Kovesi: In arhiva au fost identificate comunicari catre SRI semnate chiar de Daniel Morar, in temeiul protocolului

Marti, 03 Aprilie 2018, ora 17:13

   

Kovesi: In arhiva au fost identificate comunicari catre SRI semnate chiar de Daniel Morar, in temeiul protocolului
Nu exista niciun dubiu ca Daniel Morar a pus in aplicare protocolul incheiat cu SRI, pe care nu l-a denuntat niciodata, spune Laura Codruta Kovesi, nici cand a ocupat provizoriu chiar functia de procuror general al Romaniei. Mai mult, procurorul-sef al DNA aminteste, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca niciun alt procuror din alte parchete nu i s-a plans vreodata ca acest protocol ar contine prevederi ilegale sau abuzive.

"Nu vreau sa intru intr-o polemica cu domnul Morar, dumnealui nu mai este procuror-sef de sase ani, poate nu-si aminteste exact, insa as vrea sa va spun ca acest protocol, care a fost semnat intre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii, a fost transmis DNA-ului in anul 2009 si din anul 2009, el a fost aplicat in activitatea procurorilor DNA. Protocolul a fost multiplicat, a fost transmis si structurilor teritoriale, acest protocol a fost aplicat si inaintea anului 2013, in mandatul domnului procuror-sef Morar, in arhiva au fost identificate comunicari catre SRI, emise in temeiul acestui protocol si care sunt semnate chiar de domnul Daniel Morar", spune Kovesi.

"Protocolul a fost aplicat, nu exista niciun fel de scrisoare, nicio notificare ca anumite dispozitii din Protocol contravin legii sau ca nu se va aplica acest protocol.", adauga Kovesi.

Kovesi il contrazice, astfel, pe predecesorul sau, Daniel Morar, care declarase luni ca imediat dupa ce a fost informat de protocolul SRI-PICCJ a anuntat-o pe Kovesi, procuror general la acea vreme, ca nu il va respecta pentru ca unele dintre dispozitii ar incalca legea.

Sefa DNA aminteste ca de la DNA a venit o singura observatie, in 2009, privind acest protocol."A fost o observatie, DNA dorea ca aceasta comunicare intre DNA si SRI sa se faca in mod direct, nu prin procurorul general. Practic se dorea un protocol direct DNA- SRI, nu un protocol valabil pentru toate structurile de parchete. Mai mult decat atat, domnul procuror Daniel Morar a fost delegat, si-a exercitat atributiile de procuror general din octombrie 2012 pana in 2013, perioada in care, daca ar fi considerat ca acest protocol incalca legea in vreun fel, putea sa fie denuntat. Acest protocol a fost folosit chiar si in acea perioada, pentru ca, sa nu uitam, una dintre atributiile procurorului general este aceea de a semna mandatele de siguranta nationala, iar procedura era stabilita prin acest protocol, care a fost aplicat si in anul 2012, cand domnul Daniel Morar a exercitat temporar atributiile de procuror general", a explicat sefa DNA, pentru Ziare.com.

Laura Codruta Kovesi a precizat ca nici alti sefi de Parchete nu au avut obiectii privind acest proctol, de-a lungul anilor in care a fost aplicat.

"Este important de spus ca a fost constituit un grup de lucru, care a redactat un proiect de protocol, acesta fost trimis structurilor de parchet, s-au facut observatii, unele au fost insusite, protocolul a fost trimis tuturor structurilor de parchet, la acel moment erau in Ministerul Public in jur de 2500 de procurori, au fost mii de procurori care, de-a lungul anilor, au aplicat prevederile acestui protocol si nu a existat niciun fel de sesizare".

"Nu a fost un protocol care a fost adoptat peste noapte de doi, trei oameni, a fost un protocol care a fost discutat in sistem, dezbatut de procurori, s-au facut observatii, numai pentru a incerca sa uniformizam procedura", a mai spus Kovesi.

