Kovesi, cantecul lebedei? Un mare pericol

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 07:35
20711 citiri
Kovesi, cantecul lebedei? Un mare pericol

1.250 de inculpati trimisi in judecata pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu. Intre ei un prim-ministru, 5 ministri, 16 deputati si 5 senatori. Masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. 970 de inculpati condamnati definitiv de instantele de judecata.

Sunt cifre din bilantul DNA pe 2015 care dau dimensiunea a ceea ce eu nu ma sfiesc sa numesc eroism contemporan. Eroismul unei femei, pe numele ei Laura Codruta Kovesi, si al unei echipe pe care o conduce, echipa procurorilor DNA care a intrat cu tancul, asumandu-si toate riscurile si cu un urias efort, in tenebrele Romaniei capturate. Putem spune, cred fara sa gresim, ca DNA este in acest moment cea mai performanta institutie publica din Romania.

In aceste conditii, reinvestirea dnei Kovesi, anuntata de ministrul Justitiei, mi se pare nu numai logica, ci si de bun simt.

Dar ma tem teribil ca acest bilant fara precedent, acest tavalug anticoruptie, sa nu fie cantecul lebedei, din cauza unei decizii CCR pronuntata in conditii cel putin stranii, de inadmisibilitate, din motive pe care le-am explicat deja.

Cu alte cuvinte, Codruta Kovesi este lasata la volan, dar CCR se pregateste sa ii taie rotile si deja i-a injumatatit benzina.

Daca CCR va decide, prin motivarea deciziei privind interceptarile, ca SRI nu mai poate participa la supravegherea tehnica in baza mandatului emis de judecator in anchetele penale, DNA nu va mai avea practic acces corespunzator la acest mijloc de strangere de probe decat dupa ce va avea un sediu mai mare, in care sa-si puna aparatura multa de care are nevoie pentru a compensa disparitia tehnicii SRI, aparatura pe care trebuie sa o cumpere respectand procedura de licitatie, cu tot cu contestatii daca vor fi, aparatura care sa fie folosita de oameni care trebuie angajati.

Deci dupa ce va primi multi bani in plus si dupa trecerea a cel putin un an de zile. Raiul infractorilor.

Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari

Si mai rau este in cazul interceptarilor deja facute in baza al. 1 al art. neconstitutional 142 din Cpp. Daca ele sunt din dosare in care s-au pronuntat deja condamnari, in baza art 453 lit f Cpp se poate cere revizuire, iar rezultatul ei poate fi achitarea pentru cine stie cati corupti.

Deja inteleg ca au fost depuse asemenea cereri, pentru ca pana la primul termen, decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial. Pun baietii deja sacosele la coada, sa prinda loc cat mai in fata.

Daca dosarul este in curs, exceptia de neconstitutionalitate admisa produce efecte in cauzele aflate in curs de solutionare la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale. (Decizia nr. 223 din 13 martie 2012, Decizia nr. 164 din 12 martie 2013). Deci judecatorul poate decide anularea lor.

Am auzit teoria: lasa ca si asa sunt prea multe interceptari, sa adune si alte probe! In primul rand, ce inseamna prea multe? Care e referinta pentru putin, normal, prea mult? Si pe noi ce ne intereseaza? Sa facem proportii de probe in dosare sau sa vedem coruptii dupa gratii?

Ei bine, eu sunt multumita cand o tumora poate fi scoasa din sistem, indiferent care sunt mijloacele de proba, atata timp cat sunt procedural legale.

Ma uit siderata spre CCR. Dna Mona Pivniceru, judecator CCR, care s-a pronuntat si public impotriva art 142 al 1, nu numai ca il are pe bunul prieten Mihai Vlasov dupa gratii pe baza de interceptari, dar apare chiar domnia sa intr-una dintre acestea.

Ma intreb, n-o avea un motiv personal dna Pivniceru sa vrea interceptarile anulate?

Dl Daniel Morar, fost procuror-sef al Departamentului National Anticoruptie, a avut spre analiza noile coduri pe cand era procuror sef DNA. Putea sa faca orice obiectie, orice propunere. N-a vazut niciun motiv de neconstitutionalitate. Le vede abia acum, cand la DNA este un sef impotriva caruia a vituperat chiar din momentul in care i-a fost anuntata nominalizarea in 2013.

Si nu numai ca nu a vazut, dar a folosit din plin situatia pe care o considera acum neconstitutionala. DNA condusa de dl Morar si-a bazat dosarele cel putin la fel de mult, daca nu mai mult, pe interceptari, pentru ca pe vremea aceea denuntul nu se purta.

Interceptari care, pe vremea dlui Morar, tot de SRI erau realizate tehnic. Fix la fel. Si dl Morar nu vedea nimic neconstitutional. Absolut nimic. Una dintre perlele coroanei mandatului Morar a fost dosarul Voicu, plin ochi de interceptari facute de SRI.

Si ma mai intreb care este totusi neconstitutionalitatea din articolul 142 al 1. Mai precis care anume articol din Constitutie este incalcat? Da, art. 142 Cpp nu spune care sunt organele statului care fac interceptari, dar spune legislatia secundara, in speta Decizia CSAT din 25 martie 2008, clasificata, si Decizia nr. 258/2008 a ANCOM, deci nu e chiar un mister si nici o intamplare.

Este foarte precis cine are dreptul sa se conecteze la operatorii de telefonie. Si daca se schimba se va sti si schimbarea.

Cei 9 judecatori, chiar daca inteleg ca unora le vine foarte greu sa inteleaga, nu sunt judecatori de fond. Degeaba se uita in dosare si analizeaza probe din dosare, asa cum inteleg ca fac unii dintre ei. Nu e treaba lor. Treaba lor e sa identifice strict, dar strict, neconstitutionalitatea dintr-o norma nu numai in vigoare, ci si aplicabila in speta in care a fost ridicata exceptia, ceea ce nu e cazul aici.

Eu sunt de acord cu orice formula noua si imbunatatita in privinta interceptarilor, sa faca dna Pruna acel nou departament, e foarte bine. Dar nu se poate de azi pe maine, nu dand peste cap nu numai DNA, ci si restul parchetelor, nu facand tandari probe si dosare. Nu asa.

Stabilesti ce nu e in ordine, dai un termen rezonabil pentru remediere si stabilesti conditiile tranzitiei, inclusiv din punct de vedere legal.

Astfel incat sa ajungi la ceva mai bun fara sa periclitezi nimic din ceea ce ai, adica o anticoruptie turata la maximum. Sau exact acesta e scopul? Eu cred ca da. Eu cred ca ne aflam in fata unui atac la justitie de o gravitate si perfidie care depasesc cu mult orice marti neagra. Dar daca ei asta vor, noi ce vrem, oameni buni?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Kovesi bilant DNA, #CCR interceptari SRI , #DNA