Ziare.com

Cazul Kovesi, judecat cu prioritate de CEDO: Cele 4 intrebari la care trebuie sa raspunda Guvernul

de Ionel Stoica
Luni, 18 Februarie 2019, ora 14:10

   

Cazul Kovesi, judecat cu prioritate de CEDO: Cele 4 intrebari la care trebuie sa raspunda Guvernul
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a facut publice detalii din cererea adresata instantei de fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi. Cazul a trecut de primul filtru al instantei europene si a fost admis in principiu.

Potrivit datelor de pe portalul CEDO, curtea a adresat autoritatilor romane in 30 ianuarie patru intrebari pe baza celor semmnalate de fosta sefa a DNA.

Detalii despre acest proces pot fi accesate pe site-ul CEDO: "Application no. 3594/19 Laura Codruta KOVESI against Romania lodged on 28 December 2018"

1. Prima intrebare se refera la respectarea laturii civile a Articolului 6, paragraful 1 din Conventie. Articolul 6 paragraful 1 (dreptul la un proces echitabil -n.red.) din Conventie aplicabil din perspectiva civila in prezentul caz?

"Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia, in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei, conform paragrafului 1 al Articolului 6".

2. Cea de a doua intrebare este: "Daca da, a avut petentul acces la o instanta pentru a se determina drepturile civile si obligatiile in legatura cu demiterea ei din functia de sef DNA, in conformitate cu articolul 6 paragraful 1"?

3. "Avand in vedere ca petenta sustine ca demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public in timpul mandatului, a existat vreo incalcare a dreptului ei la libera exprimare, in conformitate cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Conventie? Daca da, aceasta interferenta este reglementata in lege si in acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?", este cea de a treia intrebare.

Paragraful 1 al Articolului 10 prevede ca "Orice persoana are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica Statele sa supuna societatile de radiodifuziune, cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare"

Paragraful 2 al aceluiasi articol mentioneaza ca "Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege care, intr-o societate democratica, constituie masuri necesare pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii, a moralei, a reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea informatiilor confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti".

4. A patra intrebare este daca petenta a avut la dispozitie acces la o cale de atac interna pentru a-si rezolva problemele semnalate in contestatie, asa cum prevede Articolul 13 din Conventie. Daca Kovesi a putut contesta decizia CCR de demitere din functie.

Articolul 13 din Conventie, referitor la "Dreptul la un remediu efectiv", prevede ca "Orice persoana, ale carei drepturi si libertati recunoscute de prezenta Conventie au fost incalcate, are dreptul de a se adresa efectiv unei instante nationale, chiar si atunci cand incalcarea s-ar datora unor persoane care au actionat in exercitarea atributiilor lor oficiale".

"Curtea a decis sa trateze cu prioritate prezenta cauza in temeiul art. 41 din Regulamentul Curtii", se arata in comunicarea CEDO obtinuta de Ziare.com, la inceputul lunii februarie.


Sursa: CEDOSursa: CEDO


Citeste si: Document exclusiv - Dovada admiterii in principiu a sesizarii facute de L.C. Kovesi la CEDO

Pana pe 19 martie, partile pot ajunge la o solutionare pe cale amiabila (friendly settlement) a litigiului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Daca doreste intelegerea, Guvernul trebuie ca in acest termen sa comunice care este propunerea concreta pe care o face dnei Kovesi.

Daca pana pe 19 martie nu se ajunge la o solutie amiabila, Guvernul de la Bucuresti are la dispozitie 6 saptamani sa trimita la CEDO observatiile sale, adica propria aparare.

Ce reclama Kovesi

Amintim ca Laura Codruta Kovesi sustine in plangerea adresata CEDO ca procedura de revocare a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.

In plus, deciziile CCR nu pot fi contestate, potrivit legislatiei din Romania.

"Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala", a declarat Kovesi.

In 30 mai 2018, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Kovesi CEDO kovesi proces CEDO
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 29942 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
41 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Cazul Kovesi, judecat cu prioritate de CEDO: Procesul a aparut pe

portalul instantei europene"

- prinsule ! unde esti bre sa citesti si tu ! :o)))

 

Toarasi,domne,astia dela UE,iei nuntelege ca dreptu da Veto il avem

depe vremea lu Traian, adica il avem in sange, si daca lu toarasu tuDorel ii trece ordonanta aia da guvern urgent, atuncea gata, a retrogradato pa toarasa Codruta in divizia C, fara sa mai aibe drept da joc decat in campionatu vitor si dupeaia poasa mai dea o ordonanta care osa stipuleze ca ce zice astia de la UE nusa pune si gata sa rezolvat tot scandalu.

