Euronews a stat de vorba cu Kovesi: Femeia care face curatenie in unul dintre cele mai corupte state din UE (Audio)

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 16:23
31850 citiri
Euronews a stat de vorba cu Kovesi: Femeia care face curatenie in unul dintre cele mai corupte state din UE (Audio)

Sefa DNA a explicat, pentru Euronews, situatia din Romania, unde se incearca stoparea luptei anticoruptie si controlarea Justitiei prin modificarea legilor in Parlament.

"Laura Codruta Kovesi, femeia care face curatenie in unul dintre cele mai corupte state din UE, ii critica dur pe cei care incearca sa puna bete in roatele luptei anticoruptie", isi incepe Chris Harris articolul din Euronews, unde prezinta discutia sa cu sefa DNA.

Jurnalistul arata ca modificarile Legilor Justitiei au dus la proteste masive de strada si au fost criticate dur de magistrati si de presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, el a incercat sa obtina direct de la sursa explicatii cu privire la ce se intampla in tara noastra si a vorbit cu sefa DNA.

"Daca vor fi adoptate, modificarile vor avea un impact negativ grav asupra independentei Justitiei si va insemna ca activitatea procurorilor va fi subjugata controlului politic si lupta anticoruptie va fi serios obstructionata", a explicat Kovesi pentru Euronews.

"In opinia mea, independenta Justitiei nu este un privilegiu pentru magistrati, este unul dintre principiile fundamentale ale unei societati democratice. Doar un sistem independent de justitie poate asigura procese corecte si echitabile pentru toata lumea", a mai spus sefa DNA.

Euronews mentioneaza si bilantul DNA: din 2013, 68 de oficiali au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, printre care un premier, doi vicepremieri, 11 ministri si 39 de parlamentari.

Kovesi a precizat ca aproape jumatate dintre acestia au si fost condamnati si ca aceste rezultate nu ar fi fost posibile fara un sistem judiciar independent.

"S-a mobilizat un intreg sistem format din politicieni si oameni de afaceri care se simt amenintati si care vor sa aiba acces in continuare la resursele publice. De aceea, intregul sistem judiciar este tinta unor atacuri incredibile, de la raspandirea de stiri false la angajarea de firme specializate in intimidare si hartuire", a mai spus Laura Codruta Kovesi.

Cei de la Euronews precizeaza ca au cerut un punct de vedere si de la Guvernul Romaniei, insa nu au primit niciun raspuns.

Bilantul Comisiei Iordache dupa 3 zile de lucru nu arata deloc un viitor roz pentru justitia din Romania: procurorii vor fi la mana politicului, iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar - e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi. Ramane implicat in procedura pentru procurorii sefi, insa asta doar pentru ca MCV-ul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru ca PSD va sustine reducerea rolului sefului statului in plenul Parlamentului.

Vezi cum s-au desfasurat lucrarile de vineri din Comisia Iordache

Citeste si comentariul Ioanei Ene Dogioiu: Suntem in razboi. Aparati-va tara!

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...