Ce insemna obligatia parchetului de a informa SRI cu privire la valorificarea informatiei primite?

Sefa DNA a explicat cum decurgea, practic, procedura de colaborare intre SRI si DNA.

"Avem doua chestiuni care cred ca au fost confuze in spatiul public. In primul rand, modul de valorificare al sesizarilor: practic, se comunica SRI ca o anumita sesizare a fost inregistrata ca dosar penal, s-a constituit dosar penal sau nu. Deci nu reprezinta in niciun fel o incalcare a caracterului secret al anchetei si reprezenta un raspuns firesc la o sesizare primita de la o institutie publica. Orice institutie, si in 2009, si in prezent, care formuleaza o sesizare, o plangere la o structura de parchet este informata daca s-a inregistrat un dosar penal. Protocolul nu a prevazut ceva in plus raportat la alte institutii ale statului.

Spre exemplu, in acelasi fel se comunica modalitatea de inregistrare a unor dosare si altor instituii, precum Departamentul de Antifrauda sau Oficiul National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor. Nu se comunicau date din interiorul anchetei, nu se comunicau date despre stadiul anchetei, nu se comunicau date despre ce acte urmeaza sa inregistreze procurorul, ci se comunica inregistrarea: 'In baza comunicarii dumneavoastra, s-a constituit sau nu dosar penal'", a precizat Kovesi.

"Daca SRI, dupa ce transmitea informatia, mai obtinea si alte date despre care stia ca ii sunt folositoare procurorului, stia carui procuror sa se adreseze, nu exista riscul ca aceeasi persona si aceeasi fapta sa fie investigate de procurori de la structuri diferite", a explicat aceasta.

Au fost situatii de abuz, in care SRI sa profite de vulnerabilitatea unor prevederi?

"Mi-e foarte greu sa va raspund la speculatii. Faptul ca ei sesizau o fapta penala sau despre anumite persoane ca ar comite fapte penale erau lucruri pe care ei le sesizau. Simplu fapt ca procurorul spunea ca a inregistrat sesizarea este o comunicare a modului de valorificare a sesizarilor. Eu nu comentez speculatii. Daca cineva are date concrete ca cei de la SRI au folosit in alt fel aceste informatii, sa se faca o sesizare la institutiile competente. Eu nu comentez speculatii", a tinut Kovesi sa precizeze.

Ce se intampla acum cu interceptarile facute pana in martie 2016?

"In fiecare dosar penal care se transmite instantei de judecata, judecatorii verifica legalitatea administrarii probelor. Spre deosebire de vechiul Cod penal, in noul Cod avem aceasta institutie a camerei preliminare, unde se invoca exceptia cu privire, de exemplu, la modul cum s-au administrat probele intr-un dosar penal si judecatorii verifica ca procurorii au respectat legea sau nu".

Cum se facea inainte de 2009?

"Existau protocoale diferite, inainte de 2009. Exista un protocol intre PNA si SRI, incheiat in 2003, care a fost aplicat de DNA pana in 2009, apoi a fost intre Parchetul general si SRI, unul intre Curtea de Apel si SRI. Aveam trei protocoale diferite. Potrivit vechiului Cod de procedura penala, procurorul aplica autorizatia de interceptare, totodata aveam o decizie a CSAT, care spunea ca SRI este unica autoritate nationala in domeniul interceptarii comunicatiilor. Practic, ce facea procurorul?

Primea autorizatia de interceptare de la judecator, dupa care trebuia sa trimita la SRI o punere in aplicare. Inainte de semnarea acestui protocol, au existat situatii neunitare, spre exemplu, unii procurori primeau raspunsul la autorizatia de interceptare dupa o zi, alti procurori dupa trei zile, o saptamana, nu exista o practica unitara", a explicat Kovesi.

Ce se intampla astazi? Isi face DNA la fel de bine treaba?

