Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA (Video)

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 22:02
17755 citiri
Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA (Video)
Foto: Digi 24 TV

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca decizia CCR conform careia SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale creeaza "o reala problema" institutiei pe care o conduce, precizand ca "anumite persoane care sunt implicate in dosare DNA au invocat aceasta exceptie".

Laura Codruta Kovesi a dat, insa, asigurari ca lupta anticoruptie va continua, dar durata solutionarii cauzelor va creste.

Declaratiile au fost facute, miercuri seara, la Digi24, dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei date in 16 februarie.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

"Aceasta decizie ne creeaza o reala problema. Am facut o evaluare imediat dupa ce a aparut minuta, in 16 februarie, si am inceput sa ne pregatim pentru cand motivarea va fi publicata in Monitorul Oficial", a dezvaluit sefa DNA, precizand ca un prim efect al deciziei CCR este legat de "modalitatea in care vom pune in aplicare mandatele de supraveghere".

Laura Codruta Kovesi a explicat ca, pana acum, procurorii puteau apela pentru a face interceptari si la Politie sau la alte organe specializate, cum ar fi SRI, DIPI (Departamentului de Informatii si Protectie Interna), Directia de operatiuni speciale sau alte structuri ale MAI.

"DNA folosea resursa umana si anumite sisteme tehnice ale altor institutii", a adaugat procurorul sef al DNA, dar dupa decizia CCR acest lucru nu mai e posibil.

Conform legii, in prezent, singurele structuri de parchet care pot detine aparatura de interceptare sunt DNA si DIICOT.

"DNA are, DIICOT nu", a punctat Kovesi, adaugand ca problema care se ridica dupa decizia CCR este ca toate parchetele vor trebui sa aiba aparatura tehnica.

"A doua consecinta: Din momentul in care decizia va intra in vigoare, nu vom putea apela la sprijinul tehnic al niciunei institutii, SRI sau MAI, cu exceptia acelor structuri care au in componenta politisti de la politia judiciara", a completat aceasta.

Laura Codruta Kovesi a mai explicat ca "supravegherea tehnica presupune mai multe activitati".

"Nu inseamna doar interceptarea comunicatiilor, ci si acces la sisteme informatice, localizare, fotografieri sau inregistrari in spatiul public, ambiental (...) Atat de multe activitati diversificate", iar 24 de procurori, cat are DNA in directia tehnica, nu puteau asigura aceste activitati pentru cele 11.000 de dosare instrumentate anul trecut.

Pe de alta parte, procurorul sef al DNA a precizat ca "sunt foarte multe dosare in care nu am folosit aceste procedee probatorii", adica interceptari.

Dupa decizia CCR, DNA nu va mai putea folosi resursa umana a altor institutii, a punctat aceasta inca o data.

"Ofiterii serviciilor nu vor mai putea fi folositi, dar CCR nu exclude folosirea infrastructurii din acest moment", a mai explicat Kovesi.

"Anumite persoane care sunt implicate in dosare DNA au invocat aceste exceptii"

Procurorul sef al DNA a mai spus ca decizia CCR "ridica 3 probleme". Prima se refera la elaborarea unei legi "care sa prevada cine poate sa faca si ce poate sa faca".

A doua tine de faptul ca "excepteaza posibilitatea de a apela la sprijinul tehnic al altor institutii", iar a treia se refera la "modalitatea in care decizia are sau nu efect asupra dosarelor in curs sau cauzelor definitiv judecate".

Intrebata ce se intampla cu interceptarile din dosarele aflate pe rol, procurorul sef al DNA a reamintit ca exista un principiu constitutional conform caruia deciziile CCR "se aplica doar pentru viitor", dar si un principiu in noile Coduri conform caruia "se aplica legea mai favorabila".

"La momentul administrarii acelor probe, procurorii DNA au respectat legea in vigoare (...) Pana la urma, solutiile in aceste dosare vor fi date de judecatori.

Ce pot sa spun sigur este ca anumite persoane care sunt implicate in dosare DNA au invocat aceste exceptii, in cauze in fond, in apel, in camera preliminara. Orice as spune eu, ar insemna sa comentez o cauza in curs", a precizat sefa DNA.

Intrebata de moderatorul emisiunii, Laura Codruta Kovesi a subliniat faptul ca "din 16 februarie sunt persoane care au invocat aceasta exceptie si probabil dupa publicarea in Monitorul Oficial vor mai fi si altele".

Pe de alta parte, sefa DNA a precizat ca niciodata dosarele anticoruptie nu s-au bazat "numai pe interceptari".

"Sunt foarte multe in care nu s-au administrat aceste mijloace de proba, chiar cazuri mari, de exemplu, dosarele cu retrocedari, de la ANRP. In multe, probatoriul se bazeaza pe documente, declaratii de martori, expertize", a mai spus aceasta, adaugand ca sunt si alte dosare in care interceptarile s-au facut in serviciul tehnic al DNA.

Ce urmeaza?

In continuare, Laura Codruta Kovesi a spus ca trebuie facuti "doi pasi".

In primul rand, DNA trebuie sa puna in aplicare decizia CCR in dosarele care sunt in curs, in care interceptarile se vor realiza de catre politisti, folosind infrastructura SRI, prin introducerea datelor de catre politistii judiciari din DNA.

Al doilea pas depinde foarte mult de Guvern, care este solicitat sa aprobe suplimentarea schemei cu 130 de politisti si suplimentarea fondurilor cu peste 10 milioane de euro.

"In acest moment, avem la DNA peste 7.300 de dosare la care lucreza aproximativ 110, de saptamana viitoare 120, de procurori.

E un volum foarte mare, sunt procurori care au in lucru 120 de dosare in acelasi timp. Nu ne oprim activitatea, dar durata de solutionare va creste. Depindem foarte mult de momentul in care obtinem aceste resurse si acesti bani. Trebuie licitatie publica, procedurile dureaza (...)

Sunt cateva luni in care va trebui sa ne miscam foarte repede si sa folosim resursele din DNA. Lupta anticoruptie va continua, insa durata de solutionare a cauzelor nu va mai fi asa de scurta", a mai precizat procurorul sef al DNA.

In context, procurorul sef al DNA a reamintit ca, anul trecut, institutia a disponibilizat in urma dosarelor deschise 500 de milioane de euro.

"Am cerut 10 milioane de euro, e o suma foarte mica (...) Nu este imposibil din punctul meu de vedere", a mai comentat aceasta.

Reactii de la DNA, DIICOT si Politia Romana

Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, motivarea deciziei luate in data de 16 februarie cu privire la neconstitutionalitatea articolului din Codul de Procedura Penala in baza caruia SRI facea interceptari in dosare penale.

Dupa aparitia motivarii, conducerile DNA, DIICOT si Politiei Romane au anuntat ca au solicitat oficial Ministerului Justitiei suplimentarea personalului si a bugetului.

DNA cere 130 de lucratori in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

In schimb, Ministerul Public a anuntat ca a identificat impreuna cu Ministerul de Interne solutii pentru rezolvarea problemei create de CCR, insa nu a dezvaluit care sunt acestea.

Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI

Zilele trecute, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a spus ca va promova o ordonanta de urgenta care sa prevada ca infrastructura pentru interceptari poate fi utilizata de politisti si procurori, adaugand: "singura solutie e sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul e abilitat de a face cercetare penala".

Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kovesi CCR interceptari SRI , #DNA