Procurorii sunt subordonati ministrului Justitiei? Profesor universitar: Un text care a fost pur si simplu uitat in Constitutie la revizuirea din 2003

Marti, 10 Iulie 2018, ora 09:46
11925 citiri
Procurorii sunt subordonati ministrului Justitiei? Profesor universitar: Un text care a fost pur si simplu uitat in Constitutie la revizuirea din 2003
Foto: Hepta.ro

Articolul din Constitutie in baza caruia CCR si Tudorel Toader au argumentat ca procurorii sunt in subordinea ministrului Justitiei ar fi fost "uitat" atunci cand a fost revizuita legea suprema in 2003, desi ar fi trebuit dezactivat. Unul din motive: un articol nou introdus stabileste ca CSM este garantul independentei Justitiei.

"Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei", este articolul 132, alineatul 1 din Constitutie. In baza acestuia, CCR a admis solicitarea lui Tudorel Toader si a decis ca acesta poate cere revocarea/numirea din/in functii a unor procurori-sefi.

Valentin Constantin, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara, sustine intr-o analiza pe portalul juridice.ro, in articolul "Cata coerenta a ramas in dreptul nostru public?", ca aceasta prevedere "reprezinta norma dependentei procurorilor de puterea executiva".

"Un text care a fost pur si simplu uitat in Constitutie la revizuirea din 2003, desi ar fi trebuit dezactivat", sustine profesorul de Drept.

"CSM este garantul independentei Justitiei"

Valentin Constantin mai arata ca, atunci cand a fost revizuita Constitutia, la articolul 133, dedicat Consiliului Superior al Magistraturii, a fost introdusa, intre altele, urmatoarea propozitie: "Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei Justitiei".

Cu acelasi prilej, procurorii au fost cuprinsi in sfera de autoritate a CSM.

"Cu alte cuvinte, Constitutia revizuita scoate in mod clar si precis procurorii de sub autoritatea puterii executive si ii plaseaza sub autoritatea unui organ profesional independent. Dupa revizuire, autoritatea judiciara ii cuprinde atat pe procurori, cat si pe judecatori.

Termenul unificator pentru cele doua functii este acela de magistrat", sustine profesorul universitar.

Valentin Constantin mai arata ca cea mai proeminenta expresie a "autoritatii ministrului Justitiei", inainte de revizuirea Constitutiei, era actiunea disciplinara. Dupa revizuire, aceasta trece de la Ministrul Justitiei la CSM.

Cat despre rolul ministrului Justitiei in cadrul CSM, acesta s-ar fi estompat semnificativ. Independenta procurorilor exclude "autoritatea ministrului Justitiei", este concluzia profesorului universitar.

Miza: Beneficiul numirilor/revocarilor procurorilor sefi

In acest caz, arata Valentin Constantin, Curtea Constitutionala a Romaniei deduce substanta autoritatii ministrului Justitiei din Legile Justitiei pentru ca nu o putea deduce din norme constitutionale, altele decat cea pierduta din vedere la revizuire.

"Altfel spus, dintr-o legislatie care in aceasta materie nu mai poseda, dupa revizuire, nicio baza constitutionala, Curtea Constitutionala deduce efecte constitutionale", explica profesorul universitar care ar fi hiba.

"O alta explicatie posibila este aceea ca art. 132 (1) din Constitutie se preteaza la o exploatare politica. Ce Executiv si-ar refuza un beneficiu al numirilor si revocarilor din functiile de conducere ale parchetelor?", se intreaba Valentin Constantin.

Citeste analiza: Cata coerenta a ramas in dreptul nostru public?

Marele semn de intrebare

Laura Codruta Kovesi a spus, luni, ca decretul de revocare semnat de catre presedintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din functie "lasa un mare semn de intrebare" - daca va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei.

"Nu comentez decizia Curtii Constitutionale. Arat doar camotivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi subordonati politic si o clarificare ramane in continuare necesara", a declarat Kovesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#kovesi revocare, #analiza Constitutie profesori, #Constitutie procurori sefi , #DNA