Comisia de ancheta o reclama pe Kovesi la Toader: A refuzat sa vina la audieri, ministrul Justitiei sa decida in consecinta

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 11:20
11445 citiri
Comisia de ancheta o reclama pe Kovesi la Toader: A refuzat sa vina la audieri, ministrul Justitiei sa decida in consecinta

Comisia pentru ancheta alegerilor din 2009 a decis, miercuri, sa transmita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, o scrisoare in care sa ii comunice faptul ca Laura Codruta Kovesi a refuzat in repetate randuri sa vina la audieri si sa ii ceara "sa procedeze in consecinta".

"Nu este vorba despre comisia noastra de ancheta, ci vorbim despre un principiu, despre autoritatea si suveranitatea Parlamentului si despre faptul ca avem o decizie CCR fara echivoc. Legea spune ca ministrul Justitiei exercita controlul ierarhic asupra procurorilor. Totodata avem in legea 303 articolul 99 litera s, care vorbeste despre nerespectarea deciziilor CCR si a hotararilor ICCJ, pe asta se va baza adresa noastra catre ministrul Justitiei.

Asa cum spune si CCR, noi nu putem nici sa stabilim sanctiuni, ci doar sa expunem o situatie de fapt, decizia finala ii apartine ministrului Justitiei", a declarat presedintele Comisiei pentru ancheta alegerilor prezidentiale din 2009, deputatul PSD Oana Florea.

Comisia de ancheta ii va comunica ministrului Justitiei ca sefa DNA Laura Codruta Kovesi a refuzat in repetate randuri sa se prezinte la audieri si ii va cere sa procedeze in consecinta.

"O sa fie o scrisoare tehnica, argumentata juridic (...), expunand faptul ca doamna procuror sef a fost invitata de mai multe ori, nu a venit si il rugam sa decida in consecinta avand in vedere circumstantele", a precizat Oana Florea.

Propunerea social-democratului Liviu Plesoianu de a transmite o scrisoare ministrului Justitiei a fost adoptata in comisie cu sase voturi "pentru" si doua "impotriva".

"Ministrul Justitiei este obligat sa aiba o pozitie in ceea ce priveste faptul ca doamna Kovesi, care nu este o institutie, dar este cea care conduce o institutie foarte importanta in Romania, incalca, nu respecta deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei. (...)

Propunerea mea este sa-l sesizam pe ministrul Justitiei in ideea de a avea o reactie si de a lua o dcizie in ceea ce o priveste pe doamna Kovesi, avand in vedere ca aceasta a nesocotit decizia Curtii Constitutionale", a spus Plesoianu.

Deputatul USR Ion Stelian a transmis in cadrul comisiei ca Laura Codruta Kovesi "nu poate fi adusa cu forta".

"Institutia Laura Codruta Kovesi, pentru ca intelegem ca este institutie din moment ce s-a pronuntat Curtea Constitutionala la modul personal, nu poate fi adusa cu forta, indiferent ca ne place sau nu ne place. S-au depus diferite raspunsuri pe care le putem avea in vedere, colaborarea poate fi facuta si in scris.

Diferenta dintre a aduce fizic o persoana in fata acestei comisii si a avea un punct de vedere scris nu este alta decat de imagine. Este o chestiune de a pune presiune si de a umili un magistrat in sensul in care sa fie adus cu forta in fata acestei comisii. Chiar daca ar veni nu ar putea sa declare altceva decat doreste si considera ca trebuie sa declare", a spus Stelian.

Amintim ca recent Kovesi a refuzat pentru a patra oara sa se prezinte in fata comisiei de ancheta din Parlament.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...