Kovesi se simte inconjurata de dusmani: Se incearca intimidarea judecatorilor. Lucram pe avarie! - Interviu video (II)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 19:47
18399 citiri
Kovesi se simte inconjurata de dusmani: Se incearca intimidarea judecatorilor. Lucram pe avarie! - Interviu video (II)
Foto: Arhiva Ziare.com

Incercarile repetate de a modifica legislatia anticoruptie pot fi considerate o forma de intimidare a sistemului judiciar. Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, spune ca a vazut judecatori care au in instrumentare dosare DNA sau care s-au pronuntat in dosare DNA si asupra carora s-au facut presiuni, atacuri, s-au incercat forme de intimidare sau au fost reclamati la Inspectia Judiciara. "Sistemul de justitie in integralitatea lui e sub presiune".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, dna Kovesi a explicat ca DNA are nevoie de cel putin inca 80 de politisti pentru a compensa pierderea suportului SRI in efectuarea masurilor de supraveghere in dosarele penale:

"Va trebui sa pregatim un compartiment de politisti care sa fe pregatiti tehnic sa realizeze masurile de supraveghere. Lucram pe avarie in privinta punerii in aplicare a masurilor de supraveghere tehnica".

Procurorul sef al DNA ne-a vorbit despre pedepsele cu suspendare care se pronunta in dosarele anticoruptie, despre achitarile din ultima vreme, dar si despre investigatia "Black Cube": "Sunt vehiculate chestiuni neadevarate, fiecare cand vrea sa arunce pe piata ceva foloseste acest dosar".

Laura Codruta Kovesi spune ca DNA nu va slabi ritmul in campania electorala: "Nu avem de ce sa ne oprim (...) in dreapta am dusmani, in stanga am dusmani, in spate am dusmani, nu am ce face decat sa merg inainte".

Dupa eliminarea SRI din efectuarea supravegherii tehnice ati cerut 20 de milioane de euro si mai multe posturi de politisti pentru a compensa pierderea suportului. Ati primit ce ati cerut?

Am primit o parte din necesar. Mai e nevoie de bani si de un sediu nou. Noi respectam decizia CCR. Serviciile secrete nu pot sa ne ajute decat cu sesizarea in privinta savarsirii unor acte de coruptie. Alt sprijin pentru punerea in executare a unor masuri de supraveghere tehnica nu mai e posibil.

Adica functionati pe avarie?

Da, din punctul de vedere al resurselor umane si tehnice, da, functionam pe avarie. Politisti care erau desemnati sa faca anchete trebuie sa ajute colegii pentru masuri de supraveghere.

Faceti filaje?

Facem cu posibilitatile tehnice, umane si materiale din acest moment.

Cati politisti v-ar mai trebui?

Cel putin inca 80 de politisti. Noi putem recruta politisti doar din cadrul politiei nationale, care trebuie detasati la DNA. Am incercat sa recrutam in prima faza politisti care au cunostinte tehnice, dar in masura in care nu vom putea face acest lucru, va trebui ca politistii pe care ii recrutam sa fie instruiti in timp.

Pana acum, foloseam politistii din DNA sa faca anchete cu procurorii, pentru strangerea probelor in dosar. Acum va trebui sa pregatim un compartiment de politisti care sa fie pregatiti tehnic sa realizeze masurile de supraveghere. Nu il avem in acest moment. Lucram pe avarie in privinta punerii in aplicare a masurilor de supraveghere tehnica.

Ati pierdut probe din dosare?

Pana in acest moment nu avem nicio decizie definitiva, sunt cateva nedefinitive. Avem hotarari definitive prin care s-au respins asemenea cereri.

Ati inregistrat mai multe achitari in ultima perioada. De exemplu, Dan Radu Rusanu, solutie nedefinitiva, dar si in dosarul Referendumul. Cum explicati aceste esecuri?

Monitorizam solutiile de achitare definitive. In momentul in care evaluam solutia de achitare, vedem daca ea este imputabila sau nu procurorului. In acest an au fost cateva solutii de achitare pentru dosare solutionate in urma 6-8 ani, deci cu mult timp in urma. Au fost si solutii de achitare pe acelasi gen de fapte pe care noi am obtinut condamnari, deci uneori si practica judiciara e diferita. La finalul anului, vom vedea daca procentul de achitari a scazut sau a crescut. Pana acum procentajul de achitari nu depaseste media de anul trecut.

Achitarile din dosarul Referendumul sunt imputabile procurorului?

Vom face analiza. O data la 6 luni analizam toate solutiile de achitare. Nu am vazut motivarea instantei, ce pot spune deocamdata este ca pentru fapte similare membri si presedinti ai sectiilor de votare au fost condamnati inclusiv pe acelasi gen de probe. Cand va aparea motivarea, vom analiza si noi motivele acestei solutii.

Pedepsele date in dosarele DNA sunt mici, unele cu suspendare. De ce?

E dificil sa comentez, pentru ca noi nu aplicam pedepse. Din perspectiva noastra, o solutie de condamnare inseamna un dosar bine facut. E drept, in peste 60% din hotararile judecatoresti, in cauzele noastre sunt pedepse cu suspendarea executarii, dar ele ne arata ca persoana a comis fapta, e vinovata. Imprejurarea ca executa pedeapsa in penitenciar sau in stare de libertate tine de judecator si individualizarea pedepsei. Modul de individualizare il regasim in motivarea hotararilor.

Operatiunea Black Cube impotriva dvs a facut multa valva. Stiti cine a platit-o?

Am banuieli.

