DNA sesizeaza Parchetul dupa inregistrarile cu Kovesi: Nu sunt autentice

Luni, 19 Iunie 2017, ora 15:19
25040 citiri
DNA sesizeaza Parchetul dupa inregistrarile cu Kovesi: Nu sunt autentice
Foto: Arhiva/Ziare.com

Inregistrarile publicate duminica seara de Romania Tv cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, nu sunt autentice, ci contin "o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera continutul real al afirmatiilor" facute de Kovesi in diverse imprejurari, cum ar fi sedinte publice ori sedinte de lucru cu procurorii sectiilor operative, arata DNA.

De asemenea, institutia anticoruptie precizeaza ca "intre fragmentele care se aud pe inregistrari au fost intercalate o serie de sintagme care nu apartin procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dar si anumite expresii licentioase pe care nu le-a folosit si nu le foloseste".

In continuare, sunt enumerate cateva exemple de "fragmente vadit nereale":

  • "Uncheselu, stiti ce-mi doresc: sa 'decapati' institutional in dosarul ala cu casele si sa ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea."
  • "Dar altceva ma ingrijoreaza, ca la astia cu dosarele vechi, fiecare stiti ce aveti. Ma ingrijoreaza de ce nu-i inhatam!"
  • "Eu dupa decizia Curtii Constitutionale mi-as fi dorit sa iesim cu un dosar cu un ministru, ca ma gandesc ca totusi presam. Sau, ma rog... ceva dosare importante"
  • "Iar colegii au dovedit ca s-au depus documente in procesul legislativ si Curtea a venit si... aoleu, manca-ti-as gura... Patesc ca (...) de la Constanta..."

Astfel, institutia anunta ca a sesizat in acest caz procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "pentru a aprecia asupra necesitatii sesizarii din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii prevazute de art. 268 alin. 2 Cod Penal, respectiv inducerea in eroare a organelor judiciare", si Inspectia Judiciara, "exprimandu-si convingerea ca in cadrul Inspectiei Judiciare se pot efectua verificari, avand in vedere ca respectiva compilatie de inregistrari a fost confectionata si utilizata".

De asemenea, si procurorii DNA "s-au sesizat din oficiu sub aspectul infractiunii prevazute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".

Institutia anticoruptie mai transmite ca "inregistrarile ce contin un amestec de fragmente reale cu sintagme obtinute prin colationare risca sa conduca la acreditarea unei idei false si anume ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie ar da ordine ca procurorii sa investigheze anumite persoane sau sa directioneze ancheta intr-un anumit sens".

"O parte a acestor inregistrari par a fi facute in contextul organizarii a doua sedinte de analiza, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, in mod separat, procurorii din cadrul a doua sectii operative din cadrul Structurii Centrale: Sectia de combatere a coruptiei si Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.

Potrivit celor doua procese verbale intocmite, in cadrul acelor sedinte, la care, alaturi de doamna Laura Codruta Kovesi au participat si cei doi adjuncti ai Directiei Nationale Anticoruptie, s-a discutat despre 'operativitatea solutionarii cauzelor, ritmicitatea in administrarea probelor, respectarea cu strictete a normelor de procedura penala'. Totodata, doamna Laura Codruta Kovesi a cerut procurorilor cu functii de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi si verificarea cu regularitate a ritmicitatii in efectuarea urmaririi penale.

Aceste aspecte tin de exercitarea fireasca si responsabila de catre procurorul sef a atributiilor sale manageriale prevazute de Regulamentul de Ordine Interioara al Directiei Nationale Anticoruptie", mai informeaza DNA.

Amintim ca duminica seara Romania TV a prezentat o serie de inregistrari in care o voce atribuita procurorului-sef al DNA i-ar spune procurorului Jean Uncheselu ca isi doreste sa ajunga mai repede la "domnul premier". Totodata, din fragmentele difuzate mai reiese ca Kovesi ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor.

Vezi aici transcrierile inregistrarilor:

Purtatorul de cuvant al DNA Livia Saplacan a declarat inca de duminica seara, pentru Ziare.com, ca este vorba despre un montaj intre declaratii publice facute de Kovesi, intre care au fost intercalate "sintagme ce nu-i apartin".

O reactie a venit si de la purtatorul de cuvant al Guvernului Alina Petrescu care a spus ca institutia pe care o reprezinta asteapta ca autoritatile competente sa stabileasca in primul rand veridicitatea inregistrarilor, inainte de a face orice comentariu.

Ministrul demisionar al Justitiei Tudorel Toader a spus ca va sesiza Inspectia Judiciara, insa institutia a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz.

Fost ministru al Justitiei, despre inregistrarile cu Kovesi: Justitia este nodul gordian pentru PSD

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Kovesi inregistrari Romania TV, #DNA sesizare Parchet General inregistrari Kovesi, #DNA inregistrari Kovesi nu sunt autentice, #Romania Tv inregistrari Kovesi Uncheselu , #DNA