Declaratia de razboi total a Laurei Codruta Kovesi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 08:27
18615 citiri
Declaratia de razboi total a Laurei Codruta Kovesi (Opinii)

"Procurorii din DNA nu se vor opri, isi vor continua activitatea si, daca trebuie sa arestam o mie de persoane, o sa arestam o mie de persoane cata vreme acele persoane incalca legea".

Vorbele rostite asezat, ardeleneste, dar extrem de apasat de Laura Codruta Kovesi reprezinta o autentica declaratie de razboi. Un razboi total despre care sustin cu toata taria si toata convingerea ca Romania are o nevoie vitala.

Nu as vrea sa se intelega ca ma incanta ceea ce multi numesc "spectacolul catuselor". Ca ma uit la pelerinajul de la DNA si instante ca la un spectacol de divertisment. Cu atat mai putin ca as avea o satisfactie personala vazand cum se prabuseste un politician sau altul.

Nici gand. Nu este divertisment, este un film horror. Nu e comedie, este tragedie. Este spectacolul jalnic al furtului generalizat, al coruptiei endemic, al jupuirii acestei tari vreme de atatia ani. Este bine ca vedem aceste lucruri, este bine ca mizeria iese la suprafata, dar fenomenul pe care il arata aceasta revarsare de dosare, acuzatii si arestari este unul ingrozitor pentru Romania.

Da, este un specatcol urat, este o zbatere teribila, este umilitor pentru aceasta tara sa isi vada inalti demnitari in catuse. Dar asta nu e vina DNA. Nu DNA provoaca aceasta umilinta. Ea este provocata si a fost provocata atatia ani de zile de ticalosia celor care au furat viitorul acestei tari.

Si acest demers terapeutic de curatare trebuie sa mearga cat mai departe. Nu stiu daca se poate pana la capat, pentru ca niciunde in lume coruptia nu a fost eradicata. Dar poate fi adusa in limitele unor cazuri punctuale. Si daca pentru asta trebuie sa dublam productia de catuse, sa o dublam, cat timp procedurile sunt respectate si trimiterea dupa gratii este pronuntata in baza legii de judecatori.

Aud voci oripilate de parteneriatul invocat inca din 2014 de Livia Stanciu intre DNA si ICCJ. Vad ca buna colaborare a DNA cu instantele, invocata acum de Laura Codruta Kovesi, este privita ca o neregula, ca sursa unor abuzuri. Cum sa fie instantele si DNA pe aceeasi baricada, fie ea si a anticoruptiei?, intreaba revoltat Traian Basescu.

Eu nu vad niciun rau in parteneriatul pentru stat de drept si justitie, intre institutiile statului, oricare ar fi ele. Unde sa se afle ele in mod normal decat pe baricada anticoruptiei? In acest parteneriat ar trebui sa intre chiar si avocatii, obligati sa apere interesele clientilor lor strict in limita legii.

Da, in sala de judecata, toti actorii trebuie sa fie parteneri cu legea si statul de drept. Si cine nu este, cine incalca legea merge la inchisoare. Acesta si este sensul ultim al justitiei.

Cand se pronunta o condamnare sau o achitare, nu triumfa o parte sau alta, un procuror sau un avocat, ci trebuie sa triumfe legea si statul de drept.

Nu numai ca nu vad nimic rau in acest parteneriat, ci cred ca el ar trebui sa fie mai larg. Ar trebui inclusa si presa, ar trebui sa includa societatea civila, ar trebui, desi acum mi se pare imposibil, sa includa si Parlamentul si Guvernul.

Si cred ca acest parteneriat ar trebui sa fie in ansamblul lui parte in razboiul total pe care dna Kovesi l-a declarat coruptiei. Acesta este, cred, marele razboi al Romaniei. Daca nu scapam de nenorocirea coruptiei generalizate, daca nu ducem curatenia aceasta pana la capat, nu ne mai facem niciodata bine, ca societate, ca economie, ca parte a Europei civilizate.

Cine poate invoca un abuz concret sa o faca in fata unei instante care sa se pronunte. La fel cine poate invoca un nume concret al unui judecator - ofiter acoperit sa-l spuna pentru ca acela care incalca legea nu poate fi sub protectia ei.

Dar cine nu poate invoca un abuz concret al Justitiei sau un nume de magistrat aflat in ilegalitate comite el insusi un abuz grav prin decredibilizare si inducerea unei suspiciuni generalizate.

Ca la televizor apar acuzati incatusati nu e problema DNA. In fata sediului directiei jurnalistii stau non-stop. Nu poate intra sau iesi nicio pisica fara sa fie vazuta si eventual filmata. La instante si arest se suie pe garduri, filmeaza prin orice crapatura. Daca cineva poate face ceva aici, acela este CNA.

Razboiul declarat de sefa DNA nu este al unei institutii, cu atat mai putin al unui om. Este, ar trebui sa fie razboiul nostru, al tuturor celor care dorim nu razbunare si sange, ci doar sa traim mai bine si mai curat in tara noastra.

Si daca acest razboi presupune ca 10.000 de borfasi de lux sa ajunga in puscarie, asa sa fie, indiferent ce functii au sau au avut, indiferent ce capital de incredere sau popularitate au avut sau au. Nu e o paguba, e un castig.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Laura Codruta Kovesi DNA, #DNA ICCJ anticoruptie, #Basescu anticoruptie , #DNA