DNA sub scutul american antiPSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 23:30
19498 citiri
DNA sub scutul american antiPSD (Opinii)

In timp ce premierul Romaniei este lansat intr-un sir de declaratii antijustitie halucinante si le promite social-democratilor cu probleme penale ca li se va face dreptate dupa plecarea regimului Basescu, Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti o premiaza pentru curaj pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, Parchet aflat in ofensiva anticoruptie la turatie maxima.

"Munca ei si a institutiei pe care o conduce este de o importanta vitala pentru aceasta tara", a declarat inainte de a-i inmana premiul insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.

In timp ce premierul Romaniei asociaza aceasta ofensiva a DNA cu represiunea din decembrie 1989, iar un lider PSD anchetat penal pentru coruptie anunta ca va cere la partid evaluarea anuala a procurorilor, Victoria Nuland declara in fata Comisiei pentru afaceri externe a Senatului american:

"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie in centrul eforturilor noastre. Veti vedea o intensificare a ajutorului pe care il dam in stransa colaborare cu UE, tarilor din Balcani, centrul si estul Europei sa promoveze o guvernare curata si responsabila, o societate civila vie si liberala, o presa independenta"

Se poate mai clar decat atat? Eu cred ca este absolut evident.

America raspunde implicit acuzatiilor si promisiunilor revarsarde pe care le face Victor Ponta si isi exprima spijinul total, neechivoc pentru lupta anticoruptie dusa de DNA, o lupta de "o importanta vitala pentru aceasta tara".

Guvernarea curata si responsabila, societatea civila libera si presa independenta, acestea sunt obiectivele SUA pentru Romania si zonele aflate sub lupa Washington-ului. Mai ales in noul context regional, in conditiile ofensivei Rusiei, cand Romania este la granita lumii civilizate, SUA nu isi pot permite sa o lase sa derapeze intr-o zona gri.

Cred ca Victor Ponta se joaca de-a Zorro antijustitie pentru a strange partidul in jurul candidaturii sale. Dar mai mult decat atat nu va putea face decat cu un pret politic pe care nu cred ca si-l permite un politician in toate mintile, adica scoaterea Romaniei de pe orbita euroatlantica.

Sub tirul declaratiilor amenintatoare venite din zona Puterii, din ce ne transmit americanii inteleg ca DNA a fost asezata explicit, public sub scutul SUA.

Aceasta este partea plina a paharului. Dar vad ca exista si o parte goala.

Nu stiu daca lupta impotriva coruptiei are deocamdata o sustinere publica la fel de mare, iar dovada sta votul masiv primit de politicieni care nu isi pot justitifica averile, de politiceni care pretind ca traiesc din 400 de lei pe luna cu familie cu tot, de penali si incompatibili.

Este un vot invocat de Victor Ponta, care vorbeste despre acestia: "Eu cred ca atunci ii facem dreptate si lui Costica Nicolescu si celorlalti multi care nu au putut niciodata sa fie invinsi la vot si s-a incercat, ca in cazul multora, sa fie invinsi pe alte cai".

Nu stiu cati oameni cu drept de vot inteleg in ce fel este implicata marea coruptie in viata lor de zi cu zi, in necazurile lor cotidiene. Si nu stiu cati au inteles ca aceasta mare coruptie nu e doar pe ecranul televizorului. Este si in groapa din asfalt in care si-au rupt roata masinii, si in farfuria insuficient de plina, in salariul mic, in locul de munca pe care nu il gasesc, in spitalul prost dotat.

Pentru ca Justitia sa-si faca treaba in continuare, scutul american este, probabil, eficient. Dar pentru ca Romania sa aiba autoritati centrale si locale responsabile si curate e nevoie de un vot responsabil, curat si lucid. Iar asta depinde de romani.

Pentru ca, pana la urma, diferenta dintre Romania si tarile al caror nivel de trai il invidiem nu rezida in existenta coruptiei. Ea exista peste tot (e adevarat, nu la aceleasi dimensiuni), pentru ca tine de natura umana. Diferenta rezida in reactia fata de corupti. Daca reactia judiciara cred ca a ajuns in parametri normali pentru un stat de drept, toleranta electoratului la coruptie cred ca ramane prea mare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Codruta Kovesi premiu SUA, #Kovesi DNA, #Victoria Nuland Romania coruptie , #DNA
Comentarii
Poza 4lea
4lea
rank 5
Poza NEUTRONU
NEUTRONU
rank 5
principele cerșetorilor,mincinoșilor și hoților de inteligență...