Discutarea de catre CSM a celor doua actiuni ale Inspectiei Judiciare impotriva lui Kovesi, amanata pentru 12 iunie

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 20:29
5175 citiri
Discutarea de catre CSM a celor doua actiuni ale Inspectiei Judiciare impotriva lui Kovesi, amanata pentru 12 iunie
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va continua, pe 12 iunie, discutiile cu privire la cele doua rapoarte intocmite de Inspectia Judiciara in cazul fostului procuror-sef al DNA Laura Codruta Kovesi.

Discutarea celor doua rapoarte, intocmite de Inspectia Judiciara in cursul anului 2018, aflata si miercuri pe ordinea de zi a CSM, a fost amanata de mai multe ori, ultima data pe 27 martie.

Una dintre actiunile disciplinare se refera la manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului Justitiei savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu.

In cadrul unei sedinte de lucru, fosta sefa a DNA ar fi avut astfel de manifestari, asa cum rezulta din inregistrari audio aparute in spatiul media la data de 18 iunie 2017, potrivit Inspectiei Judiciare.

"In concret, procurorul-sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare 'cu ministri', de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul dintre criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate", arata IJ.

De asemenea, Kovesi ar fi folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si un dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor, sustinea Inspectia Judiciara.

Actiunea a vizat si "atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii".

Prin intermediul unei corespondente electronice (email) a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si amenintator, respectiv 'lasi', 'barfitori', 'infractori', facand cunoscut acestora faptul ca 'exista deja un cerc de suspecti', cu referire la un dosar penal, incalcand astfel obligatia de rezerva si normele de conduita atasate profesiei de magistrat, explica IJ.

Al doilea raport al Inspectiei Judiciare sustine ca Laura Codruta Kovesi a inserat intr-un comunicat de presa pasaje din inregistrarile discutiilor purtate la sediul DNA Ploiesti, care constituiau probe intr-un dosar care ii viza pe membrii familiei Cosma.

In februarie 2018, DNA a dat publicitatii un comunicat de presa in care era redata transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat Vlad Cosma la sediul DNA Ploiesti.

Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor sa faca demersuri astfel incat sa ii creeze o situatie juridica favorabila lui Vlad Cosma si tatalui sau, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Citeste si Inca o victorie pentru Kovesi in instanta: Curtea de Apel Bucuresti obliga CSM sa ii recunoasca gradul profesional

#actiuni disciplinare Kovesi CSM, #Kovesi CSM , #DNA