"Avem o decizie a CCR care a schimbat total modul in care se realizeaza masurile de supraveghere tehnica, a aparut o OUG care prevede ca procurorul trebuie sa faca personal acest lucru, acesta este motivul pentru care din 2016 am spus ca trebuie sa alocam resurse noi, sa cumparam echipamente tehnice, pentru a putea sa facem aceste lucruri.

Anterior acestei decizii, in 2009, celelalte structuri nu aveau echipamente de interceptare, nu dispuneau de servicii de inregistrare, doar DNA avea un serviciu tehnic care putea sa desfasoare astfel de activitati", a explicat Laura Codruta Kovesi.

SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General. Care sunt principalele prevederi
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7197 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Bill_Gates
rank 5
Orice borfas prins cu mina in caraiman
o sa se duca in genunchi la BELINOSU.
Ca sa ceara bani de bordel.
bengosul2007
rank 5
Ce poate să fie mai frumos?!?
Kovesi a intrat azi la Europa FM, dar s-a auzit ca la Radio Erevan. Nu e echipa comuna ci mixta, si n-a fost colaborare ci cooperare! Sau altfel spus, nu era motocicleta, era bicicleta si nu i-a dat-o, i-a luat-o!
alfabeta
rank 5
Si Morar ii raspunde (ca asta se cenzureaza pe ziare.com)
"Judecătorul CCR Daniel Morar, fost procuror sef al DNA, revine cu previzări pe tema Protocolului SRI-PICCJ, după "turul de fortă" al Laurei Codruta Kovesi la mai multe institutii de presă. Morar răspunde la afirmatiile sefei DNA si lămureste felul in care procurorii anticoruptie puneau in practică protocolul in mandatul său.

"Eu am răspuns ieri intrebărilor ce mi-au fost adresate punctual in sensul că:

1. Dispozitia si atitudinea mea ca procuror sef al DNA, atat timp cat am condus institutia, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate in instrumentare, către SRI, in spetele in care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, in termenul de 60 de zile, asa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General si SRI.

2. In mandatul meu de procuror sef, nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiterii SRI intrucat acestia nu aveau atributii de urmărire penală, potrivit dispozitiilor Codului de Procedură Penală.

3. Cat am fost procuror sef al DNA, consemnarea activitătilor de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiasi Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori si de către organele de cercetare penală.