Din Romania sau din strainatate?

Persoane pe care le investigam si persoane care sunt in apropierea persoanelor pe care le investigam.

E ceva ce eu nu inteleg. Niste baieti s-au apucat sa sune in miez de noapte la tatal dvs, care e fost procuror, deci de presupus nu chiar slab de inger sau naiv, ca sa-i ceara informatii despre dvs. Asta are un aer amatoristic, desi e vorba despre una dintre cele mai cunoscute firme de investigatii. Ce a fost aici de fapt?

Astept sa lamureasca ancheta. Cred ca a fost o tentativa de intimidare nu numai impotriva mea, ci si impotriva DNA.

Ca sa nu acceptati al doilea mandat?

Era chiar in perioada cand se discuta reinvestirea. Au fost telefoane timp de o zi si jumatate, pentru ca apoi am intervenit, date familiei mele si unor apropiati prin care li se cereau date personale, adresa de mail. Nimeni nu a dat curs acestor intrebari.

Sunt vehiculate chestiuni neadevarate, fiecare cand vrea sa arunce pe piata ceva foloseste acest dosar. Mailul meu nu a fost spart, nici cel personal, nici cel de serviciu, corespondenta mea nu a fost afectata, mailurile membrilor familiei si ale apropiatilor nu au fost afectate. Au fost sparte mailurile unor persoane cu care eu nu am vorbit de multi ani sau pe care nici nu le-am cunoscut.

Ministrul Justitiei vorbeste despre o incercare de restauratie prin tentativele de modificare a legislatiei penale, coduri penale, legea ANI, legea avocaturii etc. Vedeti acelasi asalt?

Ii dau dreptate dnei ministru, sunt incercari repetate de a reduce competentele nu doar ale DNA, ci si ale altor parchete, chiar ale judecatorilor. Aceste incercari repetate de a modifica legislatia anticoruptie pot fi numite o forma de presiune asupra sistemului judiciar, de intimidare a sistemului judiciar. Sa vedem in ce masura vor reusi.

De multe ori aceste initiative sunt sustinute de persoane implicate in proceduri judiciare sau apropiate lor. E dificil sa gestionam aceste situatii, pentru ca in Parlament apar in permanenta amendamente noi, proiecte noi. Ne spunem punctul de vedere, dar nu avem putere de decizie.

Se incearca intimidarea DNA?

Nu doar a DNA, a sistemului de justitie in general. Nu sunt atacati doar procurorii anticoruptie. Am vazut ca sunt multi judecatori care au in instrumentare dosare DNA sau care s-au pronuntat in dosare DNA si asupra carora s-au facut presiuni, atacuri, s-au incercat forme de intimidare, au fost reclamati la Inspectia Judiciara.

Nu cred ca doar procurorii DNA sunt tinta acestor presiuni.Sistemul de justitie in integralitatea lui este si cred ca implicarea CSM trebuie sa fie mai ferma, mai clara si mai directa, pentru ca in ultima perioada atacurile s-au intetit.

Magistratii trebuie protejati legal. CSM trebuie sa intervina in aceste cazuri sa verifice acuzatiile lansate in spatiul public.

CSM intervine, constata incalcarea independentei Justitiei, apara reputatia magistratului. Dar e numai o declaratie, nu exista sanctiune.

Pentru magistrat e important sa stii ca forul superior al magistratilor a luat pozitie.

Nu e necesara si o modificare legislativa?

Ar fi necesara, poate, spre exemplu, simpla obligare a celui care a facut afirmatia defaimatoare despre un magistrat sa publice comunicatul CSM. Este o modificare care nu ar afecta cu nimic libertatea de exprimare si pentru un magistrat acel comunicat ar fi foarte important. Reprezinta o pozitie institutionala a garantului independentei Justitiei, care arata ca el nu a facut ce sustine o afirmatie defaimatoare, mincinoasa si ca institutia care are aceasta obligatie ii protejeaza reputatia, imaginea, independenta.

Inainte de inceperea campaniei ati provocat niste socuri clasei politce, Ludovic Orban, Olguta Vasilescu si Catalin Chereches sunt doar cateva exemple. Ati fost acuzati ca ati setat linia de start a alegerilor.

Noi nu ne ghidam activitatea in functie de campanii si evenimente politice. In aceste cazuri si altele ale persoanelor care candideaza pentru diferite functii in administratia locala, dosarele au fost pornite in baza unor plangeri, nu sunt sesizari din oficiu. Plangerile au venit la noi in anumite momente, noi suntem obligati sa le investigam si sa le instrumentam.

Daca un primar primeste o suma de bani cu titlul de mita, in momentul in care primesti banii, esti nevoit sa intervii si sa-l prinzi. E un caz recent si nu a fost decizia noastra cand a luat mita.

Au fost multe alegatii la adresa noastra. Daca are cineva suspiciuni, poate adresa o sesizare la CSM, la Inspectia Judiciara si se verifica momentele din dosar. Nu ne ghidam activitatea dupa ce se intampla in spatiul public.

Va opriti pana pe 5 iunie ca sa nu interferati cu campania?

Nu. Nu avem de ce sa ne oprim, in fiecare zi avem activitate.

Deci totul e posibil si pana pe 5 iunie?

Ne vom face treaba ca pana acum. Tocmai am primit un mesaj de la o prietena care mi-a zis o zicala: in dreapta am dusmani, in stanga am dusmani, in spate am dusmani, nu am ce face decat sa merg inainte. Mi s-a parut interesanta si actuala.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Kovesi DNA anchete , #DNA