Ambasada SUA saluta decizia CEDO: Kovesi ilustreaza valorile curajului, justitiei si onoarei

Marti, 05 Mai 2020, ora 22:33
5649 citiri
Ambasada SUA saluta decizia CEDO: Kovesi ilustreaza valorile curajului, justitiei si onoarei
Foto: Ambasada SUA

Ambasadorul SUA in Romania, Adrian Zuckerman, a salutat decizia CEDO care stabileste ca Laura Codruta Kovesi a fost demisa in mod abuziv de la sefia DNA, in urma deciziei CCR, la cererea ministrului Tudorel Toader.

"Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniaza din nou importanta deosebita a statului de drept intr-o democratie. Fara posibilitatea de a apela la o justitie libera si independenta nu exista libertate sau proces democratic.

Curtea a decis astazi ca Laura Codruta Kovesi a fost inlaturata pe nedrept de la conducerea DNA. Presedintele Klaus Iohannis a salutat aceasta decizie. Suntem de acord cu Presedintele Iohannis ca drepturile fundamentale ale d-nei Kovesi au fost incalcate si ca accesul liber la justitie si libertatea de expresie sunt valori esentiale intr-o societate democratica.

Aceasta decizie reprezinta un semnal de alarma impotriva interventiei politicului in justitie in scopul evitarii investigatiei penale. Statele Unite vor sprijini intotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale si statul de drept.

Castigatoare a titlului Femeia Curajoasa a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Sef European, d-na Kovesi ilustreaza valorile curajului, justitiei si onoarei. Astazi o felicitam din nou. SUA vor continua sa sprijine independenta judecatorilor si a procurorilor in combaterea coruptiei folosind toate mijloacele aflate la dispozitie", se arata in comunicatul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marti ca Romania a incalcat drepturile omului in cazul demiterii fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi.

Kovesi a vorbit marti despre victoria obtinuta la CEDO, considerand ca este reusita sistemului de justitie din Romania, a procurorilor si a romanilor cinstiti care au aparat in strada principiile in care cred.

Kovesi, catre romani: In continuare va zic sa nu abandonati lupta! Incepand de azi, independenta procurorilor este garantata. Statul sa ia masuri!

De asemenea, in urma deciziei CEDO, Ministerul Justitiei a anuntat ca demareaza procedurile pentru demiterea lui Tudorel Toader din Comisia de la Venetia.

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (AMASP) a cerut demisia de onoare a tuturor membrilor CCR, dupa decizia CEDO in ce priveste destituirea de la sefia DNA a Laurei Codruta Kovesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ambasada SUA Kovesi, #Kovesi CEDO , #DNA