Este pentru prima data in ultimii 8 ani cand cineva intervine pe bugetul DNA. In anii anteriori, reprezentantii DNA erau chemati la Ministerul Finantelor, unde purtau discutii pe buget. "In acest an, nu am fost chemati", dezvaluie procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
Intr-un interviu Ziare.com, Laura Codruta Kovesi a explicat ca a facut demersuri repetate pentru a afla care este situatia cu propunerea privind bugetul, dar nu a primit niciun raspuns de la niciuna dintre institutii.
Si Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei si Ministerul Public au fost avizate repetat in scris si verbal ca DNA solicita buget de 25 de milioane de euro. Acum Finantele si Ministerul Public se acuza reciproc pentru taierea bugetului DNA.
Procurorul sef anticoruptie afirma ca o modalitate de sicanare si incurcare a procurorilor DNA o constituie lipsa fondurilor de la buget.
Cine a taiat, de fapt, bugetul DNA?
Nu am stat sa caut vinovatii. Am incercat sa gasesc o solutie. La intalnirea cu ministrii Valcov si Cazanciuc, am primit promisiunea ferma scrisa si verbala ca propunerile noastre vor fi avute in vedere.
Aveti un document scris potrivit caruia DNA va avea fila distincta si 25 de milioane de euro buget?
In urma discutiilor, dl. ministru a raspuns la una dintre adresele mele anterioare si a scris ca va avea in vedere propunerile pe care DNA le-a facut fara a detalia daca este vorba si de fila separata, si de suma de bani. Din discutii a rezultat ca ambele propuneri vor fi acceptate. Vom vedea vineri.
La aceasta discutie nu au participat reprezentantii Ministerului Public, iar reprezentantii Ministerului Finantelor ne-au spus ca bugetul DNA a fost redus de la nivelul Ministerului Public, nu de la nivelul Ministerului Finantelor.
Nu am probe de la cele doua ministere ca sa pot trage o concluzie, dar evident cineva a taiat sumele si a redus bugetul propus de noi.
Cui anume ati solicitat majorarea bugetului?
Noi am facut propunerea de buget pe o fila distincta, asa cum prevede legea si cum s-a facut in ultimii 8 ani. Am inaintat-o conducerii Ministerului Public si ministrului Justitiei, iar un exemplar a fost trimis la Ministerul Finantelor.
In anii anteriori, reprezentantii DNA erau chemati la Ministerul Finantelor unde purtau discutii pe buget. In acest an, nu am fost chemati. Am facut demersuri repetate pentru a afla care este situatia cu propunerea noastra si nu am primit niciun raspuns de la niciuna dintre institutii.
Joi dimineata, vazand pe site-ul ministerului proiectul de buget, constatand ca nu exista fila separata pentru DNA, am incercat sa vedem daca si bugetul nostru a fost redus sau nu. Am auzit din nou aceleasi refuzuri de a primi explicatii.
In urma comunicatului de presa, am primit un raspuns scris din partea Parchetului de pe langa ICCJ in urma caruia am constatat ca bugetul a fost redus.
Cu cat?
Nu am primit cele 5 milioane in plus solicitate. E raspuns scris. In discutiile cu ministrul pentru Buget si cu ministrul Justitiei am incercat sa aflam pe circuit care institutie a intervenit pe bugetul DNA.
Am primit raspuns din partea unor reprezentanti ai Ministerului Public ca reducerea s-a facut de la Finante, iar de la Finante ca reducerea s-a facut de la conducerea Ministerului Public. Eram practic trimisa dintr-o parte intr-alta cu raspunsul, asa ca am considerat ca o solutie publica e cea mai buna.
Deci si Finantele si Ministerul Public stiau ca solicitati acesti bani?
Au fost avizati si verbal, si in scris in mai multe randuri.
Daca bugetul ramanea fara acea fila distincta, ati fi la mana dlui Nitu in privinta banilor?
Da, as putea sa va spun ca activitatea noastra risca sa fie blocata. Riscam ca in multe dosare penale in care s-au dispus expertize si avem persoane arestate preventiv sa nu mai putem finaliza din lipsa fondurilor. Suntem obligati ca, atunci cand persoanele cercetate solicita expertize, sa le facem si sa le platim, dar daca nu vom avea bani, finalizarea dosarelor va fi blocata.
E pentru prima data in ultimii 8 ani cand cineva intervine pe bugetul DNA. Eu, in calitate de procuror general, niciodata nu am intervenit pe bugetul DNA. Am insistat sa existe fisa separata de buget, pentru a nu afecta bugetele celorlalte structuri de parchet. Noi dorim sa obtinem banii direct de la bugetul de stat, asa cum e prevazut in lege.
Nu este normal ca procurorul general sau ministrul Justitiei sa intervina pe bugetul DNA.
Existenta acestei file distincte cu bugetul DNA e facultativa, dupa cum doreste un ministru, sau e prevazuta de lege?
Art. 4 al. 4 din OUG nr 43 din 2002 prevede in mod clar ca noi trebuie sa avem o fisa separata de buget in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ. Nu putem afecta bugetul celorlalte structuri de parchet, cum nici ele nu pot afecta bugetul nostru.
Reactia publica a fost vehementa si multi au vazut in problema bugetului DNA un act de sabotare a Justitiei. Vedeti in ceea ce s-a intamplat un soi de sicanare?
Nu stiu exact care dintre persoane a taiat bugetul. Am doar presupuneri. Dar da, o modalitate de sicanare si incurcare a procurorilor DNA o constituie lipsa fondurilor de la buget. Sper sa vedem proiectul final de buget si suma alocata DNA. Dar bugetul trebuie sa fie adoptat in Parlament, nu e suficient ca propunerea sa plece de la Finante.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.