Avocata lui Kovesi arata cum CEDO a scos la iveala hibele din institutiile si legile Romaniei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 08:38
14887 citiri
Avocata lui Kovesi arata cum CEDO a scos la iveala hibele din institutiile si legile Romaniei
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Avocata Nicoleta Popescu, care a reprezentat-o in fata judecatorilor CEDO pe Laura Codruta Kovesi, explica pentru Ziare.com ca decizia in acest caz dezvaluie mai multe disfunctionalitati institutionale si legislative din Romania.

Specializata in cazuistica apararii drepturilor omului, Nicoleta Popescu spune ca CEDO identifica in primul rand o disfunctionalitate institutionala: Curtea Constitutionala a solutionat un conflict de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedinte, adica intre Guvern si presedinte, prin pronuntarea unei hotarari cu efecte juridice directe asupra unei persoane fizice care nu a fost parte in acest proces.

"Curtea Constitutionala a precizat in motivare ca nu poate fi contestata aceasta propunere a ministrului Justitiei si astfel a limitat accesul la o instanta," explica avocata.

Practic, prin aceasta limitare, de a contesta decizia de revocare, Laurei Codruta Kovesi i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil.

Cum a fost limitat dreptul la un proces echitabil

Nicoleta Popescu precizeaza ca CEDO a scos la iveala si o disfunctionalitate legislativa: "Nu exista in legislatia nationala un temei de drept prin care sa poti contesta propunerea ministrului Justitiei de revocare din functia de procuror-sef. Asa cum am sustinut in plangere, Curtea Europeana a retinut ca a contesta decretul presedintelui de revocare din functie era un demers juridic strict formal, care nu solutiona contestatia pe fond, decretul putand fi contestat doar asupra legalitatii sale".

De altfel, problema numirilor si a revocarilor procurorilor-sefi a fost sesizata si de doua asociatii de magistrati, Forumul Judecatorilor din Romania si Initiativa pentru Justitie, ai caror reprezentanti au afirmat ca se impune imediat revizuirea cadrului legislativ "in vederea limitarii competentelor puterii executive si intaririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori, asa cum Comisia de la Venetia, Comisia Europeana sau GRECO au solicitat succesiv in ultimii ani."

"Am castigat noi toti"

Cel de-al doilea drept care i-a fost incalcat fostei sefe DNA, potrivit CEDO, este dreptul la libera exprimare.

Nicoleta Popescu ne arata si un alt efect al deciziei CEDO, privind independenta Justitiei: Dreptul la libera exprimare al unui procuror care a fost revocat din functie pentru opiniile sale publice. "Curtea constata ca exista un raport de cauzalitate directa intre exprimarea opiniilor publice ale reclamantei si revocarea din functie," puncteaza avocata.

Efectele deciziei ar fi insa mult mai mari in viitoare cauze CJUE, spune Nicoleta Popescu.

"Am castigat noi toti, fie practicieni, fie simpli cetateni, prin mesajul transmis prin hotararea CEDO: trebuie sa fie respectate garantiile prevazute de Conventia Europeana, atat de ministrul Justitiei, dar si de Curtea Constitutionala," conchide avocata.

Nicoleta Popescu este membru al Baroului Bucuresti din 2004. Primul caz pe care l-a reprezentat la CEDO a fost tot in 2004, iar de atunci a castigat cel putin 30 de procese, iar alte cazuri sunt pe rolul Curtii Europene in diferite stadii procesuale.

Sursa: nicoletapopescu.ro

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat. Stelian Ion cere plecarea sa din fruntea Direcției Naționale Anticorupție
Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat. Stelian Ion cere plecarea sa din fruntea Direcției Naționale Anticorupție
Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al...
Piedone, găsit în conflict de interese de ANI. Primarul Sectorului 5 și-a numit ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale
Piedone, găsit în conflict de interese de ANI. Primarul Sectorului 5 și-a numit ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale
Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost găsit în conflict de interese administrativ de ANI, după ce și-a numit ginerele membru în Comisia pentru vânzarea spațiilor...
#Kovesi CEDO, #procuror european CEDO, #Kovesi procuror european, #CEDO DNA , #DNA