Kovesi, despre DNA: E trist ca o institutie de forta sa se bucure de o asemenea popularitate

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 21:14
3960 citiri
Kovesi, despre DNA: E trist ca o institutie de forta sa se bucure de o asemenea popularitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Laura Codruta Kovesi a declarat, marti, dupa ce DNA a primit din partea Aliantei pentru o Romanie Curata premiul pentru cea mai activa institutie in anul 2015 in favoarea bunei guvernari, ca este trist faptul ca intr-o tara democratica o institutie de forta sa se bucure de o asemenea popularitate in randul cetatenilor.

Societatea Academica din Romania, alaturi de partenerii sai din Alianta pentru o Romanie Curata, a acordat mai multe premii judecatorilor, institutiilor publice, grupurilor si cetatenilor care s-au evidentiat in mod pozitiv prin faptele lor in 2015 si care au fost votati pentru eficienta de cititorii Romania Curata.

Astfel, premiul pentru cea mai activa institutie in favoarea bunei guvernari a fost acordat Directiei Nationale Anticoruptie, pentru care au votat 73% dintre cititorii ARC.

Premiul a constat intr-o minge de baschet, care i-a fost inmanata procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, de catre Alina Mungiu Pippidi.

"Este trist ca intr-o tara democratica o institutie de forta sa se bucure de o asemenea popularitate, dar cred ca acest lucru ne arata o dorinta foarte mare a cetatenilor de a rezolva aceasta problema a coruptiei. Acum 10 ani, coruptia era un fenomen sistemic in Romania. Nu putem spune ca acum nu este o problema grava sau nu putem spune ca este o problema care nu s-a rezolvat.

Putem insa spune ca avem institutii care lupta eficient in combaterea acestui fenomen si rezultatele din ultimii ani dovedesc acest lucru. DNA nu este un om, DNA este o institutie formata din oameni tineri, oameni curajosi, activi, care doresc sa faca ceva si sa schimbe lucrurile in Romania", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Laura Codruta Kovesi, reinvestita la sefia DNA cu acte - Ministrul Justitiei a trimis la CSM propunerea UPDATE

Ea a adaugat ca acest premiu ii onoreaza pe toti procurorii DNA, adaugand ca cel mai important aliat in lupta impotriva coruptiei a fost sprijinul venit de la cetateni.

"Acest premiu ne onoreaza foarte mult, atat pe mine cat si pe colegii mei. Nu ne-am asteptat ca acest premiu sa fie atat de 'greu'. Cel mai important lucru pentru noi si cel mai important aliat pe care l-am avut in ultimii doi ani nu a fost nici legea, nu au fost nici rezultatele obtinute, ci a fost in primul rand sprijinul pe care l-am primit din partea cetatenilor si a societatii civile.

DNA a trecut prin momente destul de grele, mai ales atunci cand s-a incercat prin diverse proiecte legislative modificarea cadrului institutional, modificarea instrumentelor investigative pe care le avem, atunci cand s-a incercat limitarea competentelor noastre si in general limitarea competentelor justitiei in a lupta eficient cu coruptia. Ati amintit de 'Martea Neagra', mai sunt si alte momente care pot fi amintite, chiar si in cursul anului 2015 si de fiecare data interventia prompta a cetatenilor si a societatii civile ne-a ajutat foarte mult", a declarat Kovesi.

Ministrul Justitiei a facut anuntul oficial: Kovesi, in fruntea DNA pentru inca un mandat

Sefa DNA a mai spus ca este emotionata pentru faptul ca a primit ca premiu o minge de baschet, deoarece in tinerete a practicat acest sport.

"Pot sa va spun ca cele mai emotionante momente ca jucator de baschet au fost atunci cand se canta imnul tarii. Sunt foarte rare momentele cand se canta imnul tarii pentru tine si pot sa consider ca astazi s-a cantat imnul tarii pentru DNA", a afirmat Kovesi.

#Kovesi lauda DNA, #Kovesi procuror general DNA, #Kovesi procuror general , #DNA