Kovesi explica, intr-o scrisoare de 7 pagini, de ce nu s-a dus in fata comisiei parlamentare de ancheta

Marti, 22 August 2017, ora 17:14
7549 citiri
Kovesi explica, intr-o scrisoare de 7 pagini, de ce nu s-a dus in fata comisiei parlamentare de ancheta

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis, marti, o scrisoare Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in care afirma ca nu a acceptat invitatia de a fi audiata, deoarece nu detine informatii potrivit carora in procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autoritati cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

Kovesi precizeaza ca nu s-a dus in Parlament pentru ca "nu am avut si nu am cunostinta despre posibila existenta a unor mecanisme paralele de influentare si/sau de viciere a rezultatului votului". Potrivit Antenei 3, aceasta scrisoare trimisa de sefa DNA are 7 pagini.

Kovesi a tinut sa precizeze ca nici in exercitarea atributiilor de serviciu si nici in timpul liber nu a luat cunostinta de situatii potrivit carora in alegerile prezidentiale din 2009 s-ar fi implicat persoane sau autoritati cu scopul vicierii rezultatului.

"Va fac cunoscut ca nici in exercitarea atributiilor mele de serviciu si nici in timpul meu liber nu am luat cunostinta de situatii ori imprejurari potrivit carora in alegerile prezidentiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autoritati publice si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege, respectiv in derularea procesului electoral cu consecinta vicierii rezultatului acestor alegeri", a subliniat procurorul sef al DNA, potrivit News.ro.

Laura Codruta Kovesi a tinut sa precizeze ca "nu a avut si nu are prerogative de verificare a dispozitiilor legale cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din anul 2009".

"Nu am avut si nu am cunostinta despre posibila existenta a unor mecanisme paralele de influentare si/sau de viciere a rezultatului votului. Nu am avut si nu am atributii referitoare la centralizarea rezultatelor votarii. Nu am avut si nu am cunostinta despre modul in care STS a asigurat serviciile de telefonie speciala - voce si transmitere de date -, precum si posibile interferente nelegitime in procesul electoral", a completat ea.

Kovesi a sustinut ca "in exercitarea atributiilor de procuror general al PICCJ a dispus toate masurile necesare pentru solutionarea cu celeritate a tuturor cauzelor privind oferirea sau darea de bani, bunuri si alte foloase, in scopul determinarii alegatorilor sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat".

Laura Codruta Kovesi a explicat faptul ca in raspunsurile sale anterioare a facut trimitere la Decizia nr. 45 din 17 mai 1994 a Curtii Constitutionale, insa "nu pentru a ignora invitatia de a lua parte la lucrarile Comsiiei speciale, ci pentru ca a apreciat ca este relevanta si incidenta".

Oana Florea, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta, a declarat, la Antena 3, ca membrii comisiei urmeaza sa analizeze raspunsul primit de la Kovesi.

"Eu in calitate de presedinte nu pot decat, la umatoarea sedinta, mai exact luni, pe 28, sa pun la mapa colegilor acest raspuns, fiecare isi va spune punctul de vedere daca acest raspuns in satisface sau nu si prin vot vom transa situatia. Sincer, eu consider ca aceasta Comisie a facut tot ce din punct de vedere legal a putut sa faca trimitand convocari, trimitand intrebari", a declarat Florea.

Amintim ca Laura Codruta Kovesi a fost convocata de mai multe ori de comisia parlamentara. Si in iulie, sefa DNA a refuzat sa se prezinte la audieri argumentand, si atunci, atunci, ca nu detine informatii cu privire la prezidentialele in 2009. Ea a fost reclamata la Ministerul Justitiei, chiar de catre membrii Comisiei de ancheta.

Citeste mai multe informatii despre acest subiect:

Parlamentul cere de la Parchet informatii despre ancheta in cazul prezidentialelor din 2009

Comisia de ancheta a cerut Parchetului dosarul care viza alegerile din 2009

Parchetul a clasat dosarul privind alegerile prezidentiale din 2009: Nu exista indicii ca s-ar fi comis infractiuni

Parchetul General explica Parlamentului de ce legea nu-i permite sa trimita comisiei de ancheta dosarul alegerilor din 2009

CCR: Parlamentul poate face ancheta in paralel cu Parchetul

Citeste si:
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă...
Sursa: Ziare.com