TRAIASCA TOARASU BOOBY !

P.S. In 30 mai 2018, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

 

Acolo, la CEDO, nu mai ține cu magistrați corupți și aranjamente PSD

... să fie clar. Acolo se merge pe sfanta dreptate.

 

:):):)

Asa-i, la CEDO nu merge cu combinatii, nu-i asa?

Altii asteapta 2 ani de zile pana cand li se aproba sesizarea, in cazul Kovesi 2 luni de zile, pai nu? la CEDO nu poate interveni nimeni... :):):)

+ ca fostul agent guvernamental al Romaniei la CEDO (amanta si mai nou sotia lui Aurescu consilier prezidential a lui Iohannis) a fost in ilegalitate la CEDO, procedura de numire a fost ilegala, un proces penal ceva ?

Fostul agent al Romaniei, deoarece odata cu dosarul lui Kovesi si-a dat cu tigla in cap...

Concluzie? Da bre, la CEDO nu se fac ilegalitati...

Ce vorbești ...

Vai de mine, chiar imi făcusem griji, nu mai știam nimic de urmărita penal/inculpata Koveși! Mulțumesc ziare.com pentru profesionalism!
Jos bolșevismul!

Tavarisci printz

cum adica jos bolsevismul? E frumos sa vorbesti de rau ideologia care te hraneste?

Incredibil,unii cu probleme grave asteapta cu anii

oameni care stau in pusarie nevinovati asteapta ani si ani sa li se faca drepatate iar pt Cedo urgenta e kovesi,ca nu a fost lasatata sa faca ilegalitati cu sutele la dna.
Ce incredere sa mai ai in europa si sua cand se implica pe fata in justitia si politica noastra.Asta si pt ca i lasam.suntem prea lasi si vanzatori.

draga silvia

din pacate nicaieri in Universul asta nu se merge chiar pe Sfanta dreptate.

dar in cazul de fata este un abuz URIAS al CCR - PSD, care in nici un caz nu avea cum sa mentioneze in hotararea de demitere expres numele cuiva.

asa ceva e exclus. astia sunt asa de redusi incat au compromis definitiv CCR din Romania. atata servilism pentru partidul psd-fost comunist si actual securist, nu poate fi facut decat de o adunatura de imbuibati fara pic de caracter (asta ca sa ma exprim elegant si cat se poate de academic)

Măcar ne amăgim cu sfanta dreptate!

... Măcar atat cred ca avem voie. Dar noi știm cum a fost scoasa doamna Kovesi de la conducerea DNA și avem voie doar sa speram.

@calmdown 14.29

- calmdown ! c'acu' se alege si procuror general ue ! :o)))

"Cazul Kovesi, judecat cu prioritate de CEDO: Procesul a aparut pe portalul instantei europene"

ma distreaza ca postacii psd-isti

iar au aparut, desi acum cateva saptamani jurau ca nimeni nu o baga in seama pe kovesi la cedo, si ca articolul in ziare e fals. Pai bine, de ce nu ziceti acum ca a-ti mintit si treaba e groasa pentru psd, tudorel si ccr? un neamt a cerut articolul 7 pentru romania din cauza hotilor pe care ii sustineti. de aia a-ti auzit, sau v-au zis sefi ca e falsa ca si plangerea lui kovesi? nu mai dureaza mult

Daca justitia europeana ii da dreptate lui Kovesi, inseamna...

... ca toata propaganda de la Latrina 3 e buna doar la spalat creierul oilor si berbecilor. De aia .ulimea pesederasta este confuza si mofluza: vor o tara ca afara: ca-n Rusia!

La CEDO, cele mai mult sesizari vin de la romani si, tot acolo, romanii inregistreaza cele mai multe dosare respinse. Scuipatoarea 3 vorbea de zeci de mii de romani care depun sesizari acolo. Orice infractor se plange acolo. Felics ar vreo 7; toate respinse.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu este politica.

