Cea mai mare victorie a DNA (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 20:44
10519 citiri
Cea mai mare victorie a DNA (Opinii)

Poate ca lucrul cel mai incurajator in privinta anticoruptiei nu este bilantul remarcabil si fara precedent al echipei condusa de Laura Codruta Kovesi.

Atunci cand o batalie, indiferent de ce natura este ea, depinde exclusiv de un grup de oameni, 90 la numar in cazul DNA, ea este una foarte fragila.

Da, este esential sa ai luptatorii care sa o duca, cu orice pret si orice risc. Si ei exista in acest moment. Dar succesul depinde enorm de sustinerea pe care o au acesti luptatori. De felul in care ei sunt perceputi. De increderea in ei si ajutorul care le este dat. Singuri nu pot reusi decat pe termen scurt.

De aceea, cred ca victoria cea mai mare a echipei condusa de dna Kovesi nu este dezactivarea unor centri ai coruptiei, un merit incontestabil. Cel mai mare succes mi se pare ca a inceput sa stabileasca un parteneriat cu societatea romaneasca si sa trezeasca in ea resentimentele tacute si impotriva coruptiei.

Despre acest parteneriat vorbesc cifrele anuntate de dna Kovesi cu ocazia conferintei "Anti-corruption Sustainability in Romania", organizata de Centrul Roman de Politici Europene.

Anul acesta a crescut cu 63% numarul sesizarilor primite de la cetateni privind acte de coruptie. 1.684 pana la 1 octombrie fata de 1.032 in tot anul 2010, de exemplu. 42% din cele peste 4.500 de dosare deschise anul acesta au pornit de la asemenea denunturi si doar 17% au fost sesizari din oficiu generate de relatari din presa, alte acte de urmarire penala sau sesizari ale serviciilor de informatii.

Asta inseamna nu numai ca oamenii incep sa aiba incredere in DNA, ci si ca sunt dispusi sa fie parte a luptei anticoruptie. Inseamna ca s-a diminuat depresia demersului considerat fara sansa, dar si teama de represalii de orice fel in urma unui denunt, teama care pornea, cred, in primul rand de la suspiciunea de politizare a actiunilor DNA.

Sigur ca printre denunturile de la persoanele fizice si juridice despre care vorbeste dna Kovesi sunt si cele ale infractorilor care vor sa scape mai ieftin colaborand. Foarte bine! Inseamna ca in partea cealalta nesiguranta e imensa. Niciun infractor nu colaboreaza de drag, lovit de cainta, ci doar cand nu e alta cale. Si iata ca alta cale nu mai exista cand ajungi pe radarul DNA.

Parteneriatul acesta cu societatea este o premisa esentiala ca DNA sa isi faca treaba in continuare. Nicio institutie nu poate fi peste tot si nu poate afla totul. Si de aceea fara colaborarea cetatenilor nu ai cum sa intri cu buldozerul in fenomen.

Dar e si o chestiune inhibitorie. Cand stii ca riscul de a fi denuntat de oameni care au prins tot mai mult curaj sa vorbeasca e tot mai mare, oare nu ai motive sa te temi mai mult sa mai calci pe bec?

Pe de alta parte, atasamentul populatiei fata de lupta anticoruptie si participarea societatii la batalie este si cea mai buna preventie impotriva abuzurilor politice la care DNA poate fi oricand supus. Sentimentul meu este ca, daca se va incerca orice actiune impotriva parchetului anticoruptie, pe cota de incredere pe care a dobandit-o DNA, vom vedea lumea in strada.

Si increderea asta mai are un rol important in opinia mea, unul educativ: accentueaza intransigenta anticoruptie a societatii. Pe masura ce romanii vor vedea mai multa mizerie iesind la suprafata si vor intelege mai bine efectele ei asupra vietii lor de zi cu zi, vor accepta tot mai greu politicieni corupti, vor tolera tot mai greu abuzul, vor deveni tot mai exigenti, adica se vor comporta ca autentici europeni. Daca se vor simti aparati, vor deveni mai verticali.

Cat timp partenerii principali ai DNA si ai luptei anticoruptie sunt cetatenii, ea va fi cu mult mai greu de oprit.

Apararea anticoruptiei de catre societate este, cred, mai importanta decat orice sprijin extern sau al oricarui inalt demnitar roman.

Increderea aceasta nu a fost un dar divin si nu e niciun dat. Ea este consecinta felului in care DNA actioneaza si se va mentine, ba chiar cred ca se va amplifica, atat timp cat DNA va ramane pe aceeasi linie de o duritate extrema si impartialitate politica.

Iar faptul ca a pornit pe calea acestui parteneriat, ca a convins tot mai multa lume, ca DNA este privit cu tot mai multa incredere si respect mi se pare cea mai importanta victorie si poate cel mai mare merit al echipei condusa de Laura Codruta Kovesi, pentru ca este cel care poate provoca o autentica si ireversibila schimbare in mentalitatea si mersul societatii romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Kovesi DNA, #denunturi DNA , #DNA