De ce procedura "cu prioritate" decisa de CEDO in cazul Kovesi este una exceptionala

Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 14:42
34166 citiri
De ce procedura "cu prioritate" decisa de CEDO in cazul Kovesi este una exceptionala

CEDO a decis sa trateze cu prioritate cauza in care Laura Codruta Kovesi sustine ca i-au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, atunci cand Curtea Constitutionala a hotarat revocarea din functia de procuror-sef al DNA.

"Curtea a decis sa trateze cu prioritate prezenta cauza in temeiul art. 41 din Regulamentul Curtii", se arata in comunicarea CEDO obtinuta de Ziare.com.

Articolul 41 din Regulamentul pentru organizarea si functionarea CEDO stabileste "Ordinea examinarii cauzelor".

"Cererile sunt examinate in ordinea in care sunt pregatite in vederea solutionarii. Totusi, Camera sau presedintele acesteia poate sa decida examinarea unei cereri cu prioritate", se arata in articolul 41.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe a raspuns unei solicitari facute de Ziare.com si a explicat ca CEDO a decis ca aceasta cauza este una prioritara.

"Cauza a fost comunicata Guvernului la data de 5 februarie 2019. Procedura in acest caz este cea descrisa de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si detaliata in Regulamentul Curtii Europene. Cauza a fost calificata drept prioritara", se arata in raspunsul MAE.

"Este o situatie de exceptie"

Un jurist care a lucrat in cadrul Grefei CEDO a declarat pentru Ziare.com ca aplicarea unei astfel de proceduri prioritare reprezinta o situatie de exceptie.

"Curtea apeleaza rareori la o asemenea procedura, in special cand sunt situatii grave de incalcare a drepturilor omului.

In speta de fata, se da un semnal politic foarte serios autoritatilor romane daca pentru o incalcare care priveste dreptul la un proces echitabil, care in general nu e tratata de Curte cu asemenea rapiditate, a decis sa acorde procedura de urgenta.

Este un semnal de alarma si cu privire la ce face Curtea Constitutionala care a ajuns sa dea decizii intuitu personae (in considerarea unei anumite persoane - latina, termen juridic - n.red.) ", a explicat sursa citata.

Urmatorii pasi din proces

Potrivit documentului citat de Ziare.com, pana pe 19 martie, partile din acest caz pot ajunge la o solutionare pe cale amiabila (friendly settlement) a litigiului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Daca doreste intelegerea, Guvernul trebuie ca in acest termen sa comunice care este propunerea concreta pe care o face dnei Kovesi.

Daca pana pe 19 martie nu se ajunge la o solutie amiabila, Guvernul de la Bucuresti are la dispozitie 6 saptamani sa trimita la CEDO observatiile sale, adica propria aparare.

Ce reclama Kovesi

Amintim ca Laura Codruta Kovesi sustine in plangerea adresata CEDO ca procedura de revocare a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.

In plus, deciziile CCR nu pot fi contestate, potrivit legislatiei din Romania.

"Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala", a declarat Kovesi.

In 30 mai, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

CCR a stabilit ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Citeste si:
Codruța Kovesi a câștigat la CSM contra lui Tudorel Toader. La mijloc, argumentul folosit de fostul ministru ca s-o demită din fruntea DNA
Codruța Kovesi a câștigat la CSM contra lui Tudorel Toader. La mijloc, argumentul folosit de fostul ministru ca s-o demită din fruntea DNA
Șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi a câștigat miercuri, 8 decembrie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acțiunea disciplinară deschisă de Inspecția Judiciară (IJ)...
Prima condamnare într-un dosar deschis de Parchetul European, condus de fosta șefă a DNA
Prima condamnare într-un dosar deschis de Parchetul European, condus de fosta șefă a DNA
Un fost primar din Slovacia a pledat vinovat într-un dosar deschis de Parchetul European (EPPO), instituție condusă de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi. Acuzația este de tentativă de...
Comentarii
John Doe 5430
rank 5
Este o OUG de aia are prioritate , guvernul stie ce ii aia ...