Fara incrancenare politica ,intrebarea nr.1 e impotriva lui kovesi deoarece " De principiu, litigiile privind funcția publică nu intră in sfera dreptului la un proces echitabil."
Intrebarea nr.2 kovesi nu s-a adresat instantei, deci nu s epoate vorbi d eproces echitabil,
intrebarae nr.3 mass media romaneasca este martora audio, video si de imagini ca Codruta Kovesi a beneficiat de libertate d eexprimare chiar contrar legii magistratilor.
ntrebarae nr.4 , da aavut cai d eatiac interne a uzat d ele ,inclusiv CCR.CCR a stabilit că există un conflict juridic de natură constitutională intre presedintele Klaus Iohannis si ministrul Justitiei, după ce seful statului a refuzat să o revoce pe Laura Codruta Kovesi la propunerea ministrului Justitiei,
adev.ro/pbba1j

Pentru CCR/PSD incepe seria de lovituri peste bot!

Astia de la CEDO nu asculta de Moscova si de Kisselef 10!

 
 

@.ulimea pesederasta: CEDO nu judeca spete

Aceasta instanta doar decide daca ti-a fost respectat dreptul la un proces exhitabil sau nu.
- De aia Felics si alti "nevinovati" (Guitza-tv, Oudrea-plescoaie, Nascase-burberry etc.) nu au success la CEDO.

Tumorel va fi avocatul CCR-ului sau al guvernului de paie la CEDO?

Urata misiune :)
Vasilica nu cred ca a inteles in ce a intrat cu picioarele.
Ea este PRESEDENTA :)
Incepe reintoarcerea rotii, revine boomerangul drept in dintii celor care l-au aruncat :)
De abia acum se poate vedea la ce a servit diplomatia presedintelui Iohannis. Ea a separat imaginea Romanie de imaginea infractorilor ciumei rosii si a guvernului lor de paie! Acum incepe sa se vada rezultatul legaturilor excelente ale lui lui Iohannis cu toate persoanele importante din Europa si Lumea Noua.

 

Măcar de-ar fi asa!

... Am memorie bună, excelentă, și nu vă iert pentru osanale la Iohannis daca nu se intamplă ce sperati! Sa fie!

draga Silvia

tu chiar crezi ca Iohannis s-a intalnit saptamana trecuta la Munchen cu presedintele PPE doar asa, ca nu s-au vazut de mult?

eu astept rezultatele concrete saptamana viitoare....

Doamna Silvia, nici eu nu am memorie PROASTA :)

Mi-ati spus ca mi-am pus palma in xur si ca am sters-o in strainatate ca un las :)
Va las sa va mestecati aversiunea pentru Iohannis in frumosul oras in care am indurat serviciul militar, intr-o iarna de pomina! Este cel mai nenorocit oras in care am pus vreodata picioarele. Evident, ca nu am sa le mai pun vreodata pe acolo. Va las pe dumneavoastra sa reinviati mitologia lui Nutzy Vuitton si a binefacerilor pe care vi le-a adus personal.

In orice caz, tradatorii astia ca mine, o sa-l votam IAR pe presedintele Iohannis, ca va place sau nu. Dvs. nu aveti decat sa votati ciuma rosie, daca va incanta.
Fiecare doarme asa cum isi asterne.

ziare.com acest comentariu e insultator, fara nici o legatura

...cu articolul, de ce il admiteti??

In locul lui Malaiele...

... te dadeam in judecata pentru uzurpare de moralitate, mai Prince-ule. O poza cu Tudorel ar fi fost mai potrivita pentru ideile exprimate. Sau o poza cu Bufo Viridis. Tot una.

 

Renate Weber, la Antena 3:

... "Exista o dorinta uriasa ca doamna Kovesi sa obtina aceasta functie."
"A cui dorinta?", a intrebat Gadea, extrem de nervos.
"Este o dorinta a foarte multor state membre. In Colegiul Comisiei Europene s-a pus problema sa li se recomande celorlalti doi candidati sa se retraga. Este posibil sa se retraga in curand" a spus Renate Weber, mentionand ca are informatii de la prima mana.

Din moment ce functia de Procuror European

Se ocupa prin numire politica,ce mai conteaza daca candidatul ii penal?!?!?!?!?

