Unda verde pentru revocarea lui Tulus si Iorga de la DNA: Ce spun procurorii

Marti, 04 Iulie 2017, ora 17:03
15391 citiri
Unda verde pentru revocarea lui Tulus si Iorga de la DNA: Ce spun procurorii
Foto: Ziare.com

CSM i-a audiat, marti, pe cei doi procurori DNA pentru care sefa institutiei, Laura Codruta Kovesi, a cerut revocarea, Doru Tulus si Mihaiela Iorga. Toti cei trei membri DNA si-au prezentat punctul de vedere si procurorul general Augustin Lazar a anuntat oficial ca s-a dat aviz pentru revocarea celor doi, asa cum solicitase Kovesi.

La iesirea de la audieri, Tulus le-a spus jurnalistilor ca "nu a trait umilinta mai mare" in viata lui si ca Laura Codruta Kovesi nu l-a avut niciodata la inima, dar relatia institutionala dintre ei a suferit mult dupa inregistrarile publicate de Romania TV.

"De iubit, nu m-a iubit foarte tare niciodata. (...) A prins ocazia sa epureze pe criterii exclusiv subiective", a spus Tulus despre Kovesi.

Tulus a mai spus despre procurorii DNA ca "au ajuns o caricatura, toti".

"Este o institutie caricaturala. De un an de zile, fara sa avem niciun fel de vina, noi, ceilalti, nici nu repet ce scandaluri se poarta", a mai precizat procurorul.

Acesta a mai spus ca nu i-a comandat nimeni sa fac vreun dosar.

"Am vazut ca un participant la sedinta face ancheta - 'Voi sunteti niste sclavi, niste neica nimeni, avem persoane mai presus de orice indoiala', ceea ce nu este ok. (...) Nu cred ca s-au creat tabere. Noi nu suntem o tabara. Ne stim de foarte multa vreme. (...) Tin foarte mult la institutia asta si la ceea ce trebuie sa faca. Mai mult de jumatate de cariera acolo mi-am petrecut-o, si foarte intens.

(...) Nu mi-a dat nimeni niciodata comanda - nici inainte, nici dna Kovesi sau altcineva. (...) In martea de dupa inregistrari, fara sa se uite in ochii mei, mi s-a spus 'Maine pleci'. De ce? 'Nu mai corespunzi'", a mai povestit Tulus.

Acesta a spus ca "sunt oameni care vor vorbi" si le-a transmis jurnalistilor sa se uite pe site-ul DNA, "la ce se mai iese, la ce se mai condamna".

"Daca as fi suspect, pe ce au ei aici, nu cred ca as mai sta in institutie. Stiau, ma verificasera, din 2013, de cand anumite personaje nu voiau sa... Unii procurori au acceptat un gen de colaborare cu anumite institutii. Alti procurori, cum suntem eu si Mihaiela (Iorga - n.red.), au mers pe drumul lor. Cererea de revocare ulterioara si gogoritele astea caracterizeaza un razboi", le-a mai spus procurorul DNA jurnalistilor, fara a da nume concrete.

Iorga: Nu am dat curs solicitarii de arestare a lui Udrea

La randul sau, procurorul Mihaiela Moraru Iorga a spus ca, personal, nu a deranjat cu nimic, si ca "exista o tensiune de mai mult timp intre mine si dna procuror-sef, pentru ca nu am dat curs anumitor solicitari".

"De exemplu, o cerere de prelungire a unei masuri de arest preventiv, in care am intocmit un referat in care am adus la cunostinta ca prelungirea masurii de arest preventiv nu se impune. Probele efectiv picasera rand pe rand, martorii nu-si mai pastrau declaratiile, am sesizat conducerea si am spus ca exista o problema cu cel care a facut ancheta inaintea mea.

Presiunea a fost de prelungire a acelei masuri. Am acceptat, pentru ca era un rau mai mic decat ce se putea intampla. Exista posibilitatea sa ma abtin sau sa prelungesc masura si sa administrez toate probele, pentru ca persoana respectiva sa beneficieze de un proces corect. (...) Era o situatie in care nu era cale de intors", a spus procurorul.

Aceasta a dat un alt exemplu in care nu a dat curs unei solicitari a lui Kovesi, facand referire aici la cazul Elenei Udrea.

"In situatia dosarului privind pe Elena Udrea, in care ne-a dat Parlamentul aviz doar pentru retinere, nu si pentru arestare. Am iesit si am spus clar ca atat timp cat nu avem arestare, nu se impune retinerea, ca ar insemna sa facem doar un circ mediatic", a mentionat Iorga.

Aceasta a explicat ca Laura Codruta Kovesi nu i-ar fi cerut sa ajunga la anumite persoane pentru ca stia ca in privinta sa acest lucru nu este posibil.