Mențin aceste răspunsuri iar veridicitatea susținerilor mele se poate observa prin examinarea dosarelor instrumentate in timpul mandatului meu și care au ajuns in instanță", afirmă Daniel Morar"
bengosul2007
rank 5
Ce vorbești ...
Cucuvelisme
- "Nu există un protocol intre DNA și SRI"
- "Protocolul nu se numește de colaborare, există protocol de cooperare."
- "In acest protocol nu există noțiunea de echipă mixtă ci de echipă comună."
- "Ofițerii SRI nu făceau nici un fel de activități, ci doar activități tehnice"
Ce făcuși bre, nea liicene? Asta-i slujirea pură sau e prosteală pură pentru fraieri, așa ca matale, bot, julien, sandy, și alți frumoși și liberi?
copilul
rank 1
:)))))...din ciclul sinonime si antonime !!!
.....vai de abecedarul nostru de citire !!!
Stan
rank 5
Bengoaso, n-ai citit ca exista corespondenta...
...cu SRI semnata de Morar?
Dupa ce spune ca el nu stia de nici unprotocol, acum rezulta ca stia, dar facea doar bla si bla, dar nu facea bla-bla...
Un lucru e clar: Kóvesi contreaza cu succes toate giurumelele care s-au inregimentat in GIO-Dragnea!
Tragicomedian
rank 2
Blegosu' citeste in palma, in cafea si in rusa
De inteles, intelege ce-i dau aia de la Haznaua 3 sa ciuguleasca.
parerea
rank 5
DRAGULUI BENGOS,
Un singur amendament, colega: limbajul juridic are alta conotatie fata de cel de pe strada! O seara placuta in fum!!!
Tragicomedian
rank 2
He, he, he! Morar e ca peceristii aia care subminau partidul..
... din interior batand frenetic din palme la congrese. Morar si-a facut o imagine de om al dreptatii si al respectarii drepturilor omului pana in panzele albe ale lui Felics.
pots
rank 3
luluta ,ca la folosit morar e treaba lui
da tu a tot stiutoare in ale legii nu ai stiut ca e ilegal ce faci ??? lasa-l tu pe morar ca ala si le duce pe ale lui tu vezi de ale tale ...de pacatele si incalcariile legii si constitutiei si de minciuna in fata poporului .... la brutarie iti e locul
parerea
rank 5
DRAGEI ALFABETA,
Morar este in filmul "daca taceai, filosof ramaneai!" Poate ne spui de ce a TACUT Daniel Morar, din 2009 incoace? De ce nu a anuntat C.S.M-ul ce se intampla, daca i se parea ilegal? ATUNCI, nu astazi!!! Barbateste!!! Nu ca *** alaturat corului de impotenti, care au gasit o femeie in calitate de "acarul Paun"!!! "Dupa razboi multi viteji s-arata!" Mai ales cand esti judecator in C.C.R si vrei sa mai impingi niste decizii in favoarea HOTILOR Romaniei! P.S. El chiar crede ca s-a salvat de raspundere? Ha, ha, ha...
alfabeta
rank 5
Parerea mea
Poate a tacut pentru ca nu putea sa vorbeasca despre un protocol secret semnat si secretizat de altii.
A vorbit cand s-a desecretizat.
Omul stie legea.
Tragicomedian
rank 2
Ha, ha, ha! Analfabeta e geniala in margirea ei!
1. Morar n-a fost fortat de nimeni sa semneze un protocol. Daca nu-i convenea, putea sa-l respinga. Putea spune: "n-avem nevoie".
2. Morar a cerut ca protocolul SRI-DNA sa fie separat de alte protocoale adica a vrut sa aibe control asupra fluxului de informatii dintre cele doua institutii.
3. Protocolul a functionat sub Morar, la solicitarea lui Morar si a produs efecte sub Morar.

- Maine, Morar este invitat la o masa festiva de catre Ciordache, Tudorica-Buze-Reci, serbanicolae-anus si Nipulicea.
lucianp
rank 5
Domnu alfabeta
Pai bineinteles ca putea sa vorbeasca despre protocol,dar nu la A3 sau GhitaTV. Putea sa vorbeasca cu presedintele tarii, cu primul ministru, cu presedintele senatului, cu membrii csat, cu presedintele iccj. In principiu, ca sa scurtam vorba, este ilegal, mai ales din pozitia dl Morar la vremea aceea, sa cunosti ca se intimpla ceva ilegal si sa taci din gura, sau sa vorbesti numai cu persoana care comite presupusa ilegalitate.
Stan
rank 5
pootsica, esti in alta lume!
Pana cand CCR a mai schimbat cate ceva, totul a fost PERFECT LEGAL!
lucianp
rank 5
Nu poti sa il lasi pe Morar, pentru ca interventiile sale
sint folosite de portavocile penalilor pentru discreditarea protocolului dna-sri. Multi oponenti acuza ilegalitatea protocolului, dar nimeni nu pare sa fie in stare sa arate in ce constau ilegalitatile, in limba romana nu "legalese".
wert
rank 5
Romania trebuie sa trimita hotii la puscarie
adunatura de hoti si corupti care urla de dimineata pana seara pe la TV trebuie sa ajunga la puscarie.

sunt sute de urmariti penal, prejudiciile de milioane de euro.