Dar Webaroaia n-a zis ca dorinta aia uriasa...

...este si a romanilor?

 

wert, 12:39 - nici un pic de incredere nu am in Iohannis. Permanent

... il suspectez de complicitate cu PSD. Asta e! Pe mine nu a reusit sa ma aduca la stadiul la care sa cred ca e pentru țară și nu pentru o gasca de derbedei.

 

Silvico, fara suparare, tie ti-a trebuit tot asa de mult...

...ca sa-ti dai seama ca Nuti era doar o arivista fara scrupule pusa pe facut bani si catarat pe linie politica!

in atentia ministrului justiei

dati-i repede 3000 de euro, faceti dovada platii si s-a terminat procesul.
asta-i viata asta-i piata, ce mai tocmala.
dati-o afara de tot pe kovesi ca merita -
dar pentru asta faceti referendum,
ca s-ar putea ca poporul sa nu fie de acord sa se mai plateasca inca 3000 de euro pentru tortionarii incurajati
de institutii care nu au nici o raspundere, ci numai privilegii.

 

CEDO nu mai e impartiala daca accepta magariile astea cu

..Kovesi. Asa cum CE nu mai e impartiala cu numirea lui Kovesi la Parchetul European stiind ca nu e eligibila! Adica e Penala, 19 dosare, si NU ARE competenta! Kovesi a incercat sa o obtina dar CSM a zis NU! Domle, parca nici comunistii nu aveau asa tupeu! Sa te fraiereasca pe fata!

"Pe data de 19.11.2018 s-a lansat de catre Comisia Europeana un apel public la candidaturi pentru functia de Procuror Sef European, cu data limita de depunere a candidaturilor 14 decembrie, ora 12.00.

Laura Codruta Kovesi isi depune scrisoarea de candidatura, in cuprinsul careia afirma:

"I also have the the qualifications required for appointment to the highest prosecutorial offices".

Aceasta afirmatie este in totala contradictie cu ceea ce Sectie pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii decisese cu putin timp inainte: Laura Codruta Kovesi NU are gradul corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ci pe cel corespunzator parchetului de pe langa tribunal.

Cu alte cuvinte, sustinerea Laurei Codruta Kovesi ca ar detine gradul profesional de PICCJ, adica calificarea necesara dupa legea romana pentru a fi numita la parchetul de cel mai inalt nivel, era falsa.

In urma refuzului Sectiei pentru procurori a CSM de a i se recunoaste gradul profesional de PICCJ, pe data de 27.12.2018 Laura Codruta Kovesi a formulat cerere de anulare a hotararii nr. 673 din 06.11.2018 a Sectiei pentru procurori a CSM, aceasta cerere formand obiectul dosarului nr. 8930/2/2018 de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Prin acest demers, Laura Codruta Kovesi demonsteaza, odata in plus, ca stie exact ca afirmatia sa din dosarul de candidatura este falsa, situatia oficiala din prezent atestand ca ea are doar grad profesional de parchet de pe langa tribunal, ceea ce nu-i permite accederea la cel mai inalt parchet din tara."

Vai de viata ta cucurunshpane, ai ajuns...

...sa-ti castigi cinzeaca de tuica lingand penalii din GIO-Dragnea!
Auzi ce poti sa scoti, ca ce spune Codruta vine in contradictie cu ce spune Sectia aia de slugoi PSD pentru speriat procurorii, sectie pe care UE le-a tot spus ca nu corespunde cu normele UE si trebuie aruncata la gunoi!
Alte argumente n-ai mai cucurunshpane??

Daca CEDO nu mai este important atunci TU

ramai cel mai important pe planeta 😁😁😁😁😁😁😁😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣®️®️®️®️®️®️

Ha, ha, ha, hi, hi,hi, ho,ho,ho!

Don'le, toti fura si toti minteste in lumea asta, nu "mandrii rumani" ai lu'a don Dragnea care toti moare de grija boborului.
- Te-ai lamurit si cu Occidentul asta putred care trage cu Kovesi, n-asha? Mai ramne o speranta: Coreea de Nord.

Tu chiar crezi ce debitezi?

Crezi ca cineva se vinde pentru 3.000 de euro? Mai gandestete si da o erata.

