EXCLUSIV Kovesi neaga acuzatiile lui Ghita si Basescu si vorbeste despre relatia DNA cu SRI: Se incearca destabilizarea sistemului judiciar! Interviu video (I)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 14:09
79581 citiri
EXCLUSIV Kovesi neaga acuzatiile lui Ghita si Basescu si vorbeste despre relatia DNA cu SRI: Se incearca destabilizarea sistemului judiciar! Interviu video (I)
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghita, nu am vorbit niciodata la telefon cu Sebastian Ghita, nu i-am dat mailuri, nu am participat decat la evenimente organizate de sefi de institutii sau de institutii publice. Nu am de ce sa demisionez. Mi-am facut si voi continua sa-mi fac treaba, afirma procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laura Kovesi a apreciat ca scandalul creat de Sebastian Ghita are ca tinta intregul sistem judiciar: "decredibilizare, hartuire, intimidare. Impactul este asupra intregului sistem de justitie. Sunt multi care spun: uite ce va fac voua, cand dosarele vor ajunge la noi, ni se poate intampla la fel. Ce sunt aceste atacuri? O incercare de a ne intimida. DNA a atins persoane foarte importante, cu averi impresionante.

(...) S-au dat sute de mii de euro, chiar si un milion, pentru campanii anti-DNA, de hartuire, de intimidare, de denigrare".

Procurorul sef DNA a respins categoric acuzatia ca dosarele ar fi aranjate sau ca procurorii ar fi raspuns la comenzi: "Pe mine nu m-a sunat niciodata cineva sa-mi spuna: dosarul asta trebuie sa-l inchizi sau sa-l deschizi."

Sebastian Ghita a declansat un scandal de proportii si sustine ca a fost prieten cu dvs, ca a chefuit cu dvs, ca se vedea cu dvs de 2-3 ori pe saptamana. Cum l-ati cunoscut si in ce conditii v-ati vazut cu Sebastian Ghita?

In mod normal, nu mentionez cum cunosc persoane prin prisma atributiilor de serviciu. Reamintesc o declaratie pe care am facut-o anul trecut: nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietena cu Ghita Sebastian, cu inculpatul Ghita Sebastian.

Nu doresc sa intru in dialog cu un inculpat fugar, dar pentru ca exista aceste afirmatii in spatiul public, voi raspunde.

In calitatea mea institutionala, am fost invitata la anumite evenimente organizate de sefi de institutii sau de institutiile cu care colaboram in activitatea noastra, ocazie cu care l-am intalnit pe Sebastian Ghita. La astfel de evenimente.

Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghita, nu am vorbit niciodata la telefon cu Sebastian Ghita, nu i-am dat mailuri si nu am participat decat la evenimente organizate de sefi de institutii sau de institutii publice, la care eu nu pot cenzura lista de invitati, evenimente la care au fost prezente si alte persoane.

S-a vorbit mult despre o intalnire cu dl Ghita in vie, la care ar fi participat si dl Ponta, care a confirmat-o.

Repet, nu am avut intalniri private cu Sebastian Ghita si nici discutii private cu Sebastian Ghita.

Dl Ghita ameninta cu poze sau inregistrari de la o intalnire privata la Sinaia. Pot aparea asemenea poze sau inregistrari cu dvs si dl Ghita in concedii, la el acasa, la Sinaia?

Nu am fost in vacante cu Sebastian Ghita, nu am petrecut timp liber cu Sebastian Ghita. Poze trucate sau editate, filme trucate sau editate pot aparea oricand asa cum au aparut si pana acum.

Sunt deja imagini in spatiul public in care este aplicata fotografia mea peste o imagine dintr-o vie sau o crama. Am vazut imagini cu mine de la evenimente publice, aplicate peste o alta imagine, spunandu-se ca am participat la nu stiu ce petreceri. Asa ceva poate sa apara, poze, filme editate, trucate. Pot sa apara poze dintr-un context prezentate in alt context. Nu exclud asemenea manipulari.

Este evident ca se incearca o manipulare pentru ca lumea sa uite cate dosare i-au fost facute acestui inculpat, cate prejudicii a provocat statului si ca este un inculpat fugar. Este doar o manipulare prin care imbraca lucruri adevarate cu lucruri false.

Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghita, nu am participat la evenimente organizate de acesta. Sunt situatii in care participand la evenimente, a caror lista de invitati nu o pot cenzura, sa intalnesc persoane inculpate, care erau implicate in dosare DNA sau ulterior au fost cercetate. Dar acest lucru nu ma face prietena cu acele persoane.

Faptul ca intr-o poza de grup apare si una dintre acele persoane nu te face prietena cu ea. Uneori, am plecat din zona unde erau persoanele respective, am evitat orice contact direct cu ele. Dar nu pot cenzura ce se intampla in afara locuintei sau a biroului meu.

Sunteti ofiter acoperit al unui serviciu secret dintr-o tara partenera, dupa cum sustine dl Ghita?

Nu. Nu. Exclus. Aceste afirmatii mi se par foarte grave, total mincinoase. Nu este adevarat.

Ghita a prezentat un presupus email adresat "cucuvelei mov" si consilierei dvs, dna Titian, care continea seriile banilor folositi in dosarul Vintu. Este autentic acest mail?

Nu stiu cine e cucuveaua mov. Nu am folosit niciodata un astfel de e-mail. Colegii mei care au legatura cu presa intotdeauna au avut adresa de mail afisata pe site-ul institutiei. E un mail public, poate fi luat de oricine si folosit.

Referitor la banii folositi in acel dosar al lui SOV, ei au fost pusi la dispozitie de denuntator, adica Sebastian Ghita. Deci e firesc sa cunoasca seriile bancnotelor. Este un dosar finalizat in urma cu mai multi ani, in care exista deja o condamnare definitiva. Multe informatii sunt deja publice, tot ce s-a lucrat in dosar a fost verificat de judecatori diferiti din complete diferite.

Vorbeam de manipulare, poze editate si poze trucate. V-as mai da un exemplu. A fost prezentata o factura referitoare la deplasarea facuta la Cluj pentru a se "rezolva", pun intre ghimele pentru ca nu poate fi adevarat, cercetarea mea in cazul de plagiat in 2012. Va rog sa va uitati pe factura jos. Comanda pentru factura a fost facuta in 2009, iar plata in 2012.

Cum e facuta in 2009 o comanda pentru un avion privat, stiind ca in 2012 Codruta Kovesi va fi investigata pentru plagiat? Este din nou tehnica de maniplare si imbinare a unor chestiuni adevarate cu minciuni. Poate factura e adevarata, dar este folosita in alt context.

Referitor la afirmatiile inculpatului, s-a dat deja o solutie la PG in care ele au fost verificate. Cu privire la restul afirmatiilor, eu am sesizat CSM atat pentru emisiunile de la inceputul lui ianuarie, cat si pentru cele din ultimele zle. Dimineata am sesizat CSM cu privire la afirmatiile din emisiunea de ieri, ieri cu privire la cele din emisiunea de alaltaieri. Am sesizat CNA.

V-a sugerat cineva vreodata sa o lasati mai moale cu dosarele lui Ghita, sa-l protejati?

Nu, categoric nu. Am spus de mai multe ori ca orice interventie sau orice presiune se va face asupra mea o voi face publica.

Alina Bica spunea ca in seara primei retineri ati asteptat-o in capul scarilor pentru a-i arata trufas cine e stapana catuselor. Este adevarat acest episod?

Doamna Bica e cercetata in trei dosare la nivelul DNA, o parte s-au si judecat, are o condamnare nedefinitiva intr-un dosar.

Mi-e greu sa comentez declaratiile unei inculpate, dar pot sa va spun ca treaba mea in DNA nu e sa stau in capul scarilor sa astept inculpatii.

Inculpatii citati sunt asteptati de catre politisti si condusi in biroul procurorului de caz.

Cautarea lui Ghita pare deocamdata ca bate pasul peloc. Dupa o luna de la disparitie, nimeni nu stie unde e. DNA face propriile cercetari? Aveti vreo pista?

Inculpatul a fost pierdut de Politia Romana in timp ce se afla sub filaj. De Politia Romana trebuie gasit. Demersuri care au tinut de institutia noastra am facut, pentru ca am cerut arestarea preventiva si emiterea unui mandat de arestare european. Sigur ca in paralel facem si anumite demersuri, verificam informatii privind locul unde se poate ascunde. Nu pot sa fac mai multe comentarii.

Mai exista si o inregistrare in care Traian Basescu ar lasa se inteleaga ca ar avea inregistrari cu toata lumea, inclusiv cu dvs, si ca dosarele erau aranjate. Stiti de asemenea inregistrari, v-a amenintat cu asa ceva?

Eu nu am avut discutii despre aranjarea dosarelor, pentru ca nu am facut asa ceva. O asemenea discutie cu mine nu poate sa existe, pentru ca nu am avut niciodata discutii despre aranjarea dosarelor.

Nu am participat niciodata la discutii cu ofiteri ai serviciilor de informatii cu judecatori sau cu altcineva despre aranjarea unor dosare.

Daca dl Basescu a inregistrat discutiile pe care le-am avut, nu e problema mea. Am avut intalniri institutionale, in care am discutat chestiuni institutionale, in rest nu am ce sa comentez.

Cum decurgea relatia dintre DNA si SRI, pentru ca acesta este miezul fierbinte al discutiilor? Domnii Ghita si Basescu sustin ca DNA si SRI aranjau dosare, decideau cine moare si cine traieste, dupa cum afirma Alina Bica. Un "binom negru" care....

...care a deranjat. Care i-a prins pe inculpati. Rostul institutiilor e sa colaboreze intre ele. Nu cred ca o institutie publica trebuie sa stea inchisa, oamenii sa vorbeasca numai intre ei, sa fim toti autisti, sa nu vorbim intre noi.

Rolul institutiilor este sa colaboreze pentru a preveni si combate fenomene infractionale, pentru a prinde inculpatii cand comit infractiuni.

Ei sustin ca se mergea mai departe, spre aranjare de dosare.

Nu comentez ce zic inculpatii. Sunt foarte multi deranjati de DNA, sunt suparati ca i-am prins. Asta nu inseamna ca tot ce zic ei e si adevarat. Relatia de colaborare a DNA cu SRI, cu celelalte institutii ale statului, s-a facut in limita legii, in baza unui protocol incheiat.

Dosarele au fost instrumentate de procurorii DNA, potrivit legii, SRI ne-a trimis sesizari atunci cand au intrat in posesia unor informatii privind savarsirea unor acte de coruptie.

Si, tot potrivt legii, anumite masuri de supraveghere tehnica, interceptarile si filajul, se faceau prin intermediul SRI.

In cursul anului trecut, CCR a dat o decizie prin care a limitat posibilitatea organelor judiciare de a mai implementa masuri de supraveghere tehnica cu SRI. Si noi respectam decizia si legea in vigoare.

Va referiti la protocolul despre care vorbese UNJR, care permitea constitutirea de echipe mixte procurori - ofiteri SRI. Exista asa ceva?

Nu am citit declaratia UNJR. Ce va pot spune e ca, in relatia de colaborare cu SRI, noi primeam sesizari potrivit legii, ulterior procurorii, in baza unui protocol incheiat cu SRI, cereau date si informatii suplimentare de la SRI.

Aceste date puteau fi doar informatii sau anumite inregistrari facute in baza unui mandat de siguranta nationala. Asa se desfasura colaborarea.

Niciodata un ofiter al unui seviciu de informatii din Romania, pentru ca DNA nu a lucrat doar cu SRI, nu a participat la activitatea de urmarire penala.

Din mometnul in care procurorul inregistra dosarul penal, toata activitatea de urmarire penala era facuta de procuror.

Cand sunt persoane invinuite, avocatul avea drept sa participe la toate actele de procedura. Tot ce facea procurorul era vazut si de avocat. In toate dosarele instrumentate de DNA, toate masurile preventive, asiguratorii dispuse sunt verificate din punctul de vedere al legalitatii de catre judecator.

Dosarul odata ajuns la instanta se verifica in camera preliminara din perspectiva modului administrarii probelor si al legalitatii acestora, dupa care dosarul se verifica pe fond de catre judecator.

Am vazut astfel de afirmatii despre dosare aranjate, despre activitati care incalcau legea, la persoane care detineau functii publice, fie ca erau membri ai Parlamentului sau conduceau institutii, erau reprezentanti ai unor ONG-iuri.

Orice persoana care in virtutea atributiilor de serviciu ia la cunostinta despre savarsirea unei fapte penale, despre comiterea unei abateri disciplinare, despre aranjarea unor dosare avea obligatia sa sesizeze organele judiciare.

Cum vii dupa 3-4 ani sa spui ca stii ca se aranjau dosare, ca se incalca legea de catre un procuror din DNA sau de un judecator sau un ofiter? Obligatia exista si acum in lege.

Ati resimtit vreo presiune din partea dlui general Coldea pe anumite dosare, blocare, declasare a urmaririi penale sau celerizare, dupa cum sustine Alina Bica ca ar fi patit la DIICOT?

Nu. Niciodata un sef de institutie, niciodata persoane cu functii in statul roman cu care am vorbit nu mi-au spus asa ceva. Mereu am spus ca daca se vor face astfel de presiuni asupra mea le voi face publice.

Orice procuror asupra caruia se fac imixtiuni poate sesiza CSM. Sunt parghii. Pe mine nu m-a sunat niciodata cineva sa-mi spuna: dosarul asta trebuie sa-l inchizi sau sa-l deschizi.

Spuneati ca Sebastian Ghita vrea sa-si acopere problemele. Ele nu sunt insa noi. Are mai multe dosare, ati cerut si arestarea lui. Cum va explicati aceste dezvaluiri acum? Care este lectura dvs in privinta acestui asalt generalizat?

Dosarele care-l vizeaza sunt incepute unele din 2013, au fost facute publice in 2014, 2015. O parte sunt pe rolul ICCJ. DNA si-a facut treaba in dosarele cu Sebastian Ghita.

Eu nu pot comenta de ce face aceste afirmatii acum. In schimb, eu consider toate atacurile impotriva DNA ca fiind atacuri impotriva sistemului judiciar, sustinute intens de persoane inculpate in dosarele noastre, condamnate sau de cei care sustin aceste persoane.

Daca ma intrebati care e lectura mea, va raspund cu trei cuvinte: decredibilizare, hartuire, intimidare. Se incearca destabilizarea sistemului judiciar, intimidarea oamenilor care si-au facut treaba, procurori si judecatori.

Se incearca intimidarea acestora. Uitati-va ce atacuri au fost pe colegii de la Ploiesti care au instrumentat dosarele cu Sebastian Ghita. Sunt atacati si judecatorii.

E nefiresc sa spui ca un dosar al DNA este o facatura si toti judecatorii care l-au judecat au fost la mana DNA, santajati de DNA. Sunt afirmatii extrem de grave si mincinoase.

De la primele masuri dispuse intr-un dosar, pana la solutia definitiva, prin mana cator judecatori trece un dosar?

Pot sa fie si 10-15 judecatori de la instante diferite. Uneori, sunt solutii diferite ale instantelor, dovada ca dosarele sunt verificate atent. Nu ai cum sa sustii ca noi toti, procurori si judecatori, ne-am asezat la masa si ne-am inteles sa facem dosarele intr-un anumit fel.

Ce impact are scandalul asupra procurorilor DNA?

Impactul este asupra intregului sistem de justitie. Sunt multi care spun: uite ce va fac voua, cand dosarele vor ajunge la noi ni se poate intampla la fel. Ce sunt aceste atacuri? O incercare de a ne intimida. DNA a atins persoane foarte importante, cu averi impresionante.

Faceti un calcul ce avere au inculpatii cercetati de DNA in ultimii ani. In ultimii 3 ani, masurile asiguratorii puse de DNA sunt de peste 1,5 miliarde de euro. Ce averi au unele persoane cercetate de DNA? S-au dat sute de mii de euro, chiar si un milion, pentru campanii anti-DNA, de hartuire, de intimidare, de denigrare.

Noi trimitem dosarele la instante, ele judeca, verifica masurile dispuse, arestarea preventiva nu e luata de procuror, judecatorii decid.

De la Black Cube e o presiune constanta asupra dvs. V-ati gandit vreo clipa la demisie?

Nu. De ce sa demisionez, pentru ca am deranjat niste inculpati? Ca ne-am facut treaba? Nu am de ce sa demisionez. Mi-am facut si voi continua sa-mi fac treaba.

Am fost numita la DNA pentru a manageria investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt. Nu pentru altceva.

Si atunci cand am intrat in magistratura am depus un juramant si eu, si colegii mei: ca vom respecta legea. Asta facem: respectam legea si investigam dosare de mare coruptie.

Nu demisionez pentru ca sunt inculpati deranjati, care fac afirmatii mincinoase de dimineata pana seara.

Ati discutat cu dl Iohannis situatia creata?

Potrivit legii, noi avem alte parghii. Am avut discutii cu procurorul general, cu ministrul Justitiei, am sesizat CSM, CNA.

Sunt demersuri institutionale pe care le putem face. Acesta nu e un atac doar impotriva lui Kovesi si impotriva DNA, ci imporiva intregului sistem judiciar. Lumea uita sa mai vorbeasca despre potentiale modificari legislative.

Citeste tot azi pe Ziare.com partea a doua a interviului acordat de Laura Codruta Kovesi despre amnistie, gratiere si marile dosare care urmeaza.

Quarterly Report - Editia 4

Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit pe 28 mai, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ulterior, a fost invitat la o emisiune a postului public de televiziune...
Vulgaritățile greu de reprodus ale unui candidat din partidul lui Piedone: “Mă doare-n **** de Poliție, de mă-ta și de tac-tu!” AUDIO
Vulgaritățile greu de reprodus ale unui candidat din partidul lui Piedone: “Mă doare-n **** de Poliție, de mă-ta și de tac-tu!” AUDIO
Ciprian Vasile Pintilie este candidatul la Primăria Vaslui din partea PUSL, partid condus de Cristian Popescu Piedone și care îl are ca mentor pe Dan Voiculescu. O înregistrare în care...
#Kovesi Ghita Coldea , #DNA