"Am numai condamnari in ultimii 12 ani, nicio achitare, nicio restituire. (...) Nu cred ca este DNA versus DNA, este un razboi al unei persoane pentru putere, pentru functie. (...) Nu stiu daca s-a identificat (Kovesi - n.red.) cu institutia. Nu suntem noi institutia. Institutia are un scop determinat: combaterea coruptiei. (...) As vrea sa aud macar o singura persoana care spune ca eu personal i-am incalcat vreodata drepturile.

(...) Cu siguranta acest conflict ii bucura pe cei care sunt impotriva luptei anticoruptie si de aceea am avut o retinere sa spun ceea ce se intampla. Tin foarte mult la aceasta institutie si mi-as fi dorit sa ramana o institutie care sa stea departe de scandal", a mai spus procurorul DNA.

Iorga a amintit ca, in 2013, a explicat "ce inseamna sa numesti un conducator al institutiei fara sa ai criterii obiective".

"Nu spun ca a fost numita (Kovesi - n.red.) cu sau fara criterii obiective, dar daca s-ar fi urmat aceasta procedura, ar mai fost si altii care s-ar fi inscris si ar fi candidat", a mai spus procurorul DNA, adaugand ca nu crede ca institutia este "un paravan pentru abuzuri" si ca a sesizat ca exista "o anumita impartialiate".

Lazar: DNA va putea sa isi rezolve problemele

In ce o priveste pe sefa DNA, aceasta a iesit din sediul CSM inaintea celor doi procurori si a spus ca jurnalistii vor primi raspunsuri de la CSM. In plus, Laura Codruta Kovesi a anuntat efectuarea unui control al Inspectiei Judiciare la DNA.

De asemenea, procurorul general, Augustin Lazar, a declarat la iesirea de la CSM ca este o situatie "nu tocmai fericita pentru toata lumea", dar are convingerea ca "DNA va putea sa isi rezolve problemele".

Intrebat despre cei trei procurori care au refuzat sa se supuna testului poligraf, Augustin Lazar a recunoscut ca "unul dintre ei a venit in audienta la Parchetul General si i-a reprezentat si pe ceilalti pentru a-si prezenta pozitia in legatura cu maniera in care se facea testarea si pentru a se plange de actele de urmarire penala care se efectuau".

De asemenea, intrebat despre acuzatiile aduse de procurorul Moraru Iorga sefei DNA, Augustin Lazar a comentat: "Fiecare se apara cum crede, eu cred ca ei sunt intr-o satare emotionala si sper sa isi revina in timp util; nu ar trebui sa escaladeze aceasta situatie".

Scandalul din DNA

Ca urmare a difuzarii de catre Romania TV a unor inregistrari despre care DNA spune ca sunt trucate, in care se aude vocea Laurei Codruta Kovesi, care ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor, s-a starnit un imens scandal legat de modul cum se fac anchetele in Directia Anticoruptie.

In cadrul DNA a fost declansata o ancheta interna pentru a se afla cum au ajuns acele inregistrari in presa. Trei procurori ai Directiei au cerut CSM sesisarea Inspectiei Judiciare, sustinand ca ar fi primit citatii in cadrul acestei anchete in care li se solicita efectuarea testului poligraf. In sedinta de azi, CSM a decis sa dea curs cererii procurorilor si sa sesizeze IJ.

In paralel, procurorul sef al DNA a cerut Sectiei pentru procurori a CSM revocarea din functie a doi dintre acesti magistrati - Doru Tulus si Mihaiela Iorga, invocand abateri grave.

La sedinta de marti dimineata a CSM a venit si Laura Codruta Kovesi, care a spus ca nu are motive sa isi dea demisia din fruntea DNA.

La randul sau, tot marti dimineata, procurorul general a dat asigurari ca DNA e o structura de elita a Ministerului Public: "Scandalul e produs, nu dezinteresat, de anumite canale media".

Iata si care a fost reactia lui Klaus Iohannis in acest scandal

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a cerut CSM sa faca o evaluare in DNA si Parchetul General referitoare la modul cum sunt prioritizare dosarele.

Tudorel Toader a declarat, luni, ca are la dispozitie "doua parghii de declansare a procedurilor de verificare" la DNA si la Parchetul General, si anume sa desemneze un procuror care sa evalueze activitatea manageriala a sefilor celor doua institutii, iar cea de a doua cale este sa sesizeze Inspectia Judiciara.

Citeste si Ministrul Justitiei: A venit vremea clarificarilor la DNA. Sper sa nu se constate ca avem o justitie selectiva.

Inspectia Judiciara a anuntat luni ca a demarat aceasta verificare ceruta de ministrul Toader. In comunicatul IJ se precizeaza ca respectivele controale vizeaza "eficienta manageriala" a conducerii celor doua institutii mentionate.

Citeste si analiza Ioanei Ene Dogioiu: DNA - atacul cartitelor. Ce e in spatele marilor minciuni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Doru Tulus DNA caricatura, #Mihaiela Iorga solicitare arest Udrea, #procurori DNA revocati CSM, #procurori DNA audiati CSM, #Kovesi audiere revocare procurori DNA, #Lazar CSM procurori DNA , #DNA