Consilierul lui Kovesi: De multe ori, un functionar corupt este inlocuit cu un alt functionar corupt

Marti, 16 Februarie 2016, ora 18:43
3641 citiri
Consilierul lui Kovesi: De multe ori, un functionar corupt este inlocuit cu un alt functionar corupt
Foto: Ziare.com

Marius Bulancea, consilier al procurorului sef al DNA, considera ca masurile represive nu sunt suficiente pentru reducerea coruptiei, fiind necesara o preventie si o corectare a mecanismelor care au permis savarsirea faptelor de coruptie.

"Cred ca noi, ca reprezentanti ai unei institutii ce se ocupa exclusiv cu combaterea coruptiei, suntem intr-o pozitie ideala pentru a vedea ca masurile represive nu sunt suficiente daca scopul final este eliminarea sau reducerea pe cat posibil a coruptiei, pentru ca noi vedem foarte bine cum simplul fapt de a indeparta un functionar corupt dintr-o institutie nu echivaleaza cu curatirea acelei institutii si, de multe ori, cum un functionar corupt este inlocuit cu alt functionar corupt", a declarat Bulancea, marti, la masa rotunda de lansare a Strategiei Nationale Anticoruptie, organizata de Ministerul Justitiei si Fundatia Konrad Adenauer.

El a aratat ca, atata timp cat mecanismele care au permis savarsirea faptelor de coruptie raman aceleasi, e frustrant si cu o eficienta mica simpla represiune a coruptiei.

"De aceea e esentiala o abordare care sa combine fapta represiva cu cea preventiva si sa existe un feedback permanent in care sa se trimita informatii si sa se incerce ca printr-un efort comun sa intelegem de ce in anumite institutii publice apar fapte de coruptie mai des decat in alte institutii si sa vedem ce se poate face", a spus consilierul sefului DNA.

In opinia sa, este un lucru bun faptul ca viitoarea Strategie Anticoruptie va pune un accent destul de mare pe o analiza post-incident si pe responsabilitatea manageriala.

"Trebuie sa ne punem intrebarea - faptul ca intr-o anumita institutie au loc fapte de coruptie vorbim doar de responsabilitatea individuala a functionarului sau vorbim de responsabilitatea managerului care nu a reusit sa prevada niste proceduri astfel incat sa limiteze cauzele si posibilitatile de comitere a unei infractiuni? Si acest lucru poate fi facut doar printr-o abordare integrata", a afirmat Bulancea.

El a spus ca, de la an la an, numarul de dosare, numarul de inculpati si numarul de persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie creste si s-a intrebat daca acest lucru se datoreaza faptului ca DNA este din ce in ce mai eficienta sau este din cauza ca in tara coruptia creste de la an la an.

"Trebuie sa ne gandim de ce avem in fiecare an o mie de persoane care savarsesc infractiuni de mare coruptie si acestea sunt doar faptele de coruptie pe care reusim sa le probam la un standard inalt.

Doar printr-o abordare strategica si doar prin aceasta cooperare, inclusiv in cadrul platformelor propuse de Strategia Nationala Anticoruptie, putem sa incercam sa facem un pas mai departe si impreuna sa identificam ce ar trebui facut si de ce inca suntem in acest punct", a mai declarat Marius Bulancea.

Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anunţă că miercuri, 6 martie, România devine inima Europei, odată cu începerea oficială, la București, a Congresului PPE. Potrivit liderului PNL,...
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
Parlamentarii AUR au organizat o conferinţă de presă la sediul Ministerului de Interne, unde are loc dezbaterea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor pentru a protesta faţă de...
#consilier Kovesi masuri represive coruptie, #consilier Kovesi functionar corupt , #DNA