Interesant

Vitoarea institutie europeana (procuratura europeana) va avea foarte mult de lucru in Romania cu mafiotii PSD+alde, chiar daca va ajunge sau nu Kovesi procuror sef !

 

Dom'ne, dupe cum bag io sama

ăstia de la CEDO chear vrea să-i pue pielea pe băt lu' two dorel si ălor de la ccr.
Io zic că n-ar fi rău ...

 

Intrebarile puse la CEDO sunt acum in traducere in dialectul de la

Videle. Din pacate, sunt unele notiuni ca stat de drept, legislatie europeana, ... care sunt imposibil de tradus direct in acest dialect. Trebuie sa intervina si tovarasu' Putorel cu cateva iesplicatii in moldovinieshte. Iar tovarasu' daddy este pea ocupat cu hotiile lui, ca sa se mai ocupe si de prostiile altora :)

In guvernul de paie, s-a acumulat prea multa mocirla pe tzeava.
Au nevoie de un laxativ european violent :)

 

Vad c-ați imbatranit degeaba!

... Gata!

......................usurel tovarasa silvia!

...si pamintul a imbatrinit degeaba? si universul?
...faceti numai un Referendum si toti din Ardeal,Banat si Maramures va vor intoarce spatele! INCERCATI ODATA!️....guvernele de videle!... o cloaca moldovalaha!
..Pasaricile malai Viseaza!Sa zicem ca,
primesc ceva malai!...Ei si?...a plecat trenul de mult! 500 de ani cu Fanariotii in MoldoValahia...
...urmeaza alti 500 cu 'comunismul de cumetrie'!Ramineti 'Acolo' in Cloaca MoldoValaha! Mintiti-va, Furati-va, Bateti-va intre Voi, dar lasati Ardealul,Banatul si Maramuresul in pace!
...MoldoValahii traiesc in alta lume!
MoldoValahii trebuie separati de Romanii din Ardeal,Banat si Maramures! MoldoValahii pot sa-si Bata Joc de Bouvotantii lor, pe Teritoriul lor! Nu si prin Ardeal,Banat si Maramures!Romanii din Ardeal,Banat si Maramures nu au Nimic in Comun cu Albia de Porci MoldoValaha,nici la vorba nici la port!Si asta in toata Istoria Noastra straveche!Cind 'tirgul lui bucur' nici Nu exista prin anale, Ardealul, Banatul si Maramuresul aveau Orase Cetati Prospere! 'Eroii' MoldoValahi nu au fost Niciodata si eroii Ardealului,Banatului si Maramuresului!Statuia lui 'mihaita vestejescu',se potriveste in Centrul Oradiei unde m-am nascut,Ca Nuca de Perete! A fost alungat de prin Ardeal cu Piciorul in Kur! El nu a vazut Oradea Niciodata! Iar 'Maritu' vostru Dragnea ar trebui sa intre in Ardeal cu VIZA! Impreuna cu Toti din Toate Partidele din MoldoValahia! Nepotrivire de Caracter! Cehii si Slovacii Pasnic sau Separat si sint Ok in UE! Este RINDUL ROMANILOR!Romanii au nevoie de Kosovo-ul lor! Tinta finala a MoldoValahilor este Federatia Raului,cu Chiril,Putin si Daniel in frunte!
viorel ratiu cincinnati oh usa️️

Io cred ca tu stimata dama

Ai imbatranit degeaba.

Stimate Homer

Ai uitat multe tari din ardeal ce inconjoara podisul Transilaniei cum ar fi Crisana unde te-ai nascut, tara Fagarasului cu cetatea Fagarasului si Sibiul, Orastie, tara Barsei cu Brasovul, Tara Zarandului, Tara Lapusului al Codrului si al Chioarului, Tara Oasului si la final Tara Motilor. Toate aceste tari au aparat secole orasul principal capitala Transilvaniei Cluj Napoca. Noi ardelenii am militat la Alba Iulia pentru unire si asa va ramane pana in vecii vecilor amin! Am multi prieteni din Moldova si din oltenia,arges valcea, baragan, dobrogea si sunt toti oameni educati cu buna credinta dar in bucuresti am un singur prieten un profesor. problema noastra sunt bucurestenii, asistatii sociali si lumpenproletariatul psd

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor