Indiscretia unui jurnalist. Modelul Kovesi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 07:36
14475 citiri
Indiscretia unui jurnalist. Modelul Kovesi (Opinii)

Orice interviu are o parte "on the record", aceea pe care o cititi, si o parte "off the record", care nu contine neaparat cine stie ce informatii spectaculoase, dar care te ajuta, ca jurnalist, sa intelegi mai bine personajul pe care il ai in fata.

Poti sa vezi bunavointa, poti sa vezi aroganta, poti sa simti tentativa de manipulare, poti sa observi nervozitate, dispret, adversitate sau nesiguranta.

Si, in general, partea off the record ramane nerelatata, ca material de documentare, daca vreti, pentru imaginea de ansamblu pe care si-o creeaza jurnalistul pentru evaluarea personajului cu pricina.

De aceasta data, insa, am sa fac o exceptie si am sa comit o indiscretie, care sper sa-mi fie iertata. O indiscretie pe care o socotesc in interes public fiind despre o persoana publica, apolitica, aflata intr-o functie publica foarte importanta, in fruntea unui institutii cheie a Romaniei. Si tocmai de aceea cred ca e nevoie sa o cunoastem mai bine.

Daca faci abstractie de cladirea temuta in care ai intrat, de biroul in care te afli, de titulatura cu care i te adresezi, Laura Codruta Kovesi, mutata intr-un spatiu complet alb, nu iti sugereaza doamna de fier a anticoruptiei romanesti. Daca nu stii cine este, gandul te poate duce de exemplu la un educator care lucreaza cu copiii in perioada cand acestia reactioneaza mai mult la atitudine decat la vorbe.

Te uimeste modestia, inclusiv in raport cu interlocutorul pe care il face sa se simta nemeritat de important. Te mira smerenia celei care il numeste pe Dumnezeu "Bunutul". Cauti degeaba severitatea magistratului de cariera, pe care o vedem la cei mai multi dintre procurorii si judecatorii de penal.

Nu vorbeste raspicat, nu apasa pe cuvinte, nu domina, nu acuza, nu recurge la artificii retorice. Transmite naturalete, calm, bunavointa si o siguranta nesuficienta. Siguranta omului care crede pe deplin in ceea ce face.

Te si intrebi cum poate o femeie atat de lipsita de tuse dure sa conduca institutia care secera pe capete marii penali ai acestei tari. Te intrebi pana atunci cand discutia ajunge la DNA si procurorii sai.

Cand am ajuns aici, sub manusa de catifea am simtit mana de fier: "Voi apara orice procuror DNA cat timp isi face treaba. Nu voi permite nimanui sa schimbe procurori si sa intervina in activitatea Directiei pentru ca facem anchete privind persoane importante. (...) N-am mai avut momente grele, dar cand vor aparea, sa vedem cine apara si cine nu DNA. Eu, sigur da".

Transcrierea interviului nu poate surprinde diferenta, dar felul in care dna Kovesi a spus acest fraze a fost cu totul altul decat restul. N-a ridicat vocea, n-a sacadat cuvintele, dar a rostit fiecare cuvant nu numai cu vocea.

Le-a rostit cu ochii, cu gestul, cu mimica. Si vazand-o nu am avut nicio indoiala ca e cu adevarat dispusa sa mearga pana la capat, cu orice pret pentru a-si apara institutia si echipa in fata oricarei agresiuni, in fata absolut oricui.

Veti spune ca e usor sa lupti cand ai o asemenea sustinere externa in spate, cand esti, in mod evident, sub scut american. Poate e mai usor decat pentru Daniel Morar. Dar nu cu mult, pentru ca lupta se da aici, cu acest sistem si cu metodele lui. Si apoi, increderea externa nu e un dat, nu te nasti cu ea cum te-ai naste cu un semn in frunte. Ea se castiga si reprezinta un merit suplimentar.

"Nu am copii, nu am avere, nu iau masa cu politicenii. Ce pot sa-mi faca? Sa ma demita? Nu depind de functie, dar cat timp sunt aici, eu apar DNA", mi-a spus dna Kovesi. Si, intr-adevar, am vazut ca la Palatul Cotroceni, cu ocazia discursului lui Joe Biden, nu a "socializat" cu niciun om politic. S-a asezat pe scaunul ce-i era rezervat in primul rand si a asteptat sosirea vicepresedintelui american. E drept ca nu stiu cati dintre politicienii prezenti ar fi fost foarte incantati sa discute cu domnia sa.

Este pentru prima data cand dezvalui o fraza rostita off the record. Si o fac pentru ca ea defineste un anumit profil. Comit aceasta indiscretie, fac acest portret, fara spaima ca as putea fi acuzata de mai stiu eu ce partizanate, pentru ca eu cred ca dna Kovesi reprezinta in acest moment un model in societatea romaneasca, un model foarte rar.

Modelul inaltului functionar care nu are o cauza si o agenda personale, dedicat 100% misiunii sale publice, pe care o intelege pe deplin si de la care nu face rabat. Dar si al liderului de echipa care isi inspira oamenii si ii apara in fata oricarei agresiuni de oriunde ar veni.

"Conducatorul imprima prioritatile, ritmul. Procurorii prind curaj, trebuie sa fie sprijiniti, sa stie ca indiferent daca iau un minsitru sau un primar, cineva e alaturi de ei si ii sustine. Daca cineva isi imagineaza ca va putea sa dea afara toti procurorii din DNA, se insala", spune Laura Codruta Kovesi.

Ne-am obisnuit ca forta sa fie simbolizata de urlet, vehementa, vorba grea, demonstratii de forta, suficienta. Ei bine, dna Kovesi demonstreaza cu fiecare succes al echipei sale ca adevarata forta poate fi discreta, modesta, smerita chiar, si cand este asa devine mai feroce decat toate tipetele dezlantuite de pe toate ecranele. Ca autoritatea se castiga prin determinare si profesionalism, nu prin artificii de imagine. Ca vorba spusa asezat si calm poate fi mai devastatoare decat un uragan.

Cu "Bunutul" inainte, institutia condusa de aceasta doamna rezervata si modesta curata societatea romaneasca si castiga pe zi ce trece increderea multor romani care incepusera sa nu mai creada in nimic. Si aceasta incredere poate fi un prim semn de insanatosire a societatii romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Laura Codruta Kovesi DNA, #coruptie Laura Codruta Kovesi , #DNA