romanii s-au saturat de hoti. Madagascar, Costa Rica, Serbia, Anglia etc trebuie sa aiba culoar direct spre Jilava.
parerea
rank 5
DRAGULUI AHMI,
Inaintea ei vezi sa te asiguri cu plangeri la adresa lui Ilici, Roman, Nastase, Constantinescu, Magureanu, Basescu, Maior, Coldea...in general, aia de-au infiintat sistemul de DISTRUGERE al Romaniei!!! Cand ajungi la "vinovatia" actualului Procuror Sef al D.N.A, sa ne anunti si pe noi! Ca doar n-o sa ne spui, precum Basescu, ca "el nu stia nimic," si ca LCK era sefa lui, de la care primea ordine, si nu invers?!!!
ahmedinejad
rank 5
eu nu inteleg ....
...cum de ied nu iese cu editoriale ca sa o "spele" pe lck. trece ziua si nimic despre dragnea si nici un editorial al ied.
cum zicea petrisor peiu luand titlul unui roman al lui g.g. marquez "cronica unei morti anuntate" cu siguranta este vorba de "decesul" lck in functia de procuror sef dna!
sper sa fie zeci sau chiar sute de plangeri penale impotriva dna si sri
Bill_Gates
rank 5
A dat strechea la Moskova !
Toate vuvuzelele au iesit la drumul mare.
Stie Putin ce faceti ?
parerea
rank 5
DRAGEI ALFABETA,
Nu, colega! Asta a fost pozitia ei, in functia pe care o detinea, nu el! El, daca spune ca nu era legal si i-ar fi spus-o, avea la dispozitie C.S.M-ul, caruia trebuia sa i se adreseze! Daca era barbat si legalist, cum se da acum, dand decizie dupa decizie, din C.C.R, in favoarea HOTILOR! Doar pentru a o infrunta pe ea! Tie chiar nu ti se pare ABERANT, sa vezi cum un chip de iezuit fundamentalist, trecut la "Opus Dei", (ca numai asa poti sa-l citesti pe acest om, ca un personaj al lui Dan Brown!)- izbeste, alaturi de HOTII Romaniei, in singurul om care, totusi, a produs in institutia pe care o conduce, sentinte DEFINITIVE la cel mai inalt nivel in Statul Roman? In scopul curatarii de pacatul FURTULUI la romani? Nu ti se pare ABERANT, sa vezi un coleg de breasla, care da interviuri ziaristei platite de NIRO-Securitatea lui ceasca, impotriva colegului procuror Sef al luptei anticoruptie? Mie, personal, da! Daca are probe impotriva ei, sa le duca in instanta!!! Asta nu-i comportament de fost Procuror general si fost Prosuror-Sef al D.N.A! Este comportamentul unui acoperit din fosta Securitate! Punct!
Bgan
rank 1
Ahmad
“Eu nu ințeleg" zice avocatul diavolului. E bine ca in sfarsit recunoaște, ceva ce orice roman a ințeles de mult. Depășit de evenimente el da o strigare de ajutor.
Mr.Smith
rank 5
Ambasadorul Hans Klemm Vs KOvesi
Ambasadorul Hans Klemm vad ca s-a lasat de sportul de a datu cu parerea , sa lamurit si ala ! kovesi e si ea pe ultima suta de metri , la ea e mai naspa ! din vanator devine vanat ,mai face si putina parnaie la cate legi a incalcat! daca era in US era depusa demult la San Quentin , California ! americanii sunt sensibili la drepturile si libertatile lor nu "stupid people "ca romanii ! nu mai zic de portokala ,lua minim 30 de ani fara eliberare conditionata !
parerea
rank 5
DRAGULUI SMITH,
Ce legi a incalcat ea? Hai, sa auzim? A facut ea legile in Parlamentul Romaniei? A adus ea Romania in pragul iesirii de pe harta lumii civilizate, din cauza HOTIEI generalizate? A facut ea dosare in locul procurorilor? Fiecare procuror este cenzurat de judecator! Sa tu vi sa-mi spui ca toti judecatorii si procurorii Romaniei, care au facut dosare si au dat sentinte, de 30 de ani incoace, sunt NEBUNI?! Sau oameni care nu cunosc legea! P.S. Aa, ca Basescu se lupta pentru scoaterea inregistrarilor coanei Joitica si a fiicei Ioana, din dosare de adus bani cu sacosa la partide pentru alegeri,"ca asa faceau toti", cum ne spunea infractoarea fugara in Costa Rica, si reluarea cauzelor, este altceva! Ca sa nu ajunga si el ca Sarkozy! Fostul Presedinte al Romaniei, care se scuza aseara, ca o victima smechera, in fata romanilor, la cazarma "B1", ca "s-a luptat cu coruptia", lupta acum, alaturi de TOTI HOTII Romaniei, pentru anularea probelor din dosare, va incanta? Pe mine nu! Eu nu am ales de 4 ori un om care, timp de zece ani a fost stindardul luptei anticoruptie, si dupa ce-a plecat din functie, se lupta ca mercenarul, pe taram strain! Pai cand ai fost cinstit cu romanii? Cand erai "luptator" sau acum, cand ne spui ca esti ca TOTI ceilalti HOTI? "Ori la bal, ori la spital!" Din doua una! P.S. Colega, raspunderea este individuala! Inca! Daca cineva are probe impotriva ei, eu zic sa le prezentati! In rest, povesti de adormit copii si aparat HOTII!!!
lucianp
rank 5
Cred ca ai folosit organul din partea posterioara a corpului
tau, cind ai emis aceasta sopirla. Domnul Klemm nu are nevoie sa se amestece zilnic in ciorovaiala de tate a penalilor cu propriul popor.
ALAINDELON
rank 3
Mai are nevoie Ambasadorul de ...filologia ta ?
Cat despre subiect, seamana cu un party cu trei "actori".

