Cum si-a sustinut Kovesi candidatura la DNA in fata CSM (Video)

Joi, 09 Mai 2013, ora 12:27
4550 citiri
Cum si-a sustinut Kovesi candidatura la DNA in fata CSM (Video)
Foto: site CSM

Laura Codruta Kovesi a sustinut, joi, interviul in fata sectiei de procurori a CSM in vederea ocuparii functiei de procuror sef al DNA. Fostul procuror general si-a prezentat pe scurt obiectivele si a raspuns intrebarilor adresate de membrii sectiei de procurori a CSM.

Candidatul la functia de procuror sef al DNA a vorbit despre necesitatea asigurarii stabilitatii si continuitatii activitatii, precum si despre indeplinirea conditionalitatilor din MCV, cresterea eficientei combaterii evaziunii fiscale si a actiunilor de contrabanda si spalare de bani.

Laura Codruta Kovesi a propus masuri pentru cresterea eficientei DNA si a sustinut ferm apararea statutului procurorului si independenta acestuia.

Ca un punct slab al sistemului, aceasta a identificat situatia resurselor umane, mai exact cea a functiilor de conducere si a posturilor vacante. Laura Codruta Kovesi a precizat ca va avea o relatie de colaborare si cooperare cu noua structura de conducere a DNA.

Au urmat intrebarile membrilor sectiei de procurori a CSM. Presedintele Oana Schmidt Haineala a reamintit ca in raportul de evaluare intocmit de Banca Mondiala se mentioneaza ca rata de condamnari a DNA este de aproximativ 90% si a intrebat-o pe Laura Codruta Kovesi cum apreciaza acest procent.

Aceasta a raspuns ca procentul de achitari de 10% nu este ridicat comparativ cu media europeana, in schimb, raportat la celelalte structuri de parchet, unde rata este de 2-3%, este "usor ridicat". "Avand in vedere specificul activitatii, situatia nu e destul de ingrijoratoare", a punctat Kovesi.

Totodata, aceasta a sustinut ca va dispune analize punctuale pentru a se stabili cauzele acestei situatii, adica in ce masura achitarile sunt imputabile procurorilor sau sunt cauze exterioare DNA.

In context, presedintele CSM a reamintit ca in UE rata medie de condamnari este de 75%.

Intrebata despre promovarea in functii de conducere in DNA, Kovesi a declarat ca principalul criteriu va fi competenta profesionala, experienta in investigarea cauzelor, si nu locul unde isi desfasoara activitatea in prezent.

"Nu as putea sa spun ca 5 vor fi din DNA si altii din alte structuri", a subliniat aceasta, recunoscand totusi ca "e foarte important sa pui un om care provine din acel colectiv".

Laura Codruta Kovesi a afirmat ca a fost sunata de ministrul Justitiei atunci cand Calin Nistor a fost propus adjunct al sefului DNA si au purtat o discutie pe aceasta tema. "Nu merg intr-un colectiv strain, 6 ani am lucrat impreuna(..) ii cunosc pe foarte multi dintre ei", a subliniat aceasta.

Din partea procurorului Gheorghe Muscalu au venit intrebari legate de politica de personal si activitatea judiciara foarte incarcata. Laura Codruta Kovesi a spus ca este de parere ca, din punct de vedere al numarului de dosare, numarul de procurori prevazuti in schema este suficient, eventualele modificari in schema de personal depinzand si de modul in care va fi modificata compententa DNA, subiectul fiind in discutie la nivelul ministerului.

"O prima prioritate va fi ocuparea posturilor vacante", a mai declarat Kovesi.

Aceasta si-a propus o mai buna comunicare cu DIICOT si cu parchetele.

Procurorul Elena Hach a pus intrebari legate de standardele de integritate in randul magistratilor, dar si relatia profesionala cu Tiberiu Nitu sau petitia zecilor de procurori DNA impotriva numirii sale in fruntea directiei.

"Coruptia in sistemul judiciar a fost o prioritate a DNA si va ramane in continuare. Trebuie continuat ce s-a inceput bun. Un aspect pe care l-am sesizat in foarte multe dintre dosarele in care au fost implicati magistrati, este ca aceste dosare au plecat de la denunturile unor persoane", a declarat Kovesi, spunand ca isi propune sa ii incurajeze pe oameni sa vina la DNA si sa faca astfel de denunturi, dar si sa castige increderea publicului in activitatea DNA.

In ceea ce priveste standardele de integritate, magistratii trebuie sa se adapteze la ceea ce a stabilit CSM, la legi, regulamente si statutul lor, a mai sustinut ea.

Cat despre relatia de subordonare ierarhica pe care a avut-o cu Tiberiu Nitu, fostul sau adjunct care urmeaza sa fie numit procuror general si sa ii devina superior ierarhic, Laura Codruta Kovesi a spus ca in timpul mandatului sau de procuror general a lucrat intr-o echipa si ca nu va fi influentata in colaborarea sa cu Tiberiu Nitu in niciun fel. "O sa am aceeasi relatie de colegialitate, bazata pe respectarea legii, atributiilor, regulamentelor", a adaugat aceasta.

Referitor la petitia initiata de procurorii DNA la auzul desemnarii sale ca si candidat, Laura Codruta Kovesi a spus ca a citit acea petitie, dar ea nu ii era adresata, nu i se reprosa nimic ei personal.

"Nu e o atmosfera ostila in ceea ce ma priveste, nu ma viza pe mine, nu era impotriva mea. Era impotriva unei proceduri derulate de alte persoane", a completat aceasta.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a intrebat ce poate face in mod concret procurorul sef al DNA pentru consolidarea independentei procurorilor din cadrul directiei, iar Laura Codruta Kovesi a admis ca nu sunt foarte multe instrumente concrete, dar exista unele indirecte, cum ar fi exprimarea unor puncte de vedere publice cu privire la anumite intentii de a afecta atributiile sau activitatea DNA, cum ar fi modificarea statutului procurorilor.

O a doua intrebare s-a referit la modul in care poate fi consolidata increderea partenerilor europeni, in vederea obtinerii unui raport MCV pozitiv.

Laura Codruta Kovesi a explicat ca in ultimele 6 luni a lucrat in cadrul reprezentantei Romaniei la Bruxelles unde a avut un contact direct cu acestia, prin urmare a constatat ca, "desi colegii nostri fac eforturi diplomatice pentru a aduce la cunostinta expertilor toate eforturile care se depun, doar discutii diplomatice nu ajuta".

De asemenea, aceasta si-a exprimat convingerea ca trebuie sa existe un "dialog mai bun intre institutiile care sunt monitorizate".

Joi dupa-amiaza urmeaza sa fie audiate Alina Bica si Giorgiana Hosu, candidatele pentru functiile de procuror sef al DIICOT si respectiv adjunct al sefului DIICOT. CSM va da avizele joi seara si isi va motiva deciziile vineri, urmand ca presedintele Traian Basescu sa ii numeasca sau nu pe cei 6 procurori sefi propusi de Victor Ponta in data de 3 aprilie.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Kovesi interviu CSM DNA, #Kovesi audiere CSM DNA , #DNA