Kovesi: Este ridicol sa sustinem ca tot sistemul judiciar s-a coalizat sa fabrice dosare

Marti, 07 Februarie 2017, ora 22:48
10328 citiri
Kovesi: Este ridicol sa sustinem ca tot sistemul judiciar s-a coalizat sa fabrice dosare
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, crede ca "este ridicol sa sustinem ca tot sistemul judiciar s-a coalizat sa fabrice dosare", aratand faptul ca intr-un dosar penal sunt implicati foarte multi magistrati, iar probele stranse de procurori sunt readministrate in instante de catre judecatori.

Prezenta marti seara la Radio Romania Actualitati (RRA), Kovesi a fost intrebata cum comenteaza declaratiile unor persoane ca se fabrica dosare.

"Este un mit total neadevarat, as putea spune total mincinos si calomnios. Pentru ca un dosar, din momentul in care se depune o plangere penala, pana se finalizeaza cu o hotarare definitiva de condamnare, sa spunem, in acest dosar sunt implicati foarte multi magistrati, procurori si judecatori.

De multe ori, peste 10, peste 15 magistrati, care functioneaza la parchete diferite, la instante diferite, care judeca in complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecatori. Judecatorii readministreaza probele dispuse de procurori in cursul urmarii penale. Este ridicol sa sustinem ca tot sistemul judiciar s-a coalizat sa fabrice dosare (...) Este exclus sa existe dosare fabricate, este o minciuna", a spus procurorul sef al DNA.

Citeste si: Kovesi: OUG 13 a fost adoptata in timp ce redactam un punct de vedere asupra ei

Kovesi a fost intrebata si de faptul ca sunt persoane care spun ca "politia politica" poate lua pe oricine si oricand.

"Este un mit lansat de persoanele pe care noi le cercetam. Activitatea noastra este verificata din doua parti. In primul rand, atunci cand un procuror incalca legea, incalca atributiile de serviciu, se poate sesiza CSM si Inspectia Judiciara face o verificare a modului in care acesta si-a indeplinit atributiile de serviciu.

In absolut tot ce facem in dosarele penale, masurile pe care noi le dispunem, probele pe care le administram sunt verificate de judecatori care judeca. Daca un procuror, de exemplu, dispune o masura, orice persoana care este afectata de acea masura poate sa o conteste la judecator. Si judecatorul decide daca este corect sau daca procurorul nu a aplicat corect legea", a replicat sefa DNA.

De asemenea, Kovesi a fost intrebata daca in Romania se poate face un dosar unei persoane, chiar daca nu a facut nimic.

"Eu nu cred acest lucru. Sunt atacuri sistematice, concertate asupra DNA, pentru decredibilizare, pentru intimidare, pentru hartuirea procurorilor si nu numai, in general pentru hartuirea celor din sistemul judiciar. Nu exista persoane care sa fie cercetate sau anchetate pur si simplu.

Atunci cand exista plangeri penale contra lor, atunci cand exista indicii ca au savarsit fapte penale, si, mai mult decat atat, nu in orice dosar in care se face plangere penala se ajunge la o trimitere in judecata", a afirmat Kovesi.

"Statistic, anul trecut procurorii au trimis in instanta 403 dosare si doar 4 au fost restituite definitiv la DNA, adica intr-un procent de sub 1%", a mai declarat Kovesi.

Ea a precizat ca restituirea nu inseamna finalul procesului penal, nu inseamna ca persoana respectiva este vinovata sau este nevinovata. "Au fost cazuri in care s-au dat solutii de condamnare", a explicat Laura Codruta Kovesi.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...