18 organizatii civice lanseaza un apel: Nu blocati candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European!

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 14:48
4079 citiri
18 organizatii civice lanseaza un apel: Nu blocati candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European!
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multe organizatii civice lanseaza un apel public la autoritati, partide si ceilalti parteneri din societatea civila cerandu-le sa nu blocheze, ci sa sprijine candidatura Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror sef al Parchetului European.

Intr-un comunicat de presa transmis de Asociatia Platforma Oradea Civica 2017 se reaminteste ca sectia de investigare a magistratilor i-a impus lui Kovesi controlul judiciar.

"Aceasta sectie, infiintata in pofida tuturor avizelor negative si a recomandarilor primite de catre coalitia de guvernare PSD-ALDE de la Consiliul Superior al Magistraturii, GRECO, Comisia de la Venetia, Comisia Europeana precum si cu ignorarea nenumaratelor forme de protest, inclusiv in strada, ale celor mai reprezentative asociatii ale magistratilor din Romania, demonstreaza inca o data, prin aceasta masura nefondata si abuziva luata impotriva unuia dintre cei mai cunoscuti magistrati anticoruptie ai Romaniei, ca nu este altceva decat o unealta politica de intimidare si represiune a magistratilor onesti si integri", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, organizatiile semnatare reamintesc ca si Comisia de la Venetia a anticipat, in opinia publicata in data de 13 iulie 2018, ca aceasta sectie va avea un impact negativ asupra independentei magistratilor, "subminand atat eforturile anti-coruptie, cat si DNA ca institutie".

"Oricare dintre magistratii care vor mai avea curajul sa cerceteze posibile fapte de coruptie ale politicienilor si sa ii trimita in fata instantei va avea, de acum inainte, soarta Laurei Codruta Kovesi. Acesta este mesajul transmis in ultimele luni de liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE intregului corp al magistratilor din Romania.

Prin urmare, ne afirmam totala dezaprobare fata de aceste metode de ingenunchere a justitiei si facem un apel catre toti partenerii nostri din societatea civila, statele membre UE, Comisia si Parlamentul European, catre partidele politice romanesti din opozitie si catre toti romanii de buna credinta, sa ni se alature pentru a stopa demersul puterii politice si al guvernului de la Bucuresti de a bloca, prin mijloace care au legatura mai degraba cu controlul politic asupra justitiei decat cu democratia, numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european", se mai arata in comunicatul citat.

Organizatii civice semnatare ale apelului public:

#activAG Pitesti

Aradul Civic

Brasovul Civic

Coruptia Ucide

Oradea Civica

Actiunea Civica Galati

Initiativa Romania

Initiativa Timisoara

Eu Ro Aleg

Reactiv Brasov

#Rezist Galati

#Rezist Milano

#Rezist Paris

Grupul Civic Madrid

Diaspora Franta Solidara cu Romania

VeDem Just - Voci pentru Democratie si Justitie

Stafeta Steagului Uniunii Europene

Rezist Protestatari ProDemocratie Londra

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#apel organizatii civice Kovesi procuror , #DNA