Acum se parasc : a fost si ala, de zicea ca nu ...
parerea
rank 5
CE CREDIBILITATE
mai are Daniel Morar in C.C.R????
parerea
rank 5
BRAVO, DANIEL MORAR!
Personal, ma bucur ca s-a isterizat, pierzandu-si controlul! Abia astept sa vizionez, cand va incepe procesul lui Ilici, cum se vor "desecretiza" retelele filo-ruse din Romania recentilor 30 de ani!!! Cu antecesorii si urmasii lor!!! P.S. Sa incepem cu componenta C.C.R! Pentru inceput!!! Dorneanu, Pivniceru, Tudorelu.....
LIBERALUL
rank 5
Desigur,totul a început cu Morar...
Numai că "Baronul tromboniștilor"in mandatul căruia s-a creat DNA -ul,are deplin interes să atace pe Kovesi și să-l ferească pe insul Morar.Cel care pune paie pe foc,e tocmai cel care l-a aprins și nu fără interes!
Dincolo de aceste dispute,poate SRI și-a păstrat rolul secu,de ai servi pe procurori ca acum 30 de ani)cu un anume fel de denunțuri.Deh,atunci procurorii erau avocații statului,ori acum...cam altfel șade treaba.
Comentariu inadecvat
lucianp
rank 5
@nfgiven
Te insulti singur cu limbajul insalubru pe carre il folosesti in aceasta dezbatere, si numai pentru ca nu poti gasi un argument logic cu care sa iti argumentezi punctul de vedere. Dar lasind asta deoparte, zi-ne si noua cine, mai exact, a stat pe nedrept la inchisoare?
Deasemenea, vorbind de persoane care au stat pe nedrept la inchisioare, trebuie sa sti si tu ca exista pina si in tarile cu adevarat democratice erori judiciare si condamnari nedrepte. Cele mai multe erori se rezolva mai tirziu si persoana nedreptatita este compensata material, dar nimeni nu propune slabirea si subordonarea sitemului de justitie in cauza acestor erori. Dimpotriva, erorile sint semnalate si asumate de sistemul judiciar, si folosite pentru imbunatatiri incrementale.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor