Cine castiga razboiul dintre penali si anticorupti

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 09:50
5298 citiri
Cine castiga razboiul dintre penali si anticorupti

In Romania se incearca azi inducerea ideii ca are loc un razboi pe viata si pe moarte intre "gasca penalilor" si fortele iluminate si progresiste ale celor care vor sa curete societatea de toate tarele postdecembriste. O idee pe care o consider pe cat de falsa pe atat de daunatoare, intrucat manipuleaza nu doar realitatea si bunul simt dar reuseste sa arunce in haos pana si ultimele sperante ale celor mai naivi.

Un adevar mai usor acceptabil ar fi, de exemplu, ca e greu sa spui azi cine mai reprezinta fortele progresiste, cine sunt urmasii fostei Securitati, aparatorii mostenirii trecutului si pana unde au infiltrat actualele servicii speciale societatea, politica si presa cu ofiteri sub acoperire.

Devine tot mai greu de intuit si cine sustine cu adevarat lupta pentru dreptate si justitie si cine se opune acestora in numele diverselor idei numite reformatoare.

Sigura ramane doar confuzia oricui priveste spre razboiul din societate dintre cei care acuza si cei care se apara cu tot mai mult succes sub prezumtia de nevinovatie in fata unor dosare care sunt prezentate in fata opiniei publice mereu ca fragile si prost instrumentate.

O fi o intamplare ca in momentul in care Ministerul Educatiei a atins miezul cel mai dur al industriei doctoratelor plagiate, desfiintarea fabricilor de teze si titluri universitare comandate, ministrul Mircea Dumitru s-a trezit acuzat de politie politica si colaborare cu fosta Securitate, pe surse din cadrul CNSAS?

In ciuda faptului ca fostul rector al Universitatii Bucuresti detine un act din partea aceleiasi institutii, din 2007, care spune ca nu a colaborat si nu a facut politie politica inainte de 1989, sursele celor care sustin contrariul insista pe ideea ca adevaratul dosar al ministrului Educatiei a fost tinut bine ascuns pana acum si ca, spun ei, va iesi in curand la iveala.

Ca sa fiu sceptic pana la capat, dupa cazul Mona Musca, ar trebui sa ne rezervam dreptul de a suspecta pe oricare dintre demnitarii si politicienii care ajung la un moment dat in centrul puterii. Desi asta ar inseamna sa ramanem prizonierii trecutului pentru totdeauna.

Si totusi. O fi tot o coincidenta ca pe masura ce creste asteptarea reverificarii tezei de doctorat a sefei DNA, in baza noilor suspiciuni de plagiat aparute dupa autodenuntul lui S. Ghita, a crescut exponential si agresivitatea impotriva ministrului Educatiei.

Cu atat mai mult cu cat aproape toate cazurile reexaminate de noua comisie CNATDCU reorganizata sub mandatul lui Ciolos au sfarsit prin a fi declarate plagiate - de la Ponta, Oprea, Negoita si pana la Toba.

Mie imi pare ca ultimele evolutii ale justitiei din Romania desfiinteaza in fapt chiar ideea de justitie. Vad cum dreptatea se face in functie de cine este vremelnic la putere, cum gasti de prieteni din timpul fostului regim care au impartit dreptatea si anticoruptia cad acum victime ale aceluiasi mecanism. Iar suspiciunile legate de actualii puternici ai zilei nu sunt cu nimic mai nerezonabile decat cele despre gastile din trecut.

Eu cred ca, pentru ca justitia sa devina cu adevarat credibila, ar trebui sa aiba curajul sa se atinga in primul rand de cei care gresesc fiind in centrul puterii. Altfel, complicitatile care se perpetueaza din cauza slabiciunii in fata puternicilor zilei vor produce in viitor anomalii si confuzii si mai adanci, cu efecte si mai incontrolabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kovesi plagiat doctorat Ghita, #ministrul Educatiei colaborator Securitate , #DNA