ca nu este de acord ca Monica Serbanescu, consiliera ministrului Justitiei, sa fie viitorul sef al DNA. Votul din sectia de procurori a fost de patru la trei.
Deoarece avizul CSM este consultativ, din punct de vedere juridic, ministrul Justitiei poate merge cu propunerea mai departe la presedintele Traian Basescu, ceea ce Catalin Predoiu a lasat sa se inteleaga ca va face. Daca propunerea va fi respinsa si de presedinte, ceea ce este foarte probabil, ministrul Justitiei trebuie sa revina cu o alta.
La audierile de joi ale candidatului la functia de sef al DNA, asii din maneca ai procurorului-sef, Laura Codruta Kovesi, principalul intervievator al Monicai Serbanescu, au fost doua intrebari: cand a facut ultima oara un rechizitoriu si daca va rezista la solicitarea psihica si fizica a postului, dupa ce, in mai 2007, aceasta i-a solicitat retragerea din sectia de reprezentare a recursului in interesul legii din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde erau doua sedinte pe luna, invocand motive medicale.
CSM nu o vrea pe Monica Serbanescu sef la DNA, titreaza si Evenimentul Zilei. Candidata la sefia DNA a primit aviz negativ din partea Consiliului imediat dupa ce senatorii au votat ca acesta sa numeasca conducerea Parchetelor.
Hotararea CSM a fost adoptata cu patru voturi "impotriva" si trei "pentru". In consecinta, daca presedintele Basescu va tine cont de propunerea de joi a CSM, Morar va conduce in continuare DNA. Si asta, cel putin pana la expirarea perioadei de interimat ori pana cand o alta propunere a ministrului Predoiu va primi "unda verde" de la Cotroceni.
Dezbaterile au inceput cu un discurs al candidatei la sefia DNA, Monica Serbanescu, care s-a caracterizat drept "un procuror curat, integru, incomod de corect".
Discursul lui Serbanescu a fost intrerupt de mai multe ori de procurorul general Codruta Kovesi. Intre cele doua a urmat un schimb de replici taioase. Kovesi si-a exprimat ingrijorarea cu privire la capacitatea Monicai Serbanescu de a rezista la stresul pe care-l presupune functia de sef al DNA, in conditiile in care, in mai anul trecut, aceasta ii explica procurorului general ca sanatatea sa este precara.