Gadea si Antena 3 au pierdut procesul cu Kovesi: Trebuie sa-i plateasca daune de 300.000 de lei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 20 Martie 2018, ora 15:46
88839 citiri
Gadea si Antena 3 au pierdut procesul cu Kovesi: Trebuie sa-i plateasca daune de 300.000 de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea de Apel Ploiesti a decis, marti, ca Mihai Gadea, Bianca Nae, Mugur Ciuvica si SC Antena 3 SA sa-i plateasca in solidar sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, suma de 300.000 de lei cu titlu de daune morale.

Banii reprezinta "prejudiciul cauzat prin incalcarea drepturilor la onoare, demnitate, reputatie, imagine si viata privata."

Decizia de azi poate fi atacata cu recurs in 30 de zile de la comunicare.

In plus, instanta i-a obligat pe Antena 3 SA si pe realizatorul TV, Mihai Gadea, "sa formuleze scuze publice reclamantei-parate".

Astfel, Curtea a decis ca Antena 3 si Mihai Gadea sa redea, in mod public si in integralitate, dispozitivul prezentei hotarari in termen de maxim cinci zile de la data ramanerii definitive a acesteia, dupa cum urmeaza:

- Antena 3 SA in cadrul fiecarui buletin informativ al zilei, pe parcursul a trei zile consecutive, precum si pe platforma online a acesteia;

- Mihai Gadea in cadrul emisiunii realizate de acesta -"Sinteza Zilei".

Pe de alta parte, Curtea de Apel Ploiesti a decis ca jurnalistii Radu Tudor si Razvan Savaliuc sa nu-i plateasca Laurei Codruta Kovesi daune morale in acest caz. Initial, Tribunalul Bucuresti hotarase ca acestia sa fie solidari la plata, impreuna cu restul colegilor.

"Vom merge in instantele superioare"

"Planul lui Kovesi de intimidare a reusit", a titrat postul Antena 3 cand a dat stirea cu acest proces. Prin telefon a intrat directorul postului, Mihai Gadea, care a explicat ca o sa conteste decizia.

"Sunt complet socat. Modul in care au cerut dosarul cei de la DNA la ultimul termen al instantei civile, probabil aici este cheia. Totul este limpede. Dupa ce v-am luat sediile, va luam apartamentele. Cine are 300.000 de lei? Acest proces este o batalie pentru libertatea de exprimare. Vom merge in instantele superioare.

Ce mesaj se da astazi jurnalistilor din Romania? Cine nu este in unitatile militare, cei care ridica intrebari, nu era nimic denigrator, nimic ofensator, era o simpla intrebare. Este un mesaj de forta, o intimidare. Sa nu se bazeze ca vom fi intimidati. Stim un singur lucru, daca exista dreptul la libera exprimare vom face tot ceea ce putem ca sa aparam acest drept", a spus Mihai Gadea.

Foto: Antena3

Ce a decis instanta de fond

Instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, a decis in 2015 ca sefa DNA sa primeasca 250.000 de lei drept daune morale, in dosarul in care a cerut despagubiri de un milion de lei, pentru acuzatiile de musamalizare a anchetei in dosarul lui Mircea Basescu care i-au fost aduse pe postul TV.

In urma cu cinci zile, in 15 martie, instanta a respins o cerere de recuzare depusa de unul dintre parati, dar si o cerere de abtinere formulata de una dintre judecatoarele care fac parte din completul de judecata.

Pe rolul instantelor de trei ani

Procesul este pe rolul instantelor din 2015 si a avut parte de doua stramutari. Curtea de Apel Ploiesti - a treia Curte de Apel dupa cea din Bucuresti si cea din Pitesti pe rolul careia a ajuns procesul dintre Laura Codruta Kovesi si Antena 3 - trebuie sa ia o decizie in acest dosar, in conditiile in care in luna ianuarie a acestui an Laura Codruta Kovesi a depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere privind tergivesarea procesului, plangere care a fost admisa.

Dosarul a ramas in pronuntare pe 6 martie. Totusi, jurnalistii si postul Antena 3 au deschis alte 3 procese la Inalta Curte de Casatie si Justitie, legate de acest caz.

- 14 februarie: postul Antena 3 a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. Primul termen de judecata: 20 martie;

- 8 martie: jurnalistii au depus o cerere de stramutare si vor ca procesul sa fie judecat la alta instanta. Primul termen de judecata: 23 martie;

- 12 martie: jurnalistii au depus o cerere de suspendare a procesului. Primul termen de judecata: 23 martie.

Decizia Tribunalului: daune de 250.000 de lei

In 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucuresti a decis ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sa primeasca 250.000 de lei daune morale, in dosarul in care a dat in judecata Antena 3, cerand despagubiri de un milion de lei, pentru acuzatiile de musamalizare a anchetei in dosarul lui Mircea Basescu care i-au fost aduse pe post.

Tribunalul Bucuresti a admis in parte actiunea Laurei Codruta Kovesi si a obligat in solidar Antena 3 si pe Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc sa-i plateasca procurorului-sef al DNA 250.000 de lei.

Decizia de atunci a fost atacata cu apel, acesta judecandu-se initial la Curtea de Apel Bucuresti. Ulterior, dosarul a fost stramutat, la cerera paratilor, de la Bucuresti la Curtea de Apel Pitesti, iar de acolo la Curtea de Apel Ploiesti.

Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
Opt instituţii şi direcţii din subordinea Municipalităţii urmează să fie desfiinţate, după ce activitatea şi personalul lor vor fi transferate altor instituţii, până la data de 15...
Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
Ncușor Dan, primarul care și-a spulberat adversarii la alegerile locale organizate într-un singur tur, poate fi un bun candidat pentru alegerile prezidențiale, crede Elena Lasconi, favorită...
#Kovesi Savaliuc, #Kovesi Antena 3, #Kovesi daune morale, #Kovesi Bianca Nae, #Kovesi Ciuvica, #Kovesi Gadea, #Kovesi Gidea, #Kovesi Radu Tudor, #KOvesi DNA Antena3 , #DNA
  1. De ce au fost evacuați de urgență 80 de oameni noaptea dintr-un bloc. Au avut doar câteva minute pentru a-și strânge lucrurile
  2. Rusia s-a răzbunat și a lăsat în beznă o parte din Ucraina. A atacat infrastructuri energetice şi militare
  3. Ce alcoolemie avea la volan un polițist ieșean. Colegii n-au avut cu ce să-l mai ajute
  4. Premierul britanic îl critică pe Nigel Farage, care a spus că Occidentul a provocat invazia Ucrainei: "Joacă în favoarea lui Putin"
  5. Un foc de artificii de pe un iaht a provocat un uriaș incendiu de pădure pe o insulă din Grecia
  6. Dronele ucrainene au distrus două substaţii în apropierea centralei nucleare Zaporojie, spun oficiali instalaţi de Rusia
  7. Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
  8. Cea mai bogată familie din Regatul Unit, condamnată pentru exploatarea servitorilor. Cheltuia mai mult pe câini
  9. În Grecia se introduce săptămâna de lucru de șase zile
  10. Un șofer care a fost cât pe ce să lovească un copil aflat pe trecerea de pietoni, identificat și amendat drastic. Incidentul, filmat cu o cameră